Marvelous Game Showcase 2023 – en sammanfattning

Detta är en sammanfattning av Marvelous Game Showcase 2023, som gick av stapeln den 26 maj. Marvelous Inc. är måhända inget hushållsnamn för många, men släpper ändå en hel del spel som alla har sin nischade fanbas. Utgivaren/utvecklaren är nu så pass omfångsrik att man anammat onlinepresentationer likt så många andra.

Presentationen ifråga täckte cirka 30 minuter och fokuserade på en handfull händelser, alla med ett korresponderande nyckelord eller -budskap. Dessa delas enkelt upp i sex rubriker och presenteras i kronologisk följd undertill.

Fashion Dreamer

Denna spelserie har tidigare rönt viss framgång på Nintendo 3DS, och dyker i år upp på Nintendo Switch. Detta vet vi redan sedan januaris Nintendo Direct. Att se två japaner i yngre medelåldern presentera ett modespel, själva iförda vad som får klassas som djärvt business-mode i Japan, skapar dock ett visst gnissel som är svårt att ignorera.

Andemeningen är dock ändå svårt att kritisera: Fashion Dreamer handlar om att klä söta manga-avatarer efter behag och ha kul med mode i världen de bebor. Här finns många stilar att förkovra sig i och detaljer att styra på mikronivå. Man kan ju dock hoppas på bättre detaljer i själva karaktärsmodellerna till release.

Fashion Dreamer får dock fortfarande inget släppdatum annat än någon gång i år, 2023.

Project MAGIA

Ett nytt samarbete med Hiro Mashima, tecknaren av mangan Fairy Tail (och Rave Master, Edens Zero, med flera). Förutom spelets två huvudkaraktärer och en maskot får vi dock inte så mycket att titta på. Project MAGIA är bevisligen i ett tidigt (och ”flitigt”) utvecklingsstadium; presentatören själv ber tittaren att själv fantisera om vilken typ av spel det kan komma att bli. Det här bör med andra ord mest ses som en bekräftelse på att något är sjösatt och att en populär mangatecknare är med ombord.

Project LIFE is RPG

Med en logga som nästan för tankarna till Final Fantasy:s diton introducerades Project LIFE is RPG. Därefter följde konceptskisser i vackra kulörer och en introduktion av (ej namngivna) inspirationskällor för utvecklingsteamet. Äventyr land såväl som på öppet hav i en värld av korallformer och fantastik utlovas. Project LIFE is RPG är även det i ett tidigt, flitigt utvecklingsskede.

Story of Seasons/Harvest Moon/Bokujō Monogatari

När denna spelserie med namnförvirringar* i värstvärlden kom på tal, gjorde den det med ett historieosande montage som stenhårt försöker sälja in dig på franchisen. Farmsimulatorernas okrönte kung behöver dock antagligen ingen närmre introduktion. Här presenterades inte mindre än två nya spel: en singelspelarfokuserad upplevelse i seriens anor, och en designad för att avnjutas tillsammans med andra. Ingendera har fått namn ännu, och detaljerna är, tja, få och fåordiga. Grafiken har fått sig ett lyft och vi har väderlekar, gör trailern klart för oss.

* = Det är dock Story of Seasons som gäller för serien som i Japan är känd som Bokujō Monogatari.

Rune Factory

Denna stickling till Story of Seasons är uppe i totalt nio delar, och får nu även den ett tillskott med två nya: Ryū no Kuni och Rune Factory 6; ett står för öst och ett för väst. Som vanligt med Rune Factory är det inte på agrikulturen fokusen ligger, utan i det här fallet på ett hacka-slåss-spelläge.

Av Ryū no Kuni fick vi se upptakten till en rejäl strid mellan två drakryttare. Här står Kenichiro Tsuda (Deamon X Machina) som huvudproducent, med Hisashi Fujii (Resident Evil Chronicles-spelen) och Shiro Maekawa (Panzer Dragoon Saga, diverse Sonic-spel) som producent respektive regissör. Ryū no Kuni är den östra delen, så att säga, och bär en distinkt asiatisk stil som är helt ny för serien.

Det andra spelet är, föga förvånande, Rune Factory 6. Här är vi tillbaka i familjärt västerländsk stil (nåja). Men vare sig video eller bilder visades av; vi fick nöja oss med en logga.

Och den stora överraskningen?

Daemon X Machina: Titanic Scion

I en teaser som bara kan beskrivas som ”mechporn” fick vi reda på uppföljaren till 2019 års Daemon X Machina. Denna har undertiteln Titanic Scion, och vi lär tyvärr få nöja oss med ”mechporntreasern” och dess dubstep-musik ett tag till, för någon ram för release var det inte tal om.


Allt som allt åtta titlar från Marvelous Inc. alltså (om vi inte räknar med trailern för kommande Loop 8: Summer of Gods som fick agera som intro). Idén med nyckelord eller budskap till varje titel känns på det stora hela inte som en dum idé, och på det stora hela är det här ett passande format för en utgivare/utvecklare som Marvelous. Vad de utan tvekan kan bli bättre på är dock att ge oss mer detaljer …

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

En glad skånepåg bosatt i huvudstaden med ett särskilt intresse för språk. Talar bland annat japanska och tyska flytande (melass är också flytande). De första spelminnena är trånandes bakom storasyster framför Mega Man 2, Wrecking Crew och Super Mario Bros. Första gången som hållare av handkontrollen var det Zelda 2: Adventure of Link som spelades – än idag kvar i backloggen.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.