BLIZZCON 2017: Hearthstone får rogue-like och en massa äventyr

Hearthstones huvudsakliga announcement var den kommande expansionen med namnet Kobolds & Catacombs och den erbjuder oss tonvis av nya saker.

”För tiotusen år sedan…hände något.”
Vi vet inte riktigt vad det var för kobolder skriver inte ned särskilt mycket. Det enda vi vet är att det var vid den här tidpunkten som de började gräva. Dave Kosak (lead mission designer), isällskap med Ben Thompson (art director) och Peter Whalen (initial designer). ger oss en liten berättelse:

When all the world is crafting war
When shore to shore the warships moor
When the sun and skies hold dread
Listen up, my son
Pack it up and run
Put this candle on your head.

When the seas of blood start churning
When the legion comes a-burning
When frets and threats above, abound
Just grad you pick
Light your wick,
And dig, dig, dig deep down.

Tillbaka till det klassiska: The Treasure Set

Hearthstone har blivit en kärleksförkaring till klassisk dungeon crawling, där vi får ge oss in i mörka gånger, hemska monster och fantastiska skatter. De har precis gett oss Un’goro med sina dinosaurier, The Frozen Throne med Lichking och nu ville de göra något lite mer klassiskt för Warcraft. Så de gjorde Blingtron’s Lootapalooza. Vi kommer få ta del av historien bakom den mest kända treasure golem Azeroth har sett. Ju mer de utforskade Lootapalooza, desto mer blev de inspirerade av kobolderna och deras ändlösa tunnlar under jord.

Catabombs erbjuder en myriad av tunnlar, med en massa olika upplevelser. Kobolder är råttliknande varelser som trots sin fascination för att gräva tunnlar inte är särskilt bra på arkitekturen. De har försökt sätta sig in i hur en cobold tänker. De är enkelspåriga och inte särskilt fyndiga, med snabba impulsiva lösningar. Gångarna är krokiga och slarviga, hängbroar måste skyndas över för de kan rasa närsomhelst. Du hittar en lavakanal i väggen? Täck upp det med brädor och spring därifrån! I dessa tunnlar finns det hlgvis med skatter som bara väntar på att upptäckas.

Det nya brädet är designat för att återspegla detta, med skatter lite överallt och stearinljus för att lysa upp vår spelplan.

Var hittar de allt?

So dig! Dig in with claws and paws
And dig! But always trust your schnoz
Your nose knows to behold:
The smells you sniff
Delightful whiffs!
Of silver, jewels, and gold…

Det här är ett treasure set och för det behövs skatter. Stora skatter. Som vi nämnt tidigare kommer varje klass få legendariska vapen.

Legendariska vapen måste kännas som att de hör till sin respektive klass. De får legendarisk status på egen hand, De har sina namn och en personlighet och ska kunna kommunicera det med spelaren som använder dem. En av idéerna de ville få fram är nyckfullheten i de skatter du hittar. Du hittar en potion och du vet inte vad det är för något. De vill skapa en genuin upptäckarglädje genom att inte servera allt svart på vitt. Ett av föremålen är Unidentified Elixir.

Unidentified Elixir kan ha olika inverkan på dina minions, beroende på vilken typ av elixir det är.. Elixir of Life ger din minion Lifesteal, Elixir of Shadows låter dig dra fram en 1/1-kopia av din minion. Elixir of Purity ger dig Divine Shield och Elixir of Hope orsakar Deathrattle som gör att du måste ta plocka din minion till handen igen.
(Kuriosa: Under produktionen kallade de dessa kort för körsbär, vindruva, banan och persika.)

Det finns tre oidentifierade föremål i spelet. Elixiret (mellersta bilden) har ni fått förklarat här ovan. Det finns även ett oidentifierat vapen och en oidentifierad sköld. Detta är en del av deras intention att skapa den där upptäckarglädje och förväntan som kommer med ovisshet – som ett riktigt äventyr.

För progressionen vill de att din karaktär ska bli bättre och bättre och de har fångat det i Spellstones som Jasper och Sapphire.

För varje uppgradering kommer dina spellstones bli starkare och erbjuda ett tuffare motstånd för den de används på. Spellstones visade sig vara en utmanande kommunikation, inte bara för spelaren men även för motståndaren. Dessa spellstones är klasspecifika så du ska veta vilken typ av dem du får. Detta kommuniceras med form och färg för att göra det så tydligt som möjligt.

Äventyrarna

När du klämmer dig fram genom gångar och hittar skatter, fantastiska föremål och legendariska vapen kommer du onekligen dra åt dig uppmärksamhet från en del otrevliga typer.

Beware those armored looting brutes
Beware recruits come seeking loots
Those tromping stomping louts!
With swinging swords
And ”For the Hordes!”
They snuff our candles out.

Det finns gott om äventyrare som kan sluta upp med dig i ditt äventyr. Din motståndare kommer göra detsamma. Det finns även AI-kontrollerade äventyrare som kan göra dig sällskap. Ni har redan hejat på Marin the Fox i vår artikel från öppningsceremonin. Äventyrare är viktiga för Dungeon Runs och där kommer guilds in i bilden. Marin the Fox är guildens ”Chief Procurement Officer” (en fin term för ”tjuv som styr och ställer”) och han har en del skatter att använda sig av..

Marin the Fox är en stark karaktär som kommer bli riktigt skoj att spela med.Han kommer bli tillgänglig utan kostnad för alla spelare nästa vecka. Marin är dock inte den enda äventyraren i guilden. Deras nyckelord är ”recruit” och det finns såklart kort för just det. Recruits erbjuder dig att bygga din lek på olika sätt. Med Gather your Party kan du frammana alla möjliga karaktärer, som t.ex. Lich King eller Y’shaarj. Ett annat sätt att göra det på är med Guild Recruiter som låter dig dra en minion som kostar fyra mana eller mindre.

Hotet från underjorden

Tunnel over the monster lairs
Tunnel under trolls and bears
Tunnel ’round the oozing creep!
By candle-light see
Sights so beastly
When you dig, dig, dig down deep.

Art- och designteamen har gått på högvarv och hittat på en massa fräsiga monster som du kommer möta. Tyvärr har många av dem inte klarat sig in i spelet, men de finns kvar som idéer till kommande decks. Du kommer få möta diverse olika hot på din väg och ju längre in du tar dig, desto värre blir monstren. Vad sägs om Wandering Monster? Det låter som något plågsamt men är en riktigt bra hunterhemlighet. Vi har även Carnivorous Cube som designats efter Moat Lurker som dök upp i Karazhan-expansionen.

Det finns även en del plågsamma fällor att använda sig av. Crushing Walls kan ändra oddsen avsevärt i en match. Genom att spela Crushing Walls kommer du utplåna de minions som är längst ut till höger och vänster. Det spelar ingen roll vilka värden de har, de kommer stendö oavsett. Om din motståndare har 10/10-kort lagda i kanterna kommer du kunna vända matchen på nolltid.

Det finns även en del mardrömslika varelser där nere. En av dem är Rin, the First Disciple. Hon är en warlock legendary som kan vara fruktansvärd att möta om hon spelas rätt. Rin har en Deathrattle som startar en legendarisk ritual. Ritualen består av fem olika delar och de blir bara värre och värre. 31 mana senare så får du Azari the Devourer. Azari han utplåna din motståndares deck. Att höra ”end of cards” har aldrig varit så skrämmande förr.

Kobolderna hankar sig fram

Come beasts that prowl and growl
Come herroes and knights most foul
Woth our noggins weäll contrive
Always skulking
Never balking
We kobolds will survive

Vid det här laget kanske ni undrar var alla de här verserna kommer ifrån. Teamet bakom Hearthstone ville skapa lite lore kring en av de klenaste varelserna i världen. De är tunnelråttor som lever i Azeroth och har fått sin egen lore i Kobolds & Catacombs. Med sin catchprase ”You no take candle!” har dessa uppfinningsrika men odugliga små tunnelgrävare fått en starkare personlighet.

Vi kommer självklart möta en del kobolder på vår väg i enspelarlägets dungeons. Kobolder försöker använda det de hittar till sin fördel och gör vad de kan med det de har. Voodoo Master Vex är en kobold som har umgåtts för länge med troll så han tror att han faktiskt är ett troll. Candlebeard är en kobold som hittat en piratskatt i djupen. Han har aldrig sett havet och han har inget skepp, men tror ändå att han är en pirat.

Ett av koboldkorten du kommer hitta är Kobold Illusionist. När denne dör kommer han frammana en kopia av en a de minions du har på hand. Detta kan utnyttjas och få ganska häftiga effekter, beroende vad du sitter inne på. Vi får även ta del av Drygulch Jailor, ett kort som låter dig dra tre recruits som satts i fängelse när denne dör.

Dungeon Run

Let them come, and loot our realm
Let them come, steal boots and helms
Listen to my lamp, you unwshed gaggle!
We’ll take measures
Steal their treasures
And give the best to me – Togwaggle!

Självklart är inte koboldernas samhälle komplett utan en ledare. Det är dock inte mycket som krävs för att bli den främsta över kobolderna. Sätt ljuset i en lykta för att undvika att det blåses ut räcker. Togwaggle är koboldernas kung och har den där extra poängen på IQ-testet som krävs för uppgiften. Han är en självgod skitstövel som kräver lite mer än bara en pust för att besegras.

Koboldernas kung har en plan och den kommer förtäljas i enspelarläget för som följer Kobolds & Catacombs. Denna gången ville de dra upp det ett hack och ge oss en mer äventyrlig upplevelse. Med det helt nya enspelarläget, Dungeon Run, kommer spelare få en mer linjär, storybaserad upplevelse.

Så hur kommer det gå till?

Du får välja på en av nio klasser. Du börjar med tio kort och 15 HP. För att utöka ditt deck och bli starkare slåss du mot olika bossar och få ny loot. Dungeon Run är lite av en rogue-like och erbjuder ett otroligt stort omspelarvärde. Dör du är det kört. Bara att börja om.

Det finns sammanlagt 48(!) olika bossar du kan möta i gångarna. Tre av dessa är Battlecryer Jinzo. Waxmaster Stermy är en kobold som kan bända vax efter hennes vilja. Room of Traps är en sällsynt encounter och är ingen egentlig karaktär. Som kortet antyder är det ett rum, fullt med livsfarliga fällor.

Du kommer även få passiva uppgraderingar på vägen och dessa gör dig permanent starkare. Det finns även skatter som är så pass kraftfulla att de bara kommer användas mot AI-motståndare. Det huvudsakliga sättet att överleva sker genom de högar med bossloot som du kan välja på. Det gäller att göra rätt val då föremålen du kan hitta kan skapa fantastiska synergier med det du redan har. Mängden möjligheter att skräddarsy ditt äventyr är nästintill oändlig.

Dig secret doors and ready pikes
Dig hidden pits with sharpened spikes
Hide tricks and traps and trials around
They will persist
None can resist
A staircase… leading down.

För er som inte är jätteförtjusta i PvP kan det här vara det som krävs för att ni ska få upp ögonen för Hearthstone. Det är gratis på battle.net men expansionerna kostar dock. Kobolds & Catacombs kommer i December.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Uppfostrad av NES och SNES, med en förkärlek till pixlar och chipmusik. Fastnar för de små detaljerna och fingertoppkänsla i spel. Skriver 8-bitsmusik som ViperofVic på youtube.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.