10 tips för No Man’s Sky

No Man's Sky_20160811160223

När jag gav mig ut på min egna resa genom universum gjorde jag det i blindo. Allt jag visste var från det jag sett i trailers och intervjuer med Sean Murray, en av grundarna av Hello Games. Sedan releasen i onsdags har jag lärt mig en hel del som hade varit bra att veta när jag tog mina första trevande steg på min startplanet. Det har funnits en charm i att upptäcka spelets mekanik och underliggande strukturer – och jag hoppas det finns mer för mig att upptäcka – men med de här kunskaperna hoppas jag hjälpa andra nyfikna astronauter på traven.

Nedan följer en lista på tio saker som är bra att kunna när man spelar No Man’s Sky:

  • Analysera allt
    Det första du bör göra när du sätter fötterna på en ny planet är att analysera allt du ser med analysvisiret (L2). Allt som kan brytas ner till resurser går att analysera, så som stenar, växter och djur. Utbudet av arter och mineraler varierar från planet till planet men det finns alltid något någonstans. Det här vill du göra för att det ger dig units (spelets valuta), glöm bara inte att ladda upp upptäckterna från menyn så du får hela summan (fyrkant). I menyn kan du även ladda upp hittade utposter och viktiga djurarter. Hittar du och analyserar alla djurarter och får 100% på planeten kan du även tjäna stora summor pengar, samt arbeta mot trofén Galapagos.
  • Bli snuskigt rik
    Förutom att analysera livsformer och mineraler på planeter finns det även ett invecklat ekonomiskt handelssystem i No Man’s Sky. Varje system har en egen anpassad ekonomi där resurser har olika värde. Genom att besöka handelsstationer och undersöka vilka råvaror som är dyrbarast vet du vilka resurser du ska skörda och sälja för vinst. På rymdstationer samlas även NPC:er med egna ekonomiska intressen som skiljer sig från galaxens handel. Har du massor att sälja kan det vara en god idé att stanna en stund på en station och byteshandla med dessa. De föremål och råvaror som är markerade med stjärna säljer ofta för mer än det dubbla priset.
  • Spåra
    I din jakt på råvaror och vilddjur är scannern ett livsnödvändigt verktyg (L3). När du scannar skickas en våg ut som registrerar och markerar intressanta råvaror, ritningar och föremål i närheten, så att du lättare kan hitta dem. Du kan också hitta lokalisera platser genom att interagera med terminaler inne i byggnader. Då och då stöter du på waypoints som kan leda dig till viktiga platser. Har du tur hittar du en liten grå låda med en orange stråle mot skyn, dessa signal scanners är fantastiska tekniker som gör det möjligt för dig att spåra upp specifika platser, till exempel ruiner, baser och nödsignaler. Bypass chipset som krävs för att låsa upp dem kostar bara 10 plutonium och iron att bygga. Genom att spåra kan du planera dina utflykter bättre och effektivisera dina planetära besök.
  • Investera i inventory
    Det här låter galet men spendera inte dina hårt förvärvade units på resurser eller föremål om du inte har en monetär buffert, hur gärna du än vill ha den där warp cellen. Det lönar sig i längden att istället spara pengar i början och köpa exo suit-uppdrageringar. Genom att uppgradera exo suit får du mer utrymme i ditt inventory, vilket i sin tur gör det möjligt för dig att släpa på mer loot. Den första uppgraderingen kostar 10,000 units, men priset ökar med tio tusen för varje ny uppgradering. Uppgraderingarna hittar du på escape pods ute i vildmarken eller bakom låsta dörrar på rymdstationer. Dörrarna öppnas med atlas pass.

230,000 är mycket, men en ruta till kan tjäna mig mer.

  • Byt ut din skuta
    Det rymdskepp du startar med är inte mycket att ha, inte heller den du erhåller genom förhandsbokning av spelet. Du behöver något med mer utrymme så fort som möjligt. Det finns två sätt att få skepp i No Man’s Sky som jag känner till, via köp eller via reparationer. De som går att köpa från NPC:er kostar hutlöst mycket units så om du inte redan är rik rekommenderar jag att hitta och reparera ett kraschat skepp ute i det vilda. Dessa kan vara knepiga att hitta så mina tips är att spåra transmissions via signal scanners, men om du tar dig tid med att utforska på dina första planeter kommer du nog att hitta en. Med ett bättre rymdskepp har du utrymme för mer loot och fler installationer.
  • Installera mera
    En essentiell del av din överlevnad är att bygga och installera funktioner på din exo suit, multi-tool och i ditt rymdskepp. Dessa kommer i en enorm variation och med olika egenskaper så det blir upp till dig att välja vad som passar dig och din nuvarande situation. Det finns dem som ökar din överlevnad i till exempel radioaktivitet eller extrem hetta och de finns dem som gör att du kan springa längre. Min favorit är jetpack booster som gör att jag kan hoppa längre och högre. Installationerna på rymdskeppet och multi-toolet ger bland annat bättre sköldar, livsviktigt mot rymdpirater, eller mer eldkraft. Warp drive installationer är vad som gör det möjligt för dig att komma längre in i universum. Ritningar till installationer får du på en rad olika sätt men vanligast är i byggnader med små paneler. Viktigt att notera är att varje installation tar upp en plats i ditt inventory och att hitta balansen mellan egenskaper och lastutrymme är knepig.
  • Jetpack surfing
    Okej, det kanske inte är som att surfa, men den här tekniken är ovärderlig för rymdresenärer. Alla coola utforskare gör det. Genom att slå (L1) samtidigt som du trycker på hoppknappen (kryss) kommer du kunna boosta över planeterna som Iron Man, typ. Ett annat bra trick med jetpacken är att det går att klättra upp för branta klippor med den utan att det drar särskilt mycket energi, perfekt för de gånger du ramlat i ett hål. Pressa dig bara mot väggen och boosta upp.

  • Lingo
    Här kommer spelets lore in. Precis som Dark Souls är bakgrundsberättelsen i No Man’s Sky ett pussel som är frivilligt. Varje gång du interagerar med knowledge stones lär du dit ett nytt ord i ett av fyra intergalaktiska språk. Hittar du istället monoliter och ruiner får du också en snutt historia från ett av de fyra dominanta raserna. Att lära sig språket är inte bara kul, det hjälper dig också i möten med rymdvarelser och hur du ska respondera. Genom att förstå dem och hjälpa dem med deras situationer ökar du ditt rykte med dem samt får en och annan värdefull ritning.
  • Lagra isotoper och oxider
    Isotoper är ett av de vanligaste råvarorna i No Man’s Sky och fyller en viktig funktion: de ger nämligen bränsle till dina verktyg och rymdskepp. Utan isotoper kan du inte flyga ditt skepp, skörda resurser, skjuta robotar eller leva! Ha därför ett litet förråd isotoper på dig och ditt skepp. Oxider däremot är ovanligare, förutom järn som finns överallt. Oxider används till att ladda dina defensiva installationer som håller dig vid liv i farliga miljöer. Utan oxider som zink eller titanium kan det bli knepigt att hålla sig vid liv längre stunder i syraregn eller radioaktiv strålning. Oxider laddar också ditt rymdskepps sköldar och kommer väl till hands när rymdpirater attackerar. Har du tur finner du en ritning för shielding shard gör du bäst i att bygga såna för att ladda dina installationer med, de byggs nämligen av järn som är en vanlig resurs. Annars blir det att bunkra upp med zink.
  • Spara. Ofta.
    No Man’s Sky är ett enormt spel, i vissa aspekter till och med oändligt. Ibland är jag ute och samlar resurser i timmar, andra gånger går jag bara runt i hopp om att hitta något. Det är så lätt att förlora sig i spelet att jag rekommenderar andra att sätta på ett alarm på klockan så att allt för många timmar inte passerar. Därför är det otroligt jävla frustrerande när spelet kraschar eller hänger sig. No Man’s Sky har nämligen inga automatiska sparningar, utan det enda sättet att spara sin framfart är genom att aktivera antenner som finns på stationer och baser, eller hoppa in och ut ur din rymdfarkost. Jag kan inte pressa den här frågan nog, innan utvecklarna lägger in en manuell sparfunktion så är det av yttersta vikt att du rör dig från bas till bas under dina vandringar och sparar eller har med dig ditt rymdskepp när du tar dig till och från olika punkter. Det är otroligt frustrerande att bryta malm i två timmar och sedan se spelet hänga sig.

Med de tipsen hoppas jag underlätta resan för andra astronauter där ute. Lycka till!

0 Delningar
Jag är en gamer av den gamla skolan och uppskattar både spel som utmanar mitt tålamod och spel som jag kan fly in i. Mina bästa minnen kommer från Super Mario Bros. 3, Mega Man, The Legend of Zelda och Final Fantasy. Nu finner jag mina kickar i Destiny, Bloodborne och Shovel Knight och gömmer mig i Bethesda och BioWares världar.

Vad tycker du?

0 0

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.