Årets Överraskning 2017 – Assassin’s Creed: Origins

Ubisoft hade lyckats med konststycket att förvandla något helt fantastiskt till något som var lika intressant som mjölkdisken på Ica. De hade gjort ett historiskt epos till ett spel i mängden. Assassin’s Creed började så otroligt bra och serien fick enligt många sin peak redan efter andra spelet. Assassin’s Creed II och kanske framför allt tilläggshistorien Brotherhood lämnade ingen oberörd. Det var mäktigt att utforska enorma katedraler och klättra upp för lodräta väggar i ett soldränkt och vackert Italien. Sedan hände något. Spelets grundmekanik förändrades. Smygandet ersattes med stora sjöslag och de levande städerna byttes ut mot små nybyggarkolonier i glesa skogsregioner. Uppföljarna blev mer kända för sina många buggar snarare än intressant gameplay. Kritiken var massiv och det verkar nu som att Ubisoft till slut lyssnade på spelarna.

I år startade Assassin’s Creed om. Vi flyttades längre tillbaks i tiden än någonsin tidigare. Så långt tillbaks att assassinernas brödraskap ännu inte grundats. Tillbaks till ett blomstrande Egypten vid tiden då landet var en förtryckt region under Romariket. Cleopatra lever som undangömd exildrottning och din uppgift blir att hjälpa henne tillbaks till makten.

Assassin’s Creed Origins tar tillbaks det många av oss trodde för alltid var förlorat med serien. Spelet ger oss åter igen vackra städer och en levande landsbygd. Kartan är enorm och det finns något att upptäcka bakom varje krön. Uppdragen är intressanta och storyn välskriven. Det finns enormt mycket utrustning att lägga vantarna på och du kan utveckla din karaktär som du själv vill. Dessutom har spelmekaniken återgått till seriens grunder. Det är åter igen kul att smyga sig på intet ont anande romare och lura ut dem i högt gräs för att lönnmördare dem helt obemärkt.

Assassin’s Creed Origins är utan tvekan årets överraskning. Jag var beredd att dödförklara serien, men jag har tvingats tänka om. Även om vi faktiskt gillade föregångaren Syndicate så tar Origins ut svängarna mer än vi trodde utvecklarna skulle våga. Det lovar enormt gott inför framtiden och personligen hoppas jag att vi får se många fler äventyr med lönnmördarna i huvudrollen. Så pass bra är Origins.

Spel är ett kall och en passion. Inget är mer avkopplande från livet som småbarnsfar som ett riktigt förtrollande spel. En tur i flygsimulatorn eller ett riktigt bra rollspel är mina självklara förstaval.

Vad tycker du?

1 0

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.