Onemarks kåserier: Den där gången INDIE Live Expo 2021 förtrollade mig med en shamisen

Under E3 har massvis med digitala evenemang kommit och gått. Vi har fått se massor med nytt, en del gammalt och det från hela budget- och ambitionsspektrumet, från AAA-spel till simpla indietitlar. Bland de sistnämnda har vi INDIE Live Expo 2021. Denna digitala festival ägde rum samtidigt som E3 smygstartade med ett annat indieorienterat evenemang, nämligen Guerilla Collective day 1. De båda har en uttalad fokus på småskaliga spel som på ett eller annat sätt går att kalla för indie.

Trots att INDIE Live Expo 2021 kunde stoltsera med över 300 utannonserade/uppvisade spel så var det ändå live-musiken som satte sina klor i mig. Det är nämligen svårt att ignorera en halvnaken trummis iförd luchador-mask. Ännu svårare när hen för sällskap av en hakamaklädd, rävmaskbärande shamisenspelare.

Det här är det nya coola.

För de som är obekanta: shamisen är ett tresträngat instrument som associeras främst med Japan och japansk musik. Du kan höra dess distinkta ljud i animerserier så som Naruto och tillhörande spel, till exempel. En av nuvarande säsongens animeserier handlar till och med specifikt om en shamisenspelare. Serien heter ましろのとと (’det snövita ljudet’, eller Those Snow White Notes) och har varit en alldeles fantastisk inblick i ett stycke musikalisk kultur som varit mig främmande på tok för länge.


Shamisen är helt klart inte ett ljud för alla, men när det kombineras med rivig elgitarr och en halvnaken trummis blir det åtminstone en föreställning för både ögon och öron. Sändningen från INDIE Live Expo 2021 innehöll inte mindre än tre liveframföranden av denna eldiga duo, varav den andra finns länkad här i sidhuvudet. För mig stal dessa två showen helt. Var kan jag köpa biljetter till deras konsert?

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

En glad skånepåg bosatt i huvudstaden med ett särskilt intresse för språk. Talar bland annat japanska och tyska flytande (melass är också flytande). De första spelminnena är trånandes bakom storasyster framför Mega Man 2, Wrecking Crew och Super Mario Bros. Första gången som hållare av handkontrollen var det Zelda 2: Adventure of Link som spelades – än idag kvar i backloggen.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.