Fem skräckspel för mörka höstdagar

Hösten är snart här och med den rusk, regn och mörker. När ljuset träder undan är det dags att plocka fram skräckspelen för den rätta atmosfären. Här är fem personliga favoriter när klockar passerar midnatt en ruggig novemberkväll.

1. Until Dawn (PS4)

Supermassive Games übersköna stilrysare lämnade ingen tuffing oberörd. Döden låg ständigt runt hörnet genom åtta tonåringars öden som vi fick äran att uppleva. Tystnaden var stundvis så kompakt att man kunde höra en knappnål falla innan helvetet bröt ut. Var man än satte sin fot så kunde vederbörande räkna med en obehaglig överraskning. Var det inte monster i det dolda så var det ledtrådar från det förflutna. Until Dawn utdelade en ryslig käftsmäll som fick oss att kippa efter andan – och vi njöt av varje sekund.

2. Resident Evil 2 (Playstation/Gamecube/N64/Dreamcast)

Resident Evil skrämde vettet hur en hel värld för tjugo år sen. Uppföljaren tog steget längre med en tajtare story, tätare atmosfär och oförglömliga karaktärer. Skräcken var än mer påtaglig i ett polishus fyllt av zombies och allsköns mysterier. Musiken var en klass för sig som spädde på den obehagliga stämningen. Resident Evil 2 är en oförglömlig klassiker som än idag framkallar kalla kårar längs ryggraden. Vem vågar möta T-00 nästa gång i en trång korridor?

3. Call of Cthulhu: Dark Corners of the Earth (Xbox)

H.P Lovecraft visste konsten att skrämma skiten ur läsarna genom sina otaliga rysarnoveller. Call of Cthulhu: Dark Corners of the Earth var en resa genom galenskapens universum på jakt efter sanningen om en parallell civilisation. Hamnstaden Innsmouth var inget trevligt ställe att vistas på, i synnerhet gästerna som hade mord i sinnet om man inte passade sig. Kalabaliken var total på hotellrummet när dörrar skulle stängas och flyktvägar letas upp i all hast. Och vem hade omaket att behålla förståndet intakt när hallucinationerna knackade på dörren?

 4. Dead Space (PS3/Xbox 360/PC)

Visceral Games spelade på alla tangenter när de tog survial horror-genren till nya höjder. I en rymdstation mitt ute i ingenstans kunde ingen höra dig skrika.  Med Dead Space låg hjärtinfarkten en sekund från nästa krök med alla necromorphs som dök upp från ingenstans. Precis när garden sänktes hördes ett ljud bakom ryggen och attacken var ett faktum. Med en redig vapenarsenal kunde vi ta oss an ondskan som växte ju djupare in i mörkret som resan tog. Vad var den där mystiska pelaren som startade allt?

 5. Condemned: Criminal Origins (Xbox 360/PC)

Ett seriemord har begåtts och två av dina kollegor har skjutits ihjäl med din egen pistol. Condemned visade var skåpet skulle stå när vi navigerade oss i kompakt mörker med hjälp av en ficklampa och diverse polisutrustning värdig en CSI-säsong. Tempot var långsamt men satte hjärtat i halsgropen för varenda meter vi vistades i underjorden. Glädjen var total med ett hagelgevär med tre patroner i men allvaret desto mer hårdare när magasinet väl var tomt. Livet som kriminaltekniker var ingen dans på rosor i Monoliths mästerverk men nog så läskigt.

0 Delningar

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Hösten 1993 introducerades jag till spelvärlden med ett SNES och Super Mario World. Sedan dess har konsolerna och spelen rullat på genom åren. När jag inte spelnördar arbetar jag som lärare och tränar på gym. Anser att Resident Evil 2, Super Mario 64 och The Legend of Zelda: Ocarina of Time är de bästa spel som gjorts.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.