Tjejer och E-sport

Tjejer och E-sport

De äldre generationerna kommer säkert aldrig att förstå sig på vad e-sport egentligen är. Och för en god orsak, det är nämligen inte det mest traditionella sättet att tjäna sitt levebröd. Nuförtiden finns det professionella spelare i nästan alla tävlingsinriktade spel. De mest populära spelen, såsom Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO förkortat), League of Legends eller Rocket League har alla sina egna stjärnor, som är otroligt duktiga på just det spelet.

Hur många av dessa proffs är då tjejer?

Fastän det självklart finns mycket med kvinnor i e-sporter, kan man dock ändå påstå att denna sport är mansdominerad. Många tjejer i e-sport har lyckats att tjäna in vackra summor längs årens lopp, och mest turneringsvinster har Sasha Hostyn. Hostyn, en 23-åring från Kanada har sedan år 2011 spelat på över 100 turneringar i spelet Starcraft II. Sammanlagda vinster har hon närmare 200,000 USD. Med andra ord kan e-sporter vara riktigt lukrativa, om man är en av de bästa i spelet.

Vilka spel brukar tjejer spela?

Enligt listorna spelar många tjejer League of Legends och olika versioner av Counter-Strike. Dead or Alive 4 och Starcraft II är också relativt populära bland kvinnor. Fastän det såklart finns andra spel än dessa som spelas av tjejer, är de ovan nämnda fyra i en egen klass för sig. Det betyder dock inte att tjejer av någon orsak skulle gilla dessa spel mera än andra, vi måste komma ihåg att dessa spel helt enkelt är de mest populära online-spelen som finns.

Ett spel som också måste nämnas, fastän det kanske inte egentligen klassas som en E-sport, är poker. En av de bästa och mest respekterade pokerspelare i världen, Jennifer Harman, har vunnit World Series Of Poker två gånger och World Poker Tour också två gånger. Om du vill göra det samma, är det bara att hitta ett casino och börja spela. Om du bara vet var att leta, kan du få 100 free spins utan insättning när du skapar ditt spelkonto.

Man ser detta klart genom att bege sig till sidan Twitch, och granska vilka spel som har mest åskådare. I skrivande stund ser 65,000 människor på League of Legends och Counter-Strike, vilket är mera än de flesta fotbollsklubbars åskådarantal. E-sport är alltså ingen liten grej, och dess popularitet kommer med säkerhet att öka i framtiden.

De mest framgångsrika kvinnliga spelaren

Vi har redan nämnt Sarah Hostyn som har kammat in överlägset mest av alla kvinnliga spelaren, men på andra plats ser vi Katherine Gunn, som också har ordentliga tävlingsvinster. Genom att spela Halo: Reach och Dead or Alive 4, har Gunn vunnit 122,000 USD, vilket motsvarar ungefär 995,000 svenska kronor.

Den bästa svensken är Zainab Turkie, som vunnit runt 200,000 svenska kronor från olika turneringar med CS:GO. Turkie är också den bästa kvinnliga CS:GO-spelaren någonsin baserat på tävlingsvinster.

Framtiden för tjejer i E-sport

Det finns ingenting som skulle påvisa att e-sporters popularitet skulle avta i framtiden. Tvärtom så har man all anledning att tro att turneringspriserna och deltagarmängden bara kommer att stiga istället. Om man detta verkar trovärt, kommer också kvinnliga gamers att spela en större roll i e-sporter i framtiden.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att visas. Obligatoriska fält är markerade med *

Du kan använda dessa HTML taggar och attribut: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

Glömt lösenord

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com