Allt du behöver veta om Destiny 2 innan Beyond Light

Destiny 2 går in i sitt fjärde år med en trilogi av expansioner som börjar med Beyond Light. Mörkrets krafter signalerar undergången och vi dras till den frusna månen Europa för att finna svar. Men hur kom vi egentligen hit? Följ med på vår guide till Destiny 2 och allt du behöver veta innan Beyond Light.

Den 10 november släpper Bungie den tredje expansionen för Destiny 2 och tar första steget ut i en trilogi av berättelser tänkt att löpa fram till 2022. Spelet tar också klivet ut i nästa generations konsoler, med cross-generation play, säsonger som håller hela året ut och ett nytt fokus på nybörjarupplevelsen.

Den här guiden riktar sig främst till nya spelare som tar sina första steg i denna främmande och farliga värld, samt återvändande fans som behöver komma ikapp. Regelbundna spelare kan istället se fram emot vår guide för Beyond Light, där vi kommer förkovra oss i detaljer kring Stasis, Europa och de aktiviteter som väntar framöver.

Under tiden kan du läsa mer om Beyond Light på dess officiella hemsida.

Om du är osäker på om Destiny 2: Beyond Light är något för dig kan jag varmt rekommendera gratisversionen Destiny 2: New Light. Det är en ypperlig utgåva för att testa vattnet, särskilt om du gör det efter den 10 november när den nya introduktionsupplevelsen är tillgänglig. Därefter är det enkelt att utöka spelet med Upgrade Edition (som ger de två föregående expansionerna Forsaken och Shadowkeep) eller aktuella Beyond Light.

Panorama över istäckt Europa, med pyramid i bakgrunden.
Destiny 2: Beyond Light, Bungie 2020.

Vad är Destiny 2?

Destiny 2 är vad som i folkmun är känt som en looter shooter, ett actionspel ur förstapersonsperspektivet med ett slumpmässigt belöningssystem tänkt att engagera spelare under en längre tid. Berättelser och händelser driver spelet framåt säsongsvis med nya aktiviteter att delta i, uppdrag att genomföra och utrustning att samla för att forma din karaktärs stridspotential och utseende. Bungie beskriver Destiny 2 som ett action-MMO i en föränderlig värld som du och dina vänner kan spela när som helst, var som helst, gratis.

Du spelar som en Guardian, en återuppstånden soldat välsignad med kosmiska krafter för att bestrida ondska. Ghost, ett mekaniskt litet sändebud, är din medhjälpare och kraftkälla. Tillsammans med andra Guardians strider du för att beskydda det sista som återstår av mänskligheten. Förutom dina krafter, som manifesterar sig som eld, blixtar och gravitation, beväpnar du dig med en bred variation av vapen och rustningar för att besegra de fiender som hotar solsystemet.

Bungie har en handbok för nybörjare som är perfekt om du är ovan vid datorspel.

Destiny 2 har både PvE (player versus environment) och PvP (player versus player) i ett smörgåsbord av aktiviteter. Spelare kan ta sig an linjära storyuppdrag, göra instanser i så kallades Strikes, eller patrullera fritt på något av de olika destinationerna. I det tävlingsinriktade Crucible kan spelare mäta sig mot varandra i intensiva matcher och de som är riktigt modiga kan varje helg tävla i Trials of Osiris för en chans att vinna de mest exklusiva föremålen i spelet.

När du och dina stridskamrater är starka nog kan ni ta er an de största utmaningarna Destiny 2 har att erbjuda: raider. Dessa testar inte bara era färdigheter utan även samarbetsförmåga och tålamod. De är spelets mest unika upplevelser och bjuder på spännande miljöer, intressanta berättelser, kluriga pussel och intensiva strider!

Vad har hänt?

Destiny har en lång och rik bakgrundshistoria som i stora drag handlar om en kosmisk kamp mellan två polariserande krafter, i spelet benämnt som Light och Darkness. Det sägs att människor för hundratals år sedan upptäckte en sfärisk kropp på Mars med parakausala egenskaper. Denna kosmiska maskin gav människor tre gånger så lång livslängd och möjliggjorde stora teknologiska framsteg. Maskinen kom att kallas the Traveler. Mänskligheten siktade mot stjärnorna och koloniserade solsystemet, och under en tid rådde det fred. Men det skulle visa sig att the Traveler hade en uråldrig fiende och när den anlände bringade den undergång. Traveler blev skadad och mänskligheten dog nästan ut. I efterdyningarna kom aggressiva livsformer för att plundra och erövra.

Hoppet ligger i de Guardians som väcktes till liv av Travelers sändebud, de små robotar vi kallar Ghost.

Vi kan starkt rekommendera Destinys egna Loremaster My name is Byf för genomförliga analyser och sammanfattningar.

När Destiny 2 kom 2017 invaderade the Red Legion, militaristiska rymdvarelser, för att kapa och erövra the Traveler. De lyckades och alla Guardians förlorade sina krafter. Tusentals omkom i attacken. De som överlevde drog sig undan. Med hjälp av spelaren gjorde hjältarna ett motanfall och besegrade legionens ledare. I den desperata slutstriden vaknade the Traveler till liv igen och skickade en våg av ljus genom galaxen. Detta ljus väckte slumrande pyramidskepp – mörkrets representanter och en mytomspunnen ondska.

Under en tid tycktes Guardians återta sin forna glans. De besegrade hot efter hot, räddade två legendariska hjältar, hämnades en oförrätt, reparerade högteknologiska smedjor och tillgodosåg en bannlyst rymdkejsares nyckfulla behov. De fann även ett uråldrigt pyramidskepp inne i månen som släppte lös en farsot av mardrömmar som spelare än idag tampas med.

Nyligen återställde de ett antikt försvarssystem av satelliter för att avvärja en global katastrof från att utplåna mänskligheten. Men inget kunde hindra pyramiderna från att angripa solsystemet.

När du loggar in i Beyond Light står mänskligheten vid avgrundens rand. Pyramiderna har anlänt och förebådar slutet. En nödsignal lockar oss till en av Jupiters månar. Där blir vi varse om ett imperium förstärkt av mörkrets krafter. Det är också där, på Europa, bland frusna högteknologiska ruiner som vi hoppas finna svar till den kosmiska konflikt vi finner oss i.

Vem är vem?

Det är många namn att hålla koll på i Destiny 2 fast som ny eller återvändande spelare är det bara ett par du behöver lägga på minnet när Beyond Light släpps.

Är du en helt färsk spelare kommer du stifta bekantskap med Shaw Han, en patrullerande Guardian stationerad i Cosmodrome (forna Ryssland). Han är nyligen utannonserad av Bungie som mentor för nybörjare. Troligtvis kommer han introducera dig för hur Destiny 2 fungerar i allt från uppdragsjargong och vapenhantering till bakgrundshistoria och annat bra-att-veta. Därefter är det högst sannolikt att han övergår till att bli kontaktperson för destinationen, likt andra karaktärer förknippade med de planeter de är stationerade på.

Exo Stranger

Den här mystiska cyborgen blev introducerad redan i Destiny 1, men försvann sedan spårlöst. Det vi vet om henne är att hon är en tidsresenär som känner till den dystra framtid vi står inför. I Beyond Light uppenbarar hon sig igen för att ge svar på alla våra frågor och handleda oss i användandet av Stasis. Hon har även kallat Drifter och Eris Morn till Europa och tillsammans kommer trion spela en viktig roll i berättelsen.

Exo Stranger, Eris Morn, Drifter.
Exo Stranger, Eris Morn och Drifter.

Eris Morn

Eris är en härdad Guardian som överlevt hemskheter vi inte kan föreställa oss. Traumatiserad men beväpnad med ockulta kunskaper och en vilja av stål har hon gjort det till sitt livskall att förstå och besegra de mörka krafter som hotar mänskligheten. Hennes visdom kommer väl till hands i svåra stunder.

Drifter

En cynisk man som överlevt århundraden genom att balansera på den hårfina linjen mellan gott och ont. Få litar på honom på grund av hans skumma förflutna, men om du vinner hans tillit kan du lita på att han täcker din rygg. En sak ska du veta om Drifter: för honom handlar allt om överlevnad. Det är Drifter som anordnar och driver skumraskaffären Gambit, ett spelläge som blandar PvE och PvP.

Variks the Loyal

Medlem av rasen Eliksni och en traditionalist. Variks var tidigare en fångvaktare i drottningen Mara Sovs hov. Efter att ha lämnat sin post under mystiska omständigheter hittar vi honom nu på Europa i sällskap med Eramis. Vilken relation de båda har är oklart men Variks verkar orolig för deras folk.

Eramis

Skurken i Beyond Light och en slug och karismatisk ledare. En före detta baronessa som nu leder ett eget imperium. Med hjälp av mörkrets krafter förkastar hon nu sitt folks traditioner för att driva förändring. Våldsam förändring. Att besegra henne kommer vara ett av våra primära mål i Beyond Light.

Xûr

Den här mystiska filuren dyker upp varje helg någonstans i solsystemet för att sälja exotiska föremål. Hans förflutna är okänt och hans svamlande ger oss inte många ledtrådar. Fast en sak är han noga med att förmedla: att hans vilja inte är hans egen. Du vill besöka honom varje vecka för att utöka din arsenal eller finna en exotisk rustning med bättre egenskaper än dina befintliga.

Commander Zavala, Ikora och Shaxx

En trio välkända ledare. Commander Zavala är frontfiguren för alla Guardians och ansvarar för Vanguard-uppdrag (Strikes och Nightfall). Han är en stoisk figur som på senare tid börjat tvivla. Ikora har en viktig ledarskapsroll i spelet men dessvärre ingen funktion för dig som spelare. Shaxx däremot är ansvarig för Crusible (PvP) och är en storslagen krigare, däremot utan större förankring i den pågående storyn.

Crow och Osiris

Sist ut är de centrala karaktärerna för berättelsen i nästa säsong (Season of the Hunt). Crow är en nyligen uppvaknad Guardian som i sitt tidigare liv var en skurkaktig prins som blev manipulerad att störta sitt folk – och han mördade en av de mest älskade karaktärerna i Destinys historia! Han är en mycket komplex karaktär som jag rekommenderar att du tar dig tid att lära känna. Osiris å andra sidan är en legendarisk person som är bannlyst för sina kontroversiella teorier. Han har vigt sitt liv åt att strida mot de tidsresande mördarrobotarna Vex, men tar den här gången tag i mer direkta hot.

Tips från coachen

Med en någorlunda bra koll på vad Destiny 2 är och vad du kan förvänta dig i expansionen Beyond Light är det hög tid att avhandla några tips. Jag har varit med i matchen sedan originalet kom 2014 och har sett spelet både toppa och dala. Vad jag har lärt mig är att du själv sätter ribban på vad Destiny är för något. Du kan ta det chill och bara hänga med i storyn, köra uppdrag och göra lite aktiviteter vid sidan av. Du klarar dig på vad spelet ger dig och kan prova på det svårare innehållet då och då – gärna med förstärkning av erfarna spelare.

Du kan också välja att spela i den övre nivån och investera tungt i Destiny. Då söker du de mest effektiva rutterna för att öka i level, jagar aktivt vapen med optimerade egenskaper och är aktiv i de prestationskrävande aktiviteterna. Personligen pendlar jag mellan de båda nivåerna. Oftast är jag någonstans mittemellan. Min rekommendation är att spela för att ha kul!

Är du en helt ny spelare är mitt tips att experimentera och utforska. Lek med de olika vapnen, testa alla klasser och doppa tårna i aktiviteterna. Hitta något som passar dig. Destiny kommer alltid att ha en meta, ett toppskikt där en selektion av vapen och egenskaper dominerar. Men det är fullt möjligt att skapa något personligt som fungerar. Eftersom Destiny är ett loot-baserat spel (där majoriteten av alla föremål är slumpmässiga) kan det vara fördelaktigt att läsa på om vilka egenskaper som för tillfället är bäst, mest för att du inte ska råka göra dig av med en oslipad diamant.

Slutligen vill jag avrunda med att Destiny är ett socialt spel. Även om du kan göra det mesta på egen hand tack vare matchning med andra spelare är Destiny 2 som bäst i sällskap med vänner. Känner du inte redan någon som spelar Destiny kanske du kan övertala någon att prova spelet med dig – det är ju ändå gratis att börja!

Jag är en gamer av den gamla skolan och uppskattar både spel som utmanar mitt tålamod och spel som jag kan fly in i. Mina bästa minnen kommer från Super Mario Bros. 3, Mega Man, The Legend of Zelda och Final Fantasy. Nu finner jag mina kickar i Destiny, Bloodborne och Shovel Knight och gömmer mig i Bethesda och BioWares världar.

Vad tycker du?

2 0

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.