Flyg högt med SpeedLink Phantom Hawk

Nya leksaker för skrivbordspiloten

Flyg och rymdsimulatorer har länge lyst med sin frånvaro och marknaden för flightsticks har flygit i samma banor, men nu när genren äntligen börjat befolkas igen återvänder även verktygen. Då spelarbasen har varit nischad väldigt länge har även flightsticks varit något utav en lyxvara, med priser därefter, men Tyska Speedlink vill med Phantom Hawk visa att detta inte är något som är satt i sten.

Direkt ut lådan är det inte mycket som slår en med häpnad. Allt som allt ser den inte överdrivet mycket annorlunda ut från liknande diton, förutom plastbågen som agerar handskydd. Visserligen kanske du behöver använda den som improviserat knogjärn när du skjuts ner över fientligt territorium, men i grund och botten är den bara ett estetiskt val för att få flightsticken att stå ut lite ifrån mängden.

Färgtemat går som synes i svart, silver och rött, med röda LED-lampor för att komplettera imagen. Ett irritationsmoment som snabbt märktes var dock att lamporna lyser så länge det finns ström, oavsett om datorn är igång eller inte, så ifall du inte vill ha ett fyrtorn i miniatyr på skrivbordet råds du att koppla ur den då den inte används.

”Plastig” är ett bra ord för att beskriva Phantom Hawk för det är tydligt att det inte är de dyraste materialen som använts tillverkningen. SpeedLink vet dock hur man använder annars tveksamma material till sin fulla potential för ergonomin är rent utsagt fantastisk, även om den endast är anpassad för högerhänta flygfantaster.

Under motorhuven

PhantomHawk_3

Phantom Hawk kopplas in via en vanlig USB-port och har en sladd på 2 meter, vilket är lagom långt förutsatt att man har ett skrivbord av normal storlek.

Totalt finns det 9 stycken programmerbara knappar, 2 på baksidan av spaken, 6 stycken på foten och slutligen en större knapp högst upp. På huvudet finns det utöver detta även en d-pad och en 8-vägars styrhatt. Avslutningsvis finns det ett hastighetsreglage vid foten på vänster sida om spaken och för spel som tillåter det finns det även vibrations-feedback.

Installation sker via en medföljande CD, men utöver drivrutinerna innehåller denna inget nämnvärt för att justera funktionerna på själva flightsticken.

Jungfruresan

Efter ett hälsosam mängd timmar i luften kan man med viss säkerhet komma med en rättvis, om än gnällig dom. Phantom Hawk är väldigt bekväm att använda för som vi nämnde ovan är ergonomin förvånansvärt bra för prislappen och båda triggerknapparna sitter perfekt i förhållande till pek respektive lillfingret. Motståndet i själva spaken är alldeles lagom, men den går att vrida aningen mindre i horisontell riktning än man hade önskat. För flygsimulatorer är Phantom Hawk ett utmärkt val då den har väldigt många tillgängliga knappar för att vara en enkel flightstick, men precisionen hostar lite i intensivare situationer som flygstrider.

Funktionerna på flightstickens huvud är bra placerade då man lätt når både styrhatt, styrkors och den extra knappen. Ett problem är dock att styrkorset är i hårdplast samt sticker ut onödigt långt. Detta kan kännas som en petitess, men när man regelbundet drar tummen över dess vassa kanter börjar det skava ganska snabbt.

Hastighetsreglaget är väldigt segt, vilket är ett medvetet designval som är både en för och en nackdel, beroende på vad du spelar. För precision med hastighet, exempelvis vid start och landning, är detta väldigt trevligt att ha men det blir genast problematiskt i situationer då man måste byta hastighet snabbt. Problemet blir dessutom större ifall du har ett skrivbord som sugkopparna till spaken fäster dåligt på, för Phantom Hawk’s egen vikt är alldeles för låg för att kompensera för segheten och du får själv hålla emot om du inte vill att flightsticken ska flyga iväg utan dig varje gång du ändrar hastighet.

In alles

Så vad har vi fått ut av vår kanske aningen överkritiska analys? Phantom Hawk är, trots lite oenhetligt motstånd, en extremt bekväm och lättanvänd flightstick med många knappar för att bara vara en enkel spak utan övriga tillbehör. Visserligen kan dess plastiga uppbyggnad antyda till en kort livstid, men utan flera månaders testning är detta inte något vi kan säga med säkerhet. Vad vi kan säga med handen på hjärtat är dock att det troligtvis är en av de mest prisvärda flightsticksen för dig som inte vill låta plånboken begå seppuku. Precisionen är kanske inte hårfin men den lämpar sig bra för de flesta flygspel och simulatorer och kan rekommenderas för alla som precis ska våga sig in i någon av ovanstående genrer.

Vad tycker du?

0 0

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas.Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Öländsk ordvrängare och speldesigner. Tillhör den generation och demografi som växt upp med spel och genom detta haft möjlighet att på nära håll se mediet utvecklas. Slår mig gärna ner med någon form av onlinespel, vare sig det är ett RPG, FPS, MOBA eller MMO. Kan jag spela med, eller i alla fall interagera med andra personer så trivs jag som bäst.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.