Ny undersökning: Upp till 10 timmars datorspelande per vecka gör barn och ungdomar lyckligare

Enligt en undersökning gjord av Kantar Sifo på uppdrag av Com Hem, så spelar nästan sju av tio barn i åldrarna 6-17 år datorspel regelbundet.

Här kommer lite information som ni kan använda mot era föräldrar när de tycker att ni spelar för mycket tv-spel. Eller till er föräldrar: låt barnen spela!

Com Hem har i samarbete med Kantar Sifo frågat 1 293 barnhushåll i Sverige om barns datorspelande. Totalt deltog 2 111 personer i undersökningen, som visar att det går en gräns på ca 10 timmar i veckan där spelande upp till tio timmar inte medför några negativa följder för barnens upplevda skolresultat, sociala liv och idrottande. Bland de som spelar mer finns en risk att det går ut över skolarbete, kompisrelationer och hälsa. Det finns också en risk att dessa barn inte i samma grad pratar med sina föräldrar om jobbiga saker.

– Genom att ta reda på mer om barnens spelande vill vi bidra med både kunskap och vägledning till föräldrar. Det är viktigt för barnen att föräldrarna engagerar sig i deras spelande, men idag lägger föräldrarna istället fyra timmar i veckan på deras barns traditionella sportande medan datorspelande och e-sportande får betydligt mindre uppmärksamhet, säger Ben Ameur Sadek, gaming-expert på Com Hem.

Pewdiepie större än Zlatan

Förutom att spela datorspel ägnar pojkar 3,4 timmar i veckan åt att titta på e-sport och på andra som spelar datorspel. Motsvarande siffror för flickor är 1,4 timmar respektive 1,1 timmar.

– Att fler tittar på e-sport och gamers innebär att Pewdiepie nu är större än Zlatan. Redan idag ser vi att 30 procent av barnen ser datorspelandet som något mer än ett tidsfördriv, genom att till exempel vara med i en klubb eller något lag för e-sport. Jag tror att det kommer öka och att vi bara är i början av e-sport-revolutionen, fortsätter Ben Ameur Sadek.

I undersökningen framgår att det inte nödvändigtvis behöver betyda problem om barnen lägger mycket tid på spelande. I många fall går det hand i hand med mycket fysisk aktivitet och bra kompisrelationer. Däremot bör föräldrar till barn som spelar mer än 10 timmar per vecka ha extra uppsikt så att spelandet inte går ut över skolresultat, sociala relationer och fysisk aktivitet. Dock visar undersökningen att varannan förälder tycker att spelandet tar för mycket av barnets tid och sju av tio anser att det är dåligt för hälsan.

För att minska riskerna för att spelandet gå ut över skola, hälsa och socialt liv finns några saker man bör tänka på:

  1. Engagera dig – Precis som föräldrar engagerar sig i barnens övriga aktiviteter bör man intressera sig lika mycket för vad de gör framför datorn eller läsplattan.
  2. Utgå från fakta – Ta reda på hur mycket tid barnen lägger på datorspel och hur fysiskt aktiva de är i övrigt.
  3. Sätt gränser – Resultatet från undersökningen visar tydligt att ett måttligt spelande inte nödvändigtvis är något att oroa sig för. OM barnen spelar mer än tio timmar i veckan bör du ha mer koll och ställa tydliga krav på mängden fysisk aktivet, sociala aktiveter och skolarbete.
  4. Prata med ditt barn  – Är du osäker på hur – prata med andra föräldrar eller personal i skolan. Du kan också kontakta organisationen Surfa Lugnt.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Spel är ett kall och en passion. Inget är mer avkopplande från livet som småbarnsfar som ett riktigt förtrollande spel. En tur i flygsimulatorn eller ett riktigt bra rollspel är mina självklara förstaval.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.