Free Guy Filmrecension

Free Guy är en mycket trevlig distraktion. Men dess referensbaserade humor kommer få den att se rätt löjlig ut om 5-10 år.

Normalt recenserar vi väl sällan filmer här på Varvat, men när det kommer ut en som Free Guy, som så uppenbart flörtar med gamingkulturen och allt den står för, kan man inte bara låta det gå obehindrat förbi. Precis som Röjar-Ralf och (i synnerhet) dess mediokra uppföljare är det här fråga om en rejäl dos humor med spel- och internetreferenser i drivor. Allt iscensatt av regissören Shawn Levy (Stranger Things, Natt på museet) och med skådisarna Ryan Reynolds (Detective Pikachu, Deadpool), Jodie Comer (Killing Eve, The White Princess) och Joe Keery (Stranger Things) i huvudrollerna.

Sätt spel i skådespelet

Free guy: Filmposter

Free guy utspelar sig i ett spel, Free City, där NPC:n Guy lever. Som alla andra NPC:er har han sin dagliga rutin och följer den till punkt och pricka. Allt medan avatarer kontrollerade av mänskliga spelare vänder uppochned på Free City i samma takt som den byggs upp igen. Alla spelarkaraktärer bär solglasögon för att särskilja dem från icke-spelarkaraktärer.

En dag får Guy syn på en spelarstyrd karaktär och faller hals över huvud för henne. Han kommer över ett par glasögon och börjar se världen från spelarnas synvinkel, med en HUD, spelarnivåer och föremål. Det dröjer inte länge förrän Free City:s administratörer är honom på spåren och han finner sig i ett rejält trångmål som bokstavligen riskerar att sätta världen ur spel.

Vi är nog en del som vant oss vid hur Ryan Reynolds spelar sina roller. Vid det här laget är han nästan type-castad som uppspelt pojke med läskigt vältajmad komedi. Hela hans ansiktsuttryck gör sig fenomenalt i den rollen, även om det vid det här laget har blivit något förutsägbart. Även Joe Keerys roll påminner mer än väl om den som Steve i Stranger Things, men det ger också Free Guy en känsla av bekanthet. Här finns även ett par otippade guldkorn i form av huvudrollen Jodie Comer och birollerna Taika Waititi och Lil Rel Howery. De har alla en rätt skön kemi på skärmen, även om manuset de spelar ut knappast är ett under av narrativt djup. De sätter helt enkelt sin stämpel på Free Guy som en bra popcorn-film.

Ett tafatt försök till djup

Här finns ett visst djup att läsa in i Free Guys handling. När Guy börjar sin resa som NPC-PC, så att säga, bestämmer han sig för att aldrig skada någon oskyldig. Det uppdagas även senare i handlingen att Guy är lite mer än bara en bit kod i ett spel, vilket ger både hans och de andra huvudrollernas handlingar lite mer tyngd och nyans. I slutänden ger filmen dock mest en moralkaka svept i lite feel-good. Det är en oförarglig och helt okej sidorätt till den snabbmatsmeny filmen är i övrigt.

Är det något man får med sig från Free Guy så är det just ett gott humör och en dos humor. Det gäller främst för målgruppen, som ju är alla med någon form av spelrelaterad närvaro på nätet. Ett antal kända streamers gör framträdanden, bland andra Ninja, Pokimane och Lazarbeam. Självklart går inte heller den så kallade fjärde väggen helt säker. Humorn i Free Guy är kort och gott mer belönande ju mer populärkultur du badar i – precis som många filmer i dess slag.

Ljudbild

Free Guy är huvudsakligen en ungdomsfilm och är således fylld till brädden med ett licensierat soundtrack. Andelen kompositioner gjorda specifikt för filmen är liten och består främst av lugn ambiens med subtila melodier signerade Christophe Beck. Spotify-utgåvan av soundtracken har bara två av hans kompositioner för filmen, vilket är lite sorgligt för en komponist vars meritförteckning har inlägg som Frozen 2 och Buffy.

Den licensierade delen av soundtracken är en salig blandning framför allt när de är tagna ifrån. Här dyker upp låtar från 60- 70-, och 80-talet, som de säger i Retro FM. Självklart kommer dock en rejäl andel modernare musik också, men mixen är påtagligt mångfaldig. Ett stort extra plus till den här bangern!

Free Guy är tillgänglig på IMAX, men inte i 3D. Det är lite synd när det visuella lånar sig så bra till teknologin, men även reliker som en själv får väl inse när det är dags att släppa taget om utdöende trender. Ljudet i IMAX var dock riktigt bra, som sig bör. Ljudet är välmixat och balanserat och varenda knytnävsslag och brutal speldöd har ett härligt ”klonk” eller ”dunk” precis där de förväntas ha det.

Kompetent popcornrulle

Free Guy är en rolig film som kommer att åldras med samma värdighet som ett paket smör. En hyfsat ytlig affär som är en ypperlig portal in i vår samtid och kittlar smilgroparna i precis lagom mån. Det är utan tvekan en av de bättre spelrelaterade filmerna undertecknad har sett – men det är också i en arena med mycket litet motstånd. Free Guy avnjuts bäst med ljumna förväntningar och små förhoppningar.

0 Delningar
En glad skånepåg bosatt i huvudstaden med ett särskilt intresse för språk. Talar bland annat japanska och tyska flytande (melass är också flytande). De första spelminnena är trånandes bakom storasyster framför Mega Man 2, Wrecking Crew och Super Mario Bros. Första gången som hållare av handkontrollen var det Zelda 2: Adventure of Link som spelades – än idag kvar i backloggen.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.