Pro Evolution Soccer 2014

[gameinfo title=”Spelinfo” game_name=”Pro Evolution Soccer 2014″ developers=”PES Productions” publishers=”Konami” platforms=”PS2, PS3, PSP, Xbox 360, Nintendo 3DS, PC” genres=”Sport” release_date=”19 september 2013″]

pes 2014 600x300

PES 2014 gör allt i sin makt för att ta över platsen som nummer ett när det kommer till fotbollsspel. Även om det inte riktigt kan mäta sig med FIFA 14 så har det ändå tagit ett gigantiskt kliv sedan förra året och PES ser nu ut att kunna börja utmana på riktigt.

Pavarotti ger mig gåshud

När spelet startar så möts jag av Luciano Pavarotti som bränner av Nessun Dorma för fulla halsar och gåshuden är så brutal att jag är rädd att den är permanent. Det går knappt att beskriva med ord men med detta intro så har man redan lyckats få mig att känna en känsla som jag inte känt på många år när det kommer till fotbollsspel och jag blir mer taggad än vad som är nyttigt för mig.

Licenser

Som ni säkert vet vid det här laget så saknar PES de flesta licenserna när det kommer till klubblag och deras arenor. Arsenal kallas North London och Real Madrid spelar på en påhittad arena. Även om det är spelet på planen som ska väga tyngst så är det ändå något man stör sig på. Jag vill inte behöva gå in i ett plottrigt menysystem och själv ändra lag- och spelarnamn, det ska finnas där från början.

PES CL 600x300Licenser är en bristvara men den största turneringen är med, Champions League.

Champions League är en tung licens som man märkligt nog lyckats knycka till sig framför näsan på EA och tur är kanske det då man lyckats återskapat turneringen med all sin glans. Atmosfären är helt magisk, musiken är den officiella och publiken är i totalt extas när spelarna trampar in på planen. Den mäktiga känslan som byggs upp dödas tyvärr omedelbart när jag kollar in grupperna och inser att jag kanske kan gissa mig till vilka klubbar tio av dem ska föreställa. Nåja, licenser kanske inte är allt men det är något man blivit bortskämd med nu när man suttit och nött FIFA 14 under en längre tid.

Skruva den som Beckham

Detta året valde man att bygga upp spelet från grunden med en helt ny grafik- och spelmotor. Jag måste erkänna att jag vid en första anblick blev ganska imponerad. Att budgeten inte är i närheten av dess största konkurrent är inget vi kan sopa under mattan men det är inget som märks när vi kollar på spelet på planen.

PES-2014-Pirlo-Free-KickPirlo kan fortfarande.

Individuella rörelser och underbar bollkontroll är något jag saknat i PES och i år har mina önskningar gått i uppfyllelse. Ronaldo känns mer som Ronaldo i PES än i FIFA och ticki-tacka spelet som Barcelona spelar går att utföra med millimeter-precision. Frisparkarna har fått sig ett lyft i och med den nya bollfysiken vilket ger mig som spelare en helt ny dimension i mitt fasta anfallsspel. Jag har sällan gjort så vackra frisparksmål som jag gjort i PES 2014.

Grafiken sviker

Som rubriken säger så är grafiken inte något att hänga i julgranen precis. Ljussättningen ser stundtals bättre ut än hos konkurrenten men det är också det ända som ser bättre ut ur ett rent visuellt perspektiv. Texturerna är grovt föråldrade och spelarna ser alla ut att ha drabbats av samma hudsjukdom som Michael Jackson.

pes2014-03Grafiken är kantig och ser allmänt tråkig ut. Tifot gillas dock.

Det är tråkigt att man har valt att sätta grafiken åt sidan när man byggde upp spelet från grunden då ett visuellt skarpare spel hade nåt upp till ett högre betyg. Det är snart 2014 men det ser ut som att jag spelar ett spel från tidigt 2000-tal. Det ska också nämnas att det inte finns några planer på en next-gen version vilket för mig är väldigt konstigt då man hade haft nästan ett halvår extra på sig att putsa på grafiken och lära sig att använda all ny kraft som de nya konsolerna kommer att besitta.

Början på något nytt

Även om jag blev enormt besviken på grafiken så kan jag inte undkomma det faktum att jag älskade spelet på planen. Den ständiga jämförelsen med FIFA har varit orättvis på många vis och det har pressat utvecklaren till sitt yttersta. Nu har man dock tagit ett stort kliv i rätt riktning och jag vågar nu säga att man snabbt tar in tappad mark bakom EA.

858PES2014_Stadium_01Ett av få moment som ser snygga ut. Här ligger PES långt före konkurrenten. 

Jag tror att om man lägger lite mer fokus på grafiken nästa år samtidigt som man bygger vidare på den briljanta bollfysiken och animationerna så kommer vi att få uppleva något magiskt.

Läs om vår betygsskala.

[youtube id=”foGfXQ73jHw” width=”600″ height=”350″]

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.