Visste du att fyra av fem svenskar ägnar sig åt datorspel och att datorspelsindustrin omsätter tre miljarder kronor om året endast i Sverige? Historiskt sett har vi alltid spelat spel för nöjes skull och för kravlös underhållning men också för att delta i en ny form av berättande där man som spelare på ett interaktivt sätt ges möjlighet att delta i och påverka händelseförloppet. Bland mer historiska men alltjämt aktuella spel hittar vi exempelvis backgammon som har sitt ursprung i 400-talets romarrike och därmed klassas som ett av världens äldsta spel. Ett annat exempel är Kalaha som har spelats i 300 generationer och som kan spåras så långt som till åtta tusen år tillbaka i tiden. Stegar vi framåt i tiden anpassades, enligt Tekniska muséet, de första datorspelen till de tidiga förlagorna av dagens datorer på 40- och 50-talet. I mitten av 60-talet började ingenjören Baer utveckla den första spelkonsolen för hemmabruk som sedermera lanserades i USA i maj 1972. Spel i en eller annan form har vi därmed alltid ägnat oss åt och i den här artikeln tänkte vi guida dig genom analoga- och digitala spel som vi gillar lite extra.
Slots
När det gäller digitala spel gillar undertecknad ibland att hålla det enkelt och lekfullt i motsats till mer krävande e-sporter som League of Legends eller Counter Strike. Ibland vill man helt enkelt bara få en kort stunds förströelse utan att behöva anstränga sig alltför mycket varför en av mina favoriter bland de digitala spelen är Starburst – en av de mest klassiska och framgångsrika slotspelen på marknaden. Med sina flashiga symboler och specialeffekter samt rymdtema har denna slot en särskild plats i mitt gaminghjärta och är ett spel som jag tenderar att komma tillbaka till gång efter annan.
Trivial Pursuit
När det gäller analoga spel har jag en förkärlek för Trivial Pursuit, denna fantastiska kvarleva från 80-talet som fortfarande känns lika spännande och aktuell. Spelet går, som de flesta säkert redan känner till, ut på att flytta runt en tärning på en spelplan och besvara frågor som är förtryckta på särskilda frågekort. Frågorna i den ursprungliga versionen av TP kretsar kring ämnesområden som underhållning, geografi, sport och fritid. Kanske är det just indelningen i olika frågekategorier som gör TP så pass speciellt och gör att det spelas av så många runt om i världen. Inte nog med att man har kul, man får även en dos allmänbildning på köpet och bäst av allt – alla får glänsa eftersom de flesta brukar vara extra duktiga inom i vart fall en kategori.
FIFA
Fotboll engagerar många, inte bara mig, och engagemanget går bortom EM- och VM-mästerskap på Tv eller eget spel i korplag. EA Sports galet populära fotbollsspel har ända sedan 1993 kommit ut årligen och licensierats av FIFA. Det jag gillar med FIFA-spelen är att de alla följer samma mönster men att namn, grafik, spelare och funktioner ändras från ett år till ett annat vilket innebär att man alltid har något att se fram emot. 2021 års upplaga FIFA 22 är exempelvis det första spelet i serien som är anpassat till den nya konsolgenerationen med Playstation 5 och Xbox Series X/S vilket är ett stort plus. Dessutom har man jobbat lite extra med grafiken och låtit Kylian Mbappé från Paris Saint-Germain stoltsera på omslaget för andra året i rad.
Monopol
Ytterligare en klassiker bland de analoga spelen som jag gärna skriver under på är Monopol som lanserades 1935 och som utvecklades av spelutvecklaren Elizabeth Magie. Magie ville genom spelreglerna illustrera att privat ägande och hyror ledde till monopol och utslagning medan samarbete och delat ägande innebar välfärd för alla. I Sverige lanserades Monopol för första gången 1937 och än idag är det ett av de mest populära sällskapsspelen. Det jag gillar med Monopol, förutom tanken bakom det, är att det är ett strategiskt spel som kräver både list och ibland slughet för att ta sig fram. Även om det bara är låtsaspengar som står på spel är det dessutom en fantastisk känsla när man räknar sedlarna i slutet av ett lyckat spel.