Förhandstitt Bad North

Bad North är ett våldsamt gulligt strategispel kryddat med roguelitefunktioner. Styr dina tappra soldater i realtid och avvärj de anstormande vikingarna - eller dö.

Inne i hjärtat på Gamescom 2018 ruvar Indie Arena och hela 97 olika indiespel. Bland dem, trängt mellan flera färgglada affischer, står Bad North och dess urtvättade, sandfärgade toner. Hundratals vikingamasker i papp ligger utspridda i ett temporärt kaos – mycket likt resten av mässan. Men Bad North är allt annat än grått.

Bad North är ett strategispel med rogueliteelement. På de små, dioramaliknande öarna styr och positionerar du dina trupper för att bemöta och besegra de anstormande vikingarna. Målet är att överleva. Skadade trupper kan återhämta sig i husen och om fienden är på väg att segra kan du sno ett av deras skepp och fly. Desto fler av öns byggnader du lyckas skydda, desto mer pengar erhåller du efter varje strid – pengar du kan belöna dina trupper med och köpa uppgraderingar för.

Premissen är simpel i Bad North, men den vackra och avskalade grafiken döljer ett strategiskt djup där planering och reaktiv förmåga belönas. Varje trupp har en egenskap och ett föremål som kan användas i strid och gör du det vid rätt tillfälle kan striden vända till din fördel. En stor aspekt av Bad North är den micromanagement som krävs för att snabbt anpassa dig till nya situationer. Ena sekunden möter du ett anfall till väst när ett större anfall anländer ut ur dimman till öst. Striderna är snabba och skoningslösa, men du får ett taktiskt andrum när du markerar en trupp eftersom tiden saktar ner till slow motion – och de pauserna behövs för att du ska sortera dina tankar och fördela nya order.

Jag spelade bara en handfull banor, men hann förälska mig i den artistiska stilen som kommer till liv i rörelse, temposkiftningarna mellan order och verkställande, och det skoningslösa våld de små soldaterna uträttar. Mellan varje bana får man se övärlden och de blod som spillts på varje ö samt de skatter som väntar på kommande. Vikingahären är dig ständigt hack i häl och du måste hela tiden planera din rutt genom öarna för att få ut mest av din flykt. Bad North är en burk söta hallongrottor med svärd och spjut.

Bad North finns ute nu till Nintendo Switch. Spelet kommer till resterande konsoler samt mobila enheter inom en snar framtid.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Jag är en gamer av den gamla skolan och uppskattar både spel som utmanar mitt tålamod och spel som jag kan fly in i. Mina bästa minnen kommer från Super Mario Bros. 3, Mega Man, The Legend of Zelda och Final Fantasy. Nu finner jag mina kickar i Destiny, Bloodborne och Shovel Knight och gömmer mig i Bethesda och BioWares världar.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.