Artikeln är ett betalt samarbete:
E-sport är den snabbast växande industrin och når troligtvis miljardstatus under 2019

E-sport växer så det knakar. bild av Maxime Fort via Flickr .

Förra året växte e-sport med otroliga trettioåtta procent och stod för många förvånande nyheter. Bland annat investerade kändisar stora summor och sporten skall eventuellt vara med som prov under OS i Paris 2024. Det imponerar. UEFA har startat en Champions League turnering i FIFA och det svenska fotbollsförbundet står numer bakom ett officiellt landslag. Svenska Gothia Cup tar steget till spelvärlden med deras nya satsning eCup, vilket säger en hel del.

Med över 280 miljoner unika live tittare i världen förra året är det tydligt att man behöver ta den snabbväxande industrin på allvar. Totalt omsattes 908 miljoner dollar 2018 och alla prognoser lutar emot att miljardgränsen sprängs i år. Det finns många proffs från Sverige som livnär sig som professionella spelare, men det är långt ifrån det enda sättet att tjäna pengar i industrin. Många casinon erbjuder exempelvis betting på e-sport och för insatta finns det stora pengar att tjäna.

Nystartade spelinspektionen står för licensen

Ett välkänt spelbolag är officiell sponsorpartner för det svenska landslaget, vilket skvallrar om den nära relationen mellan spelbranschen och e-sport. Sedan den 1 januari 2019 regleras spel om pengar online av Spelinspektionen, som bland annat ställer strikta krav på annonsering, bonusar och förebyggande arbete mot hasardspelssyndrom. Det krävs exempelvis att du är en aktiv medlem av Spelpaus, det nationella avstängningsregistret för svenska spelare. Två bolag har redan blivit bötade för att de brutit mot den reglen.

Det är fortfarande spelautomater som drar den största publiken på sajter online, men hos operatörer som exempelvis Betfair hittar du ett respektabelt utbud av livestreamad e-sport. Fördelen med e-sport är att det inte är säsongsbetonat, varför intressanta spelmöjligheter finns tillgängliga året runt till skillnad från basket och ishockey som bidrar med få spelmöjligheter när det inte är säsong.

E-sport är mer än bara FIFA och League of Legends

Det är League of Legends som är det största spelet i världen just nu, som skapades från populära Warcraft i början av tvåtusentalet. För fotbollsintresserade är det tveklöst FIFA som är den klarast lysande stjärnan, även om spelet är något underrepresenterat hos spelbolag. Det finns mycket mer. Spelbolagen jobbar hårt med att erbjuda ett bredare utbud av spel och evenemang . Allt eftersom den stora industrin växer tillkommer fler och fler spel att göra en förtjänst på. Hos Betfair kan du spela på nio olika spel, som inkluderar CS:GO, Overwatch och Call of Duty.

Räkna med att utbudet av spelbara datorspel kommer öka successivt i takt med att intresset och kunskapen höjs. Om det är en sport eller inte är flitigt diskuterat och ungefär en tredjedel av alla svenskar tycker att den är det. Den siffran kommer mest troligast öka allt eftersom fler spelare och tittare blir utbildade i ämnet.

Event i e-sport är vanligt förekommande. Via Pixabay.

Spel att hålla koll på framöver

Det är en toppdominerad bransch. Däremot finns det en hel del kvalitativa spel som det är värt att hålla ett extra öga på i framtiden. Titlar som Clash Royale, Fortnite, Rocket League och Battlegrounds har förmåga att bli riktigt stora. Oavsett om de slår sig in i toppen av branschen eller får en tillbakalutad roll är det tydligt att utbud, intresse och förtjänstmöjligheter ökar lavinartat på alla fronter. 2019 blir tveklöst ett intressant år för esport.

Allt eftersom fler unga spelare blir tillräckligt gamla att ta del av de nya spelutbudet hos spelbolag kommer publik och aktiva spelare fortsätta att öka i antal.

Vad tycker du?

0 0

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.