Finns det hopp för CS GO på e-sportscenen i Kina?

Finns det hopp för CS GO på e-sportscenen i Kina?

Den kinesiska CS GO scenen har gått stadigt neråt det senaste året. Ända sen Tyloos magiska turnering på Dreamhack Malmö förra året har Kina ständigt misslyckats internationellt. Bortsett från ett par skrällsegrar i Starladder säsong 2, så har kinesisk Counter Strike inte sett många framgångar och även på hemmaplan har kinesiska lag haft svårt att besegra utländskt motstånd oavsett motståndets kaliber. Exempelvis så har de senaste fem kinesiska turneringarna med europeiskt motstånd slutat i europeisk dominans. Nästan ett år senare,  så är det fortfarande bara turneringen i Malmö som bevittnat ett kinesiskt lag slå sig ur ett gruppspel.

För någon som kollar på från utsidan så är det kinesiska misslyckandet ett mysterium. Även om de kinesiska lagen gång på gång mötts av förlust så är det tydligt att landet är fullt av talangfulla spelare. Spelare som Fancy och Savage syns ofta i höjdpunktsvideos mot västerländska lag och de största kinesiska lagen kan mäta sig med de bästa i väst i ren skjutkraft. Och med så mycket skicklighet på ett och samma ställe, så är Kinas svaga facit faktiskt oursäktligt. Faktumet att Fnatics akademi har slagit de två största lagen i Kina är ett testamente på hur långt efter Kina är. Men hur kommer det sig?

En del av Kinas mysteriösa misslyckande härstammar långt innan CS GO blev populärt i öst. Ända sedan dess långsamma väg till att bli mainstream har kinesisk e-sport alltid varit isolerad från omvärlden. Jämfört med alla andra regioner i vilket spel som helst, så är den Kinas egna nationella scen den största, mest lönsamma och viktigaste. En stor del av tittarsiffrorna för e-sport i Kina kommer från spel som bara släppts i just Kina och därför, jämfört med Europa och Nordamerika, är kinesisk Counter Strike inte alls lika förlitad till internationell framgång.

Detta skapar en dålig miljö för bättring och utveckling och gör det även svårt för utländska aktörer inom CS GO-betting och liknande typer av betting-sidor att ta sig in på marknaden. Just på grund av den låga kvalitén och det låga intresset. Fallet blir även så att kinesiska lag fortsätter att hamna längre och längre efter i bristen på framgångskrav. Organisationer och spelare kan livnära sig helt på sin egen region, utan något behov av internationell framgång. Man kan även tänka sig att motivationen att förbättra sig är låg i Kina. När det är bra nog att vara bäst i Kina så är det ett långt steg ner i näringskedjan att helt plötsligt tävla om att bli bäst i världen. Resultatet av detta har blivit att de stora skillnaderna mellan öst och väst inte har krympt sedan de första matcherna spelades mellan regionerna.

Det stora hoppet som finns för CS GO-scenen i Kina är att den börjar tas lika seriöst som andra spel som funnits längre, som Dota 2 exempelvis. Kina är nämligen landet för många av Dota 2-scenens absoluta topplag men den stora skillnaden mellan de två spelen är att Dota 2 hade en stor spelarbas i Kina från Dota (1)-tiderna. Kanske kan e-sportscenen växa tillräckligt de kommande åren för att få Kina att vidga sina vyer även i CS GO, detta är något tiden får avgöra och så länge kan vi bara vänta.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att visas. Obligatoriska fält är markerade med *

Du kan använda dessa HTML taggar och attribut: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Glömt lösenord

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com