Krönika: Svenska Dreamhack blir ett spel i politiken

När Saudiarabien köper svenska Dreamhack krockar spel och politik

Den olympiska andan

Enligt den olympiska andan ska sport förena oss över nations- och konfliktgränser. Vi ska lägga ner ambitioner att kämpa i krig och handel, och istället kämpa i fredlig tävlan mot varandra. Den olympiska kommitteen har alltid försökt slå ner på politiska manifestationer under själva spelen. Argumenten är många, politiken distraherar från atleterna, det göder bara politiska motsättningar och det är respektlöst mot värdlandet. Just den sista har blivit ett problem under senaste århundradet. 2008 års olympiska spel i Kina tampades med kontroverser kring de mänskliga rättigheterna i landet och ockupationen av Tibet. Inför de olympiska spelen i år får svenska idrottare rådet att hålla tyst om mänskliga rättigheter. Åtminstone tills spelen är över.

Saudiarabien köper Svenska Dreamhack

När Saudiarabiens Public Investment Fund köpte Svenska Dreamhack genom sitt förvärv av ESL, kom jag att tänka på att precis som i vanlig sport, har det här blivit ett tilltagande problem i esporten. Dreamhack-ESL är två av Europas mest anrika esports arrangörer, och är bevisligen eftertraktade företag att investera i. Vilket inte är så konstigt. Dator och tv-spelsbranschen är idag en av världens största nöjesbranscher. Kända turneringar som League of Legends Worlds Championship och Dotas The International fortsätter att håva in både tittare och pengar, en trend som inte ser ut att avta framöver. Esport har en enorm potential att utöva makt och påverka människors liv och tankesätt.

Det är känt sen många år att Saudiarabiens starke man Mohammad Bin Salman har försökt modernisera bilden av landet. Det för att stärka Saudiarabiens position i en framtid utan olja. Man har gjort några ytliga förändringar. Kvinnor får köra bil och man normaliserar relationerna till Israel. Men statsideologin är fortfarande den extremistiska Wahabbismen. Kvinnor står i praktiken under sin mans eller faders våld, och oppositionella döms fortfarande till hårda fängelsestraff och piskrapp. Och det om man inte rakt av mördar dem.

Esporten som maktinstrument

Så esporten har blivit ännu ett sätt för den saudiska diktaturen/monarkin att rentvå sina händer. Hur ska Dreamhacks anställda värja sig mot detta? Deltagarna i deras turneringar? Om Dreamhack organiserar en turnering i Saudiarabien kommer nog både kvinnliga och homosexuella esportare och kommentatorer få resa dit utan problem. I alla fall så länge kamerorna är på. Men när turneringarna tar slut och strålkastarna släcks, så kvarstår ändå en vardag av godtyckliga fängslingar och tortyr för de grupper om räknas som landets tredjeklassmedborgare.

Jag kommer ihåg när Hongkongbon och Hearthstone esportaren Blitchung visade sitt stöd för demokratidemonstrationerna i Hongkong år 2019, mitt under pågående livesändning. Han blev bestraffad under tumultartade former av Blizzard för händelsen, vilket då genererade stor kontrovers i spelvärlden. Det var underförstått att Blizzard hade ett stort marknadsintresse på det kinesiska fastlandet och vill hålla sig på god fot med den kinesiska staten. Det intresset var så starkt att man gjorde allt det här innan det ens kom in något officiellt klagomål från kina.

Vart vi kan vara på väg

Även om de kontroverserna då kändes som något nytt för esport, var det ändå en vägledare för vart esporten kan vara på väg. Spelvärlden har äntligen börjat skaka sig debatten om hur våldsamma spel förstör våra barn. Men det betyder bara att den är på väg in i nytt territorium. Ett territorium där esportens stjärnor är globala stjärnor och deras potentiella politiska makt kan vara enorm.

Sport och politik, har alltid gått ihop, även om de bägge skäms för att erkänna det. I framtiden, kommer det också gälla för esporten. När svenska Dreamhack blir saudiarabiskt kommer det ställas på prov om hur lång en armlängds avstånd kan vara mellan esporten och politiken. Jag kan inte tänka mig att någon esportare idag är redo för allt som det kan innebära. Vad Dreamhack väljer att tillåta för manifestationer på sina sändningar, kommer säga mycket om de bara kommer bli ännu en nickedocka för den saudiska regimens försök att dölja alla sina brott.

0 Delningar

1 Kommentar

  1. Tråkigt, men man kan ju fråga sig varför Dreamhack själva låter sig köpas av Saudiarabien. Man kan faktiskt säga nej till erbjudanden…

    Svara

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.