Vi har flugit Operation Epsom i DCS

Det är juli 1944. De allierade försöker bryta genom fiendens försvarslinje efter landstigningen i Normandie. Söder om stränderna Juno och Gold är tyskarnas försvar kompakt, med betydande styrkor både på land och i luften. I rollen som engelsk Spitfirepilot blir du en viktig bricka i spelet som skall komma att avgöra utgången av kriget.

Förhoppningsvis har ni redan läst min recension av den mycket detaljerade och välbyggda Spitfire-modulen till DCS. Då vet ni också att flygplanet inledningsvis är lika svårt att manövrera som ilsken tjur på en rodeo-tävling. Men övning ger färdighet och när du lyckats lära dig att hantera den legendariska besten så är hon en dröm att flyga. Med sin tajta svängradie och kraftfulla motor sätter Spitfiren skräck i vilken tysk stridspilot som helst. Därför är det extra roligt att DCS nu tagit fram en kampanj som låter dig flyga tolv historiska uppdrag som alla hade stor betydelse för de allierade under kriget.

Kampanjen har fått namnet Epsom efter den allierade offensiven med samma namn. Syftet med operationen var att ta sig över floden Orne och säkra kullarna söder om Cannes i Frankrike. Operationen är kanske inte känd som den med störst luftslag under kriget, men faktum är att RAF-piloterna kom att spela en avgörande roll för utgången av operationen. De genomförde allt från att rekognosera fiendetrupper och terräng till att stoppa tyska stridspiloter från att förstöra viktiga, allierade positioner.

Aldrig ensam. Se till att ta hjälp av dina allierade piloter för att göra livet surt för tyskarna.

Epsom-kampanjen har utvecklats av DCS tillsammans med den i flygkretsar populära Youtubern Bunyap, vars kunnande och öga för detaljer betytt mycket för det färdiga resultatet. Varje uppdrag föregås av en galet detaljerad briefing som består av både kartor och långa texter som förklarar situationen och uppdragen. Målet är inte alltid helt självklart och ofta får du som pilot agera på hastigt uppkomna situationer då fienden gör oväntade truppförflyttningar eller överraskningsanfall.

Historiskt korrekt

Uppdragen sträcker sig från enkla spaningsuppdrag till luftstrider och attacker mot markmål. Förenklat kan man säga att det går från lätt till skitsvårt. Ofta är det inte fienden som sätter käppar i hjulet. Minst lika ofta är det pilotmisstag som blir ödesdigra. Har du inte full koll på motortemperatur eller kvarvarande bränsle under de ofta långa uppdragen kan det få katastrofala konsekvenser. Teamwork är ofta nyckeln till framgång och mitt tips är att flitigt utnyttja dina pilotkompisar via spelets radio. Du måste inte skjuta ner varenda tysk Messerschmitt själv. Ibland kan det vara skönt att ha någon som vaktar din position klockan sex.

Livet är inte lätt när du är tysk lastbilschaffis under andra världskriget.

Uppdragen är näst intill galet detaljerade. DCS och ”Bunyap” har gjort ett redigt jobb när det kommer till att studera fakta om de historiska uppdragen. Det har lagt ner stor möda på att återskapa en så verklig situation som möjligt, både när det gäller fiendens positioner, men även yttre omständigheter. Alla uppdrag är baserade på verkliga händelser och allt från målens läge till väder har återskapats in i minsta detalj. Uppdragen är varierande och utmanande på helt olika sätt. Vid slutet av dagen kan du alltid vara lycklig om du lyckas landa tryggt och säkert tillsammans med dina kollegor på ett allierat flygfält. Det faktum att Spitfiren saknar moderna navigationshjälpmedel tvingar dig att studera kartorna noga och hela tiden hålla koll på terrängen för att bestämma din position. 

Kräver mer än en modul

DCS själva säger att Epsom-kampanjen troligtvis är den mest historiskt korrekta kampanjen någonsin i en simulator och det kan jag skriva under på då jag trots allt flugit det mesta på PC. Trots att jag inte var med när det begav sig och att jag troligen aldrig kommer att få spaka en riklig Spitfire så är detta det närmsta jag kommer att komma luften ovan Normandie i juli 1944.

Epsom kräver givetvis att du har tillgång till Spitfire-modulen till DCS, men även Normandie-kartan och tilläggspaketet DCS: World War II Assets Pack. Är du nyfiken på hur det är att vara Spitfire-pilot så är det läge att spana in rean som just nu pågår på DCS hemsida. Fram till den 23 oktober kan du få upp till 50% rabatt på utvalda moduler.

0 Delningar
Spel är ett kall och en passion. Inget är mer avkopplande från livet som småbarnsfar som ett riktigt förtrollande spel. En tur i flygsimulatorn eller ett riktigt bra rollspel är mina självklara förstaval.

Vad tycker du?

0 0

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.