Xbox One vs. PlayStation 4 – Allt du behöver veta!

De långa utmattande dagarna från E3 är över och det har varit enormt. Nintendo har spottat ut spel från varje kroppsöppning, Sony har uppvisat Playstation 4 och Microsoft har desperat försökt återupprätta folks förtroende efter det kyliga mottagandet av avslöjandet av Xbox One. Eftersom Nintendo återigen har valt att luta sig tillbaka och njuta av färden med Wii U, så är det upp till Playstation 4 och Xbox One att tävla om tronen för nästa generations “hardcore”-konsol

Så, hur ser det ut? Till skillnad från hur det vanligtvis har sett ut tidigare i spelvärlden så handlar det inte längre om hårdvara och spelutbud, utan även om vilka tjänster och hakar som kommer med respektive konsol. Microsoft har marknadsfört Xbox One som en multimediakonsol medan Sony har valt att gå ifrån påståendet att Playstation “only does everything” och istället riktat in sig mer på själva spelen, vilket gjordes tydligt under deras presskonferens.

Låt oss kolla närmare på vad vi får för pengarna!

Hårdvara

När det kommer till hårdvaran så är det relativt jämnt mellan PS4 och One. Microsoft har övergivit sin HD-DVD-spelare för en Blu-Ray-spelare, vilket (förhoppningsvis) kommer låta Xbox-ägare slippa flertalet skivor för större spel. Dessvärre kommer One att tvinga spelaren att installera sina spel på den inbygda hårddisken, en restriktion som inte kommer finnas i PS4.

Hårddiskarna på båda konsoler kommer ligga på 500gb vardera, med den stora skillnaden att man som användare kommer kunna byta ut hårddisken för PS4 vilket inte kommer vara möjligt för One.

När det kommer till RAM så kommer PS4 ligga på 8GB GDDR5 medan One kör på 8GB DDR3 vilket har lett till vilda diskussioner över nätet. Hur stor är skillnaden mellan DDR3 och GDDR5 egentligen, och ska vi bry oss om det? Skillnaden är att GDDR5 har högre bandbredd än DDR3, vilket i lekmanstermer innebär att det är snäppet snabbare än DDR3. AMD, som förvisso är partiska, har släppt några grafer på skillnaden mellan de olika RAM-formaten.

Både PS4 och Xbox One kommer köras på åttakärniga processorer från från AMD, vilket är en nyhet för både Sony och Microsoft som tidigare har fått sina processorer tillverkade av Toshiba och IBM.

Både One och PS4 kommer ha HDMI-ugångar – någonting som inte var inkluderat när 360 lanserades – med stöd för 4k upplösning, vilket vi inte riktigt behöver oroa oss för än då väldigt få TV-apparater i dagsläget stödjer så hög upplösning.

PS4 kommer med stöd för BlueTooth 2.1, någonting One kommer sakna helt. Båda konsoler kommer dock ha inbyggt stöd för WiFi, vilket också är hur One kommer kommunicera med all trådlös utrustning inklusive kontroller.

För att summera ihop hur hårdvaran spelar in på spelen vi faktiskt kommer spela, kan man mäta konsolernas totala kraft i såkallade teraflops, vilket är ett värde för beräkningshastighet i datorer. I det här fallet har Xbox One en uppskattad beräkningshastighet på 1.23 teraflops, medan PS4 leder med uppskattade 1.84 teraflops. Detta kan vi se som en väldigt relativ mätsticka för hur mycket kraft som kommer kunna krämas ur maskinerna, och i det fallet leder PS4.

Playstation 4 vs. Xbox One

Så här kommer Playstation 4 se ut

Tillbehör vid release

Förutom grundläggande kablar (inklusive en HDMI-kabel) så kommer PS4 med en vanlig trådlös handkontroller och ett enkelt headset.

Handkontrollern, Dualshock 4, har fått en del lyft sedan Dualshock 3 till PS3, och det man först kommer märka är den lysande lampan på baksidan, som kan skifta i olika färger. Denna lampa är till för att fångas upp av Playstation Eye-kameran (som måste köpas separat) för att separera spelare från varandra när man spelar lokal multiplayer, och hålla koll på varderas faktiska position framför TVn. Den kan också lysa i olika färger beroende på vad som händer i spelet och exempelvis bli röd när man har ont om liv.

Kontrollen har även fått en egen touchscreen på framsidan, vilket innebär att man kommer kunna använda den som exempelvis en muspekare på skärmen. Den kommer även göra klickljud när man tar på den, som en knapp. Det ryktas om att denna även kommer fungera som en skärm för att visa meddelanden och dylikt men detta verkar än så länge bara vara ett rykte.

På undersidan av kontrollen kan man koppla in ett par hörlurar (eller headset) via ett 3.5mm audiouttag, vilket innebär att man kommer kunna maxa ut volymen i Killzone: Shadow Fall (PS4, Q4 2013) mitt i natten utan att väcka grannarna.

En share-knapp på framsidan tillåter en att dela med sig av sin spelsession direkt till Facebook eller Twitter och omedelbart skicka ut länkar till videoströmmar så att folk kan titta på när man spelar via webbläsaren. Jag kommer att titta närmare på streamingtjänsten lite senare.

Vibrationen i kontrollen har förbättrats också. Istället för att det bara sitter en analog vibrator, som i föregångaren, så kommer det nu sitta två stycken som kommer ge utvecklare möjligheten att skicka mycket sublimare vibrationer i spelarens hand.

Sist men inte minst kommer kontrollern även innehålla högtalare och mikrofon, så att man exempelvis kan chatta med spelare online utan att behöva kränga på sig ett headset.

[youtube id=”TP_E6Bn6fWM” width=”600″ height=”350″]

Xbox One kommer släppas med en handkontroller och, mer intressant, den nya versionen av Kinect som kommer att utgöra en stor del av hur man interagerar med sin Xbox One. Med Kinect kommer man kunna göra häftiga handrörelser och ge sin One väldigt specifika röstkommandon för att starta spel eller applikationer. Man kommer exempelvis kunna starta sin One genom att säga “Xbox on”, men om stödet för röstkommando någonsin blir anpassat för svenska språket återstår att se.

Kinect har blivit en hel del bättre och kan nu se mycket effektivare i mörker, uppfatta enskilda röster i ett rum, och fånga upp mycket större detaljrikedom i dina rörelser och exempelvis läsa av enskilda fingrar med otrolig pecision.

Det finns dock en liten hake med nya Kinect, nämligen att den alltid måste vara igång – nja, åtminstone så länge One är igång, även i standby. Detta har lett till heta diskussioner om hur Microsoft försöker övervaka sina kunder, för ingen vill väl ha världens mest avancerade, konsumentvänliga kamera igång dygnet runt, kopplad till en konsol som i praktiken måste vara konstant uppkopplad till internet, spejandes ut i vardagsrummet?

Microsoft har gått ut med att Kinect går att stänga av, men huruvida det innebär att man samtidigt måste stänga ned hela konsolen är oklart.

Vad gäller handkontrollern så verkar de största förändringarna vara på det ergonomiska och designmässiga planet. Till skillnad från Dualshock 4 så har den fått två specifika vibratorer i axelknapparna, som kan vibrera när man exempelvis gasar med en bil eller skjuter med gevär, vilket ger en extra dimension av djup och inlevelse.

Kontrollen till One kommer, likt Dualshock 4, med ett uttag för hörlurar – men det kommer vara ett specialtillverkat sådant och alltså inte standard 3.5mm, vilket innebär att vi antagligen kommer få köpa Xbox One-anpassade hörlurar till ett lite högre pris.

Både PS4 och One kommer ha stöd för att streama video online när man spelare, men skillnaden är att kontrollen till One inte kommer ha någon share-knapp för snabb åtkomst till den tjänsten. Istället måste man gå in på en meny under spelets gång och välja streaming.

Playstation 4 vs. Xbox One

Handkontrollen för Xbox One (vänster) och PS4 (höger)

Exklusiva spel

De exklusiva spelen – det vill säga, de spel som kommer släppas enbart till en specifik konsol – är vanligtvis det som avgör vilket konsol jag personligen köper i slutändan. One har för tillfället några fler titlar i bagaget än PS4 när det kommer till helt exklusiva titlar:

Xbox

  • Below
  • Crimson Dragon
  • D4
  • Dead Rising 3
  • Forza Motorsport 5
  • Halo-uppföljare
  • Killer Instinct
  • Kinect Sports Rivals
  • Quantum Break
  • Project Spark
  • Rabbids Invasion
  • RYSE: Son of Rome
  • Sunset Overdrive
  • Zumba Party Fitness
  • Untitled Black Tusk Game

PS4

  • Deep Down
  • DriveClub
  • Gran Turismo (för PS4)
  • inFamous: Second Son
  • Killzone: Shadow Fall
  • Knack
  • Octodad: Deadliest Catch
  • The Order: 1886

 

[youtube id=”x7QhUL8NUK4″ width=”600″ height=”350″]

Unika tjänster

Alla som såg Microsofts avslöjande av Xbox One har oundvikligen noterat att Microsoft lägger väldigt stor vikt vid att man ska kunna titta på TV via sin One. Man kommer kunna säga åt sin One att switcha fram och tillbaka mellan TV-kanaler och spel utan märkbar fördröjning, om man så vill, och exempelvis få realtidsuppdateringar på skärmen när man kollar på live-sportevenemang.

Detta innebär alltså att Xbox One kommer behöva vara ihopkopplat med kabel-TV vilket tidigare har varit ett problem inom Sverige. Rätta mig om jag har fel i kommentarerna nedan, men den enda TV-liknande tjänsten som någonsin har fungerat i våra konsoler hittills är väl Netflix? Andra tjänster har helt enkelt varit inkompatibla med hur vi tar emot TV-signaler.

Både One och PS4 kommer erbjuda möjligheten att kombinera en extra skärm till spelandet, med exempelvis Playstation Vita, en smartphone eller tablet. Genom videoströmning kommer man kunna spela PS4-spel varsomhelst direkt på sin Playstation Vita, så länge man har en internetanslutning.

Xbox One kommer använda sig av SmartGlass som riktar sig enbart till smartphones och tablets, och kommer vara en förlängning av vad man ser på TV-skärmen. Man kommer exempelvis kunna ha en karta över spelvärlden på mobilen samtidigt som man spelar på TV:n, hålla koll på ens föremål i spelet utan att behöva pausa för att rota runt i jobbiga menyer. Möjligheterna är oändliga, vilket Wii U har bevisat med sin nya kontroll.

PS4 har gått ifrån den gratismodell av onlinespelande som fanns i PS3, och nu måste man alltså betala för denna enkla förmån. Detta gör man månadsvis genom att beställa PlayStation Plus-konto för 50:-/månad eller 500:-/år. Det låter inte så farligt när man tar hänsyn till att man samtidigt får gratis tillgång ett helt bibliotek av släppta spel, som utökas med nya spel varje månad, såväl som rabatter och specialerbjudanden i Playstation Store. Notera att priserna kan komma att ändras.

Xbox Live kommer fortsätta som vanligt för 50:-/månad och 350:-/år (som billigast), och precis som på PS4 kommer alla ens achievements och trophies att portas över till det nya formatet, så att ingenting går förlorat när man uppgraderar sitt konto till nästa generation.

Både One och PS4 kommer erbjuda Cloud-integrering. Detta innebär att man kommer kunna ladda upp sina sparfiler, spel, videos och annan media på en nätbaserad lagringsyta. Så om ens konsol pajar och man tvingas köpa en ny, så kommer sparfilerna gå att ladda ned igen, snabbt och smidigt via ens konto.

Sony har valt en lite mer vågad inriktning när det kommer till onlinemöjligheter, vilket insinuerades redan när de köpte upp företaget Gaikai för mindre än ett år sedan. Sony siktar nämligen på att låta spelare kunna spela spel genom videoströmmar över internet, på samma sätt som exempelvis OnLive.

Med hjälp av denna Gaikai-teknologi kommer man kunna starta demos direkt i PlayStation Store utan att behöva ladda ned en enda fil, och spela precis som om det vore offline – trots att det egentligen är en videoström och du egentligen skickar inputen från din kontroller direkt till Sonys servrar i Tjotahejti.

Samma sorts funktionalitet används för att streama PS4-spel till Vita, om man vill ta med sig spelen hemifrån och spela på jobbet eller i skolan. Spelen strömmar då sin video över nätet och tar på samma sätt emot input från din Vita så att du kan spela dina PS4-spel varsomhelst där du har anslutning – så länge spelet har stöd för det, förstås.

Man kommer även kunna hoppa in i kompisars spelsessioner över internet och ta över deras kontroller för att hjälpa dem när det blir svårt. Den integrerade streamingfunktionen i PS4, där man kan visa sitt spelande live på nätet, blir alltså en interaktiv upplevelse; Spelare kommer kunna hjälpas åt i spelet, lämna kommentarer och chatta med varandra.

Även Xbox One kommer ha Live Streaming via twitch.tv. Hur många spel som kommer tillåta den funktionaliteten, eller hur det kommer vara integrerat med kontrollerna, är ännu oklart.

Xbox One

Xbox One: ”I’m sorry, Dave. I’m afraid I can’t do that.”

 

Restriktioner

Här har vi en och annan potatis att plocka med Microsoft…

För det första kommer man inte kunna gå offline i mer än 24 timmar innan man måste gå online och certifiera sin konsol. Detta betyder att om man tappar internetanslutning i mer än ett dygn, så kommer man inte kunna spela sina spel. Alls. Men enligt Microsoft kommer man tacksamt nog fortfarande kunna “titta på TV och titta på Blu-ray och DVD-filmer”.

För det andra har Microsoft tagit en väldigt kompromissande ställning mot begagnade spel, och har varit väldigt luddiga med hur det faktiskt kommer fungera. När man köper ett spel i butiken och installerar det på sin One (vilket är obligatoriskt) så låser man samtidigt spelet till ens konsol.

För att någon ska kunna köpa spelet av dig så verkar det som att du måste överlåta licensen till den personen. Man kommer bara kunna överlåta spel till folk som har varit med i ens online-vänlista i mer än 30 dagar, och det går bara att överlåta spel en enda gång. Detta betyder alltså att man inte kommer kunna låna spel till folk, man måste överlåta licensen. Microsoft har bekräftat att det inte kommer gå att “hyra eller låna” spel vid lanseringen av Xbox One.

En positiv aspekt i detta är att man kommer kunna dela sina spel online med tio familjemedlemmar, som kommer kunna spela dina spel på vilken Xbox One som helst. Alla spel som man delar online kommer vara tillgängliga överallt för alla som är med i denna familjelista, utan överlåtelse av licens eller kostnad. Vilket förhoppningsvis innebär att även vänner och bekanta får vara med och dela på kakan.

Sonys respons till Microsofts defensiva syn på begagnade spel har varit tydlig: PS4 kommer inte ha några som helst restriktioner på att låna eller sälja spel. Detta klargjordes i en komisk instruktionsvideo under E3.

[youtube id=”kWSIFh8ICaA” width=”600″ height=”350″]

Xbox One kommer vara regionslåst till 21 specifierade länder medan PS4 kommer vara regionsfri. På svenska innebär detta att man till PS4 kommer kunna beställa spel från varsomhelst i hela världen och fortfarande kunna spela spelen i Sverige, någonting som alltså inte kommer gälla för One, där man måste specialbeställa spel från länder där spelen är kompatibla med ens svenska konsol.

Xbox One kommer inte vara bakåtkompatibelt med vare sig 360-spel eller köpta spel från onlinebutiken från 360. PS4 kommer vara semi-bakåtkompatibelt med hjälp av Gaikai-teknologi, vilket inte betyder att man kommer kunna poppa in PS3-spel i sin PS4 och börja spela, utan att man måste streama spelen online från Sonys servrar. Inledningsvis kommer ett litet antal PS3-spel vara tillgängliga med denna tjänst, såväl som PS2- och PS1-spel.

[tabs tab1=”Uppdaterad information”]

[tab]Sedan denna artikel skrevs så har Microsoft tagit till sig av den massiva kritik som riktades mot deras många restriktioner. Bland annat så kommer man inte längre att kräva dagliga onlineverifieringar och inte heller ha några restriktioner för begagnade spel. Dessutom så skrotar man helt regionsindelningarna, vilket innebär att man kan köpa spel från hela världen för att spela på sitt Xbox One.  Däremot så tar man bort möjligheten att dela sina spel digitalt. [/tab]

[/tabs]

Pris och släppdatum

Xbox One kommer att släppas för $499 någon gång i november månad. Det verkar som att återförsäljare redan nu har satt priser mellan 4.500-5.500:-.

PS4 kommer släppas för $399 någon gång till hösten. Återförsäljare har redan satt priser mellan 3.900-5.000:-.

Slutsats

Jag kan bara tala för mig själv när jag säger att det givna valet av konsol för denna generation är PS4, som jag redan har förhandsbokat. Microsoft har inte på långa vägar vunnit över mitt spelarhjärta med sin allt mer proprietära hållning vad gäller hårdvara, krav på att man måste vara online och restriktioner på begagnade spel.

Samtidigt är det ett stark säljargument att PS4 har bättre hårdvara – för ett våldsamt billigare pris än One. Hundra dollar, vilket motsvarar någonstans mellan 600-1000:-, är inga småpengar och kan göra skillnaden mellan en konsol eller en konsol + extra handkontroll + ett spel.

Men samtidigt ska man inte vara alltför fördömande innan konsolkriget verkligen drar igång. Mycket kan hända, som det gjorde i förra generationen när PS3 stod på såriga knän inför Xbox 360’s herravälde under det första året efter lansering, och återhämtade sig för att på senare år hamna jämsides med 360 i försäljning.

Min gissning är att Microsoft kommer få kompromissa en hel del för att verkligen vinna tillbaka spelares förtroende på internet, som för tillfället verkar svika. Men hur? Sänka priset? Ändra sin hållning till begagnade spel? Ta bort struntpratet om att vara konstant uppkopplad? Ta bort kravet på att Kinect alltid måste vara igång?

Framtiden är oviss – men spännande. Nu börjar den nya generationen!

Kaz slow-clap

0 Delningar

2 Kommentarer

  1. http://alltomplaystation.se/produkter/ps4/ detta är det billigaste priset jag hittat up to date nu föR PS4. Vet du något bättre?

    Svara
  2. Skaffade begagnad PS4 slim, Var laglig men riktigt bra, cool design och enkelt att hitta.
    en perfekt konsol från första gången.

    Svara

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Jag har två stora passioner i livet: Att spela och att skriva. Anser att spel är en uttrycksform och inte leksaker vilket jag försöker förmedla genom en strävan efter känslomässigt engagemang i spel. Pluggar till Technical Artist i Spel på Blekinge Tekniska Högskola och ser fram emot ett framtidsyrke som spelutvecklare.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.