Adam Smasher, den farligaste mannen i stan – Cyberpunk 2077

Adam Smasher är en legosoldat i Arasakas ägo vars mordiska tendenser nyttjats väl. I Cyberpunk 2077 återser vi cyborgen men frågan är: kommer vi kunna skrota honom?

Under Night City Wire och Cyberpunk 2077:s senaste trailer skymtade vi Adam Smasher, cyborgen som troligtvis är den enskilt farligaste personen i Night City. Fans av bordsrollspelet, expansionen Firestorm Shockwave mer specifikt, känner honom intimt och kanske till och med fruktar hans närvaro i Cyberpunk 2077. Och frukta honom gör vi rätt i, därför att en sådan cybernetisk uppgraderad psykopatisk mördare har världen aldrig skådat.

Adam Smasher är mardrömsscenariot när RoboCop blir en ond jävel. Inte nog med att han är mer maskin än människa, sadistisk och våldsam, han är dessutom lojal anställd hos Arasaka, ett av de största megaföretagen i världen. Det har han varit ända sedan de stora företagskrigen, vilket gör herr Smasher till aktiv pensionär på cirka 80 bast. Inte för att åldern har hindrat Adam från att krossa skallar, så att säga.

Läs gärna vår omfattande artikel om allt vi vet om Cyberpunk 2077.

Efter att ha gjort sin närvaro känd i Cyberpunk 2077 kan vi bara spekulera i hans roll och inflytande. Cyberpunk 2077 tar ändå plats mer än 50 år efter att han stred mot Morgan Blackhand och Johnny Silverhand. Kan det vara så att gubben blivit senil på senare år? Bitter och tillbakadragen? Eller är han en tickande bomb som väntar på att vi kommer och tänder hans veke?

Konceptbild på Adam Smasher, Cyberpunk 2077.
Adam Smasher, CD Projekt Red.

Biografi – Adam Smasher

Adam var från början en snorunge från New Yorks gator som levde loppan i ett gäng. När den ekonomiska kollapsen förvandlade USA till ett tredje världsland i vilket medborgare förlorade sin pension och sina försäkringsskydd, för att inte tala om arbeten, hade Adams gäng ett ögonblick av framgång. Appliceringen av krigslagar ledde till många blodiga drabbningar mellan civila, gäng och militärer, i vilket Adams gäng blev utplånat.

För att överleva tog Adam värvning och stred för regeringen. Men efter ett par år blev han relegerad på grund av olydnad. Han återvände till New York och började som en solo, en privat legoknekt, och tog alla jobb han kunde. Under en tid var han tämligen framgångsrik. Som för många i yrket slutade det illa för Adam och resterna av honom togs hem i en säck. Mystiska handelspartners gav honom ett erbjudande många inte kan motstå, gå med oss eller dö.

Adam gick med, men inte bara för att överleva, utan för att han fick en kropp av metall och ett krigsyrke på köpet. Han återuppstod som Adam Smasher, en cyborg. Det skulle visa sig att hans finansiärer var ett systerbolag till Arasaka, vars aggressiva företagsstyre passade honom väl. Under hans tid med Arasaka skulle Adam Smasher bilda sig en bitter rivalitet mot Morgan Blackhand, en annan solo som arbetade för konkurrerande företaget Militech.

-Firestorm Shockwave: The Fourth Corporate War Book Two.

Fullständig kroppslig konvertering

Adam Smasher är vad som i Cyberpunk är känt som en borg (slang för cyborg) det vill säga en person som har nästan fullständigt övergått till en syntetisk kropp. Vad som vanligtvis återstår efter en fullständig kroppslig konvertering är hjärnan och delar av ryggraden, resten är metall och plast. Detta är ger personen fantastiska egenskaper som ökad livslängd, anpassningsbar kropp, fysisk tålighet och styrka samt cybernetiska egenskaper.

Men livet som en cyborg är också otroligt dyrt. Inte nog med att konverteringen och den artificiella kroppen är svindyr, du måste även betala stora summor för att reparera, byta ut och underhålla kroppen. Bränsle som energiceller behövs för att driva den mekaniska kroppen och näringskapslar behövs för att förhindra att hjärnan skrumpnar, fast det är bara en bråkdel av övriga kostnader.

Adam Smasher är på sätt och vis tvungen att arbeta för Arasaka enbart för att kunna upprätthålla sitt cyborgleverne – och fortsatta existens. Det skulle inte heller vara någon överraskning om Arasaka installerat någon form av hållhake på Adam, som till exempel en off-knapp eller kraniumbomb. För allt vi vet stormtrivs Adam Smasher i Arasakas anställning, då de låter honom ta ut svängarna med sitt mordiska beteende.

Kontrollrum på Arasaka, Cyberpunk 2077.
Cyberpunk 2077, CD Projekt Red.

Cybersjuka

För alla som installerar cybernetik i sina kroppar tillkommer en risk för cyberpsykos. Begreppet är ett samlingsord för diverse mentala åkommor med stark koppling till cybervaror. Paranoia, våldsamt beteende, apati och personlighetsklyvning är bara några av de effekter för mycket cybernetik kan orsaka.

Hur är det då för stackars Adam? Reglerna ska vara desamma och med tanke på att han troligtvis är 80 år gammal har han säkert flera psykotiska åkommor. Men eftersom han var en rubbad person från början fanns det kanske inte så mycket mentalt intakt till att börja med. Bristen på empati var inget hans metallkropp orsakade.

Adam visade tidigt tecken på vad man kan kalla cyborg-överlägsenhetskomplex. Efter att han konverterat sig till en cyborg anammade han en metall-är-bättre-än-kött-mentalitet som troligtvis blir förstärkt av hans aggressivitet. Attityden har genom åren också blivit ett argument i rivaliteten mot Morgan Blackhand som förlitar sig mer på färdighet än mekanisk övertag.

Mannen som dödade Johnny Silverhand

Innan Adam Smasher gjorde sin närvaro tillkänna i Cyberpunk 2077 såg vi honom senast i rollspelsäventyret Firestorm Shockwave. Äventyret fokuserar på det kulminerande företagskriget som slutar med att Johnny Silverhand och Morgan Blackhand anfaller en Arasakabyggnad i Night City med hjälp av konkurrenten Militech. Under attacken upptäcker Johnny att hans flickvän är fast i Arasakas databas (en lång historia vi får ta en annan dag). I ett försök att rädda henne skjuter Adam sönder Johnny. Anfallet slutar med en kärnvapenexplosion som röjer stora delar av centrala Night City.

I äventyrsboken står det explicit att Johnny ska dö, oavsett spelarnas handlingar eller försök att hindra Adam – Arasakas styrkor är helt enkelt överlägsna. På Night Citys gator går det sedan rykten att resterna av Johnny Silverhand blivit transporterade från ruinerna. Och i Cyberpunk 2077 undrar folket fortfarande var frihetskämpen Johnny är. Vi vet att hans medvetande på något sätt är överfört till det chip V stjäl från Arasaka, och vi vet att Adam Smasher lever, mer skräckinjagande än någonsin. Frågorna som återstår är bara om Johnny kommer få sin hämnd på Smasher och Arasaka. Och om Morgan Blackhand också är i livet.

Var är Johnny? Cyberpunk 2077.
Cyberpunk 2077, CD Projekt Red.

Den 19 november vet vi, när Cyberpunk 2077 släpps till PC, Playstation 4 och Xbox One följt av Google Stadia och nästa generations konsoler.

Jag är en gamer av den gamla skolan och uppskattar både spel som utmanar mitt tålamod och spel som jag kan fly in i. Mina bästa minnen kommer från Super Mario Bros. 3, Mega Man, The Legend of Zelda och Final Fantasy. Nu finner jag mina kickar i Destiny, Bloodborne och Shovel Knight och gömmer mig i Bethesda och BioWares världar.

Vad tycker du?

0 0

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.