Årets Karaktär- Aloy (Horizon: Zero Dawn)

Många hävdar att spel fortfarande har en lång väg att gå innan vi kan räkna in vår favorithobby till finrummet. Andra säger att spel är för barn och att det inte går att berätta gripande berättelser. Åtminstone inte på samma sätt som i andra medier. Jag vill påstå att spel som konstform och underhållning har kommit en lång väg och ett sätt att se det är på årets karaktär, Aloy, från Horizon: Zero Dawn.

Redan från första stund anar man potentialen i karaktären. Hon hoppar helt orädd ner i en outforskad grotta redan som snorig nioåring. Väl där upptäcker hon början på ett förflutet som resten av världen verkar vilja glömma. Direkt bestämmer hon sig för att ta reda på mer. Det vi som spelare senare får följa är inte bara en ung kvinnas kamp mot en karg värld där monster vill mörda henne. Vi får även ta del av hur ett helt samhälle motvilligt accepterar en stark kvinnas framfart. Genom i princip alla dialogval måste Aloy värja bort misstro, sexistiska utspel och ibland rent hat. Hon backar dock aldrig och visar sitt kunnande och sin säkerhet i alla situationer. Ibland krävs det bara en redigt målmedveten person för att förhindra en hel världs undergång.

Det som också gör Aloy till årets karaktär är hennes realistiska syn på problemen som ligger framför henne. Hon må uttrycka sin oro och i vissa fall ganska grova cynism, men hon får jobbet gjort och det med bravur! En sann förebild för unga gamers och en påminnelse om att spel i många fall har kommit längre än verkligheten när det kommer till acceptans av starka kvinnor!

Nakadai:
Hennes ifrågasättande av den nitiska religion som genomsyrar världen är även den en viktig faktor. När människor tackar solen för att monstren är borta muttrar hon tyst för sig själv att det inte var solen som besegrade dem. Hennes konstanta ifrågasättande av blind tro är inspirerande och något som vidare förstärker hennes omnämnande här. Hon köper inte saker rakt av. Som utstött ur samhället har hon inte formats till den normativa varelse byborna har blivit. Hon tänker själv, ser praktiskt på saker och låter inte gamla texter hindra henne från att vara empatisk och mänsklig. Av alla karaktärer – i alla medier – är Aloy en sann förebild för självständighet och individens styrka. Hon är något som behövs idag, där många hellre följer populära åsikter för validering. Hon är ärlig mot sig själv, som person, trots pöbelns protester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Stor spel- och filmentusaist som prompt hävdar att pixel- och spritegrafik är det bästa som hänt världen. Utvecklar småspel, fotar och pysslar med musik alldeles för mycket. Anser att spel är konst, tar gärna upp diskussionen med folk som anser otherwise. Utöver det en rätt chill, kaffeberoende (maler egna bönor!) gamer som inte backar på utmaningar. Orerar gärna högt och ljudligt om Hideo Kojimas briljans och Metal Gear-seriens storhet.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.