Spel är så mycket mer än bara dataspel

PRV har tittat på antalet registrerade produkter knutna till några av de allra största spelen

Dagens dataspel är ofta mycket mer än bara ett dataspel.Patent- och Registreringsverket, PRV, har tittat i sin databas. Den visar att flera av de stora spelens varumärken även är skyddade för kläder, väskor och i något fall till och med för olika former av sociala och juridiska tjänster. Det skriver PRV i ett pressmeddelande.

– Ett varumärke går att skydda både för olika typer av produkter och tjänster, och i olika länder. Hur spelföretagen väljer att skydda spelets varumärke säger något om vilken marknad de har tänkt sig. Ofta skyddas varumärket för sådana produkter som går att sälja med spelnamnet på, till exempel kläder och nyckelringar, berättar Johan Nordlund jurist på PRV.

Under DreamHack Winter i helgen pågår turneringen Nordic Championship, en prestigefull turnering mellan Nordens främsta e-sportlag. Tre spel ingår i turneringen: Rainbow Six Siege, StarCraft II och Counter-Strike: Global Offensive. PRV har tittat på hur varumärkesregistreringarna, och där med den potentiella marknaden, ser ut för de här spelen.

Rainbow six

13 olika varumärken, som gäller i fem länder och i EU.

Förutom Rainbow Six finns även Rainbow six: Raven Shield, Rainbow Six Critical Hour och Rainbow Six Lockdown som varumärken. Samtliga varumärken gäller för spel och vad som troligen är tänkt som varor med spelets namn på.

Starcraft

39 varumärken. Varumärkena gäller i 15 länder och i EU.

Förutom ordet Starcraft och olika utseenden på det, finns även Starcraft Ghost som varumärke. Samtliga registreringar gäller för spel och vad som förmodligen är tänkt som varor med spelets namn på.

Counter-Strike

65 olika varumärken, som gäller i 19 länder  och i EU.

Förutom Counter-strike finns även Counter-strike Inline och Counter-strike: Global Offensive som varumärke. Varumärkena gäller för spel, och produkter som går att sälja med dataspelets namn på, men även för säkerhetstjänster, sociala tjänster och juridiska tjänster.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Spel är ett kall och en passion. Inget är mer avkopplande från livet som småbarnsfar som ett riktigt förtrollande spel. En tur i flygsimulatorn eller ett riktigt bra rollspel är mina självklara förstaval.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.