Papparecensioner: bästa spelen för halloween

Skräck, spänning, stämning och obehag. Action, blod och lemlästning. Spöken, monster och gastar! Här finns det något för både stora och små barn, samt föräldrar. Läskiga spel är det ingen brist på, men det här är mina absoluta favoriter.

Då står vi inför den läskigaste tiden på året. När det mörknar tidigare och dis lägger sig som en slöja över våra kvarter. Det är tiden då vi hyllar skräcken, karvar ut pumpor i spöklika grimaser. Klär ut oss till monster och blodiga offer och dansar till ”Thriller”. Äter godis och pumpapaj så att tandtrollen jublar. Det är ett kapitalistiskt spektakel. Men det bästa med Halloween är att ungarna får möjlighet att möta och bearbeta det läskiga på ett kravlöst och trevligt sätt.

För min egen räkning älskar jag att välja ut ett skräckspel att komma i stämning med. Genom åren har jag upplevt mängder av spel som av olika anledningar känns Halloween. De behöver inte möjligtvis vara läskiga i sig, utan även stämningsfulla eller actionbetonade. Den här listan kommer inkludera en mängd olika genrer och plattformar, men mitt mål är att spelen ska vara tillgängliga idag.

Listan kommer bara innehålla spel som jag själv har spelat. Det är svårt att rekommendera något som inte har skärrat en själv!

Jag förespråkar att föräldrar ska närvara när barn spelar datorspel, och nu när det handlar om upplevelser som potentiellt kan skrämma barnet är det extra viktigt. Spel är ett mycket bra medium att bonda över, så ta tillfället i akt att umgås med ditt barn!

Små förskräckelser

Vi börjar med de allra yngsta av barnen. Kanske den svåraste åldersgruppen att hitta något relevant och kvalitativt för. Google Play och App Store fullständigt kryllar av allehanda applikationer för kids. De flesta är belamrade med annonser och usel design. Det är minst sagt en mardröm att navigera mobilspelen. Så vad gör man när man är trött, stressad och har pumpakött upp till armbågarna?

Man tar det säkra valet.

Toca Boca har i flera år gett barn schyssta och lärorika spel. Visst har vi föräldrar behövt punga ut med lite pengar, men det har fasiken varit värt det varje gång. Andra alternativ är enkla målar-appar som kan deletas så fort de tjänat sitt syfte.

TOCA BOO

Toca Boo, Toca Boca AB 2021.
Toca Boo, Toca Boca AB 2021.

För priset av en paket cigg får du detta skojiga spel som går ut på att skrämma andra medlemmar i familjen. Du spelar som ett busigt barn i lakan och ska gömma dig i mörka rum där du spelar spratt på de andra tills de är skärrade. Då hoppar du fram och skrämmer vettet ut dem. Bra skoj!

Toca Boo följer många av utvecklarens designfilosofi och har intuitiv kontroll, tydliga spelmekaniska signaler och är smart färgkodad. Spelet är öppet och har inga regler som hämmar barnets lek. Banan har flera interaktiva punkter som kan överraska och förtjusa barnet. Sedan är det också himla roligt att skrämmas!

Toca Boo finns på Google Play och App Store och kostar 40 SEK.

Inte riktigt tonåring

Här finns det mycket gott att roa sig med. Även om åldersspannet kan skifta stort och intresset för spel variera, har spel med åldersgränsen 7+ ett stort och blandat utbud. Här kan både vuxna och yngre barn också ha kul i sällskap, eller tonåringen som vill stänga in sig på rummet och vara ifred med en skål sura nappar.

Luigi’s Mansion

Ingen gör det som Nintendo. I detta kusliga äventyrsspel tar du rollen som Marios brorsa Luigi som gör en Ghostbusters och ska städa rent från spöken med en dammsugare. Det är ett suveränt spel som oavsett årstid bör upplevas! Luigi’s Mansion kom ursprungligen 2001 till Nintendo Gamecube och fick en remake 2018 till Nintendo 3DS. Det senaste spelet i gröngölingens egna spelserie är Luigi’s Mansion 3 till Nintendo Switch.

Luigi’s Mansion och Luigi’s Mansion 3 hittar du enklas via Nintendo eShop till antingen 3DS eller Switch. Då jag enbart spelat det till Gamecube rekommenderar jag det första spelet i serien. Men jag går i god för redaktionen som föreslår trean.

Zombies Ate My Neighbors and Ghoul Patrol

Ah, Zombies Ate My Neighbors är ett spel från den gamla goda tiden, när tevespelande primärt utövades på golvet (för att kontrollerna hade sladdar!) framför en tjockteve. Det här spelet är ett måste för familjen som spelar tillsammans då det har ett 2-player-läge. Ni tar rollerna som två tonåringar vars kvarter drabbats av en zombieapokalyps. Med vattenpistoler och raketgevär skjuter ni er genom banor, samlar kraftpaket och krossar bossar. Det här actionäventyret är en tidlös klassiker från 90-talet och köper du den nya samlarutgåvan på Nintendo eShop får du uppföljaren Ghoul Patrol på köpet!

Zombies Ate My Neighbors and Ghoul Patrol finns ute nu och du hittar det på Nintendo eShop för 130 SEK.

Plants vs. Zombies

En klassiker från PopCap som slog genom 2009 på PC och som efter uppköpet av EA sett massor av uppföljare och konverteringar. I grunden ett tower defense-spel men som under åren knoppat både arena battlers och hjältesamlar-spel. Du har alltså mycket att välja på när du vill se ogräs och zombies puckla på varandra. Samtliga är barnvänliga och har härligt knasiga versioner av zombier.

Min favorit och det som förmodligen är lättast att sälja hem hos ett barn är Plants vs. Zombies 2. Uppföljaren tar allt som gjorde originalet så beroendeframkallande och adderade mer därtill. Spelet är gratis – vilket är skönt för den lätta plånboken men betyder samtidigt störande annonser. Äldre barn med Fortnite-fasoner kan nog istället finna nöje i Garden Warfare 2 och Battle For Neighborville som är multiplayerspel.

Du hittar majoriteten av Plants vs. Zombies-spel på både App Store och Google Play, samt på EA Origins.

Super Castlevania IV

Ett actionspel som heter duga och som är fullt av monster och ohyggligheter! Super Castlevania IV är enligt många en tidlös klassiker som kom 1992 till Super Nintendo. Med piska i hand och magiska föremål i andra tar du dig an Draculas horder i en serie spöklika banor. Det är ett utmanande spel och lämpar sig bäst till de lite större spelarna. Super Castlevania IV hittar du lite var stans, bland annat på SNES Classic, Castlevania Anniversary Collection samt till Nintendo 3DS på Virtual Console.

Här får ni en bonus: Castlevania från 2004 till Playstation 2 (mer känt som Castlevania: Lament of Innocence) är ett suveränt actionspel i 3D och något retrospelare kanske vill hålla utkik efter!

Mer därtill

Det finns så många spel jag skulle vilja addera till den här listan, men för att inte dra iväg innan vi ens nått vuxenspelen behöver jag summera resterande rekommendationer. Dessa är fortfarande lämpliga för lite större barn, och är några av de bästa kusliga spelen jag känner till.

 • Yo-kai Watch: ett pokémon fast med japanska spöken och andar. Mycket humor och roliga spelsystem. Var en riktig hit för några år sedan innan det konkade. Finns till Nintendo 3DS.
 • Metroid: ett science fiction-äventyr med fokus på utforskning och intensiva strider. Starka undertoner av skräck och utsatthet. Serien stäcker sig från Nintendo 8-bit till Switch, fast Super Metroid är kulmen. Finns till många av Nintendos konsoler.
 • Costume Quest: gör akten av bus-eller-godis till ett spel i sig. Det här rollspelsäventyret är en mysig upplevelse som finns tillgänglig på Playstation, Xbox och PC.
 • Five Nights at Freddy’s: kultfenomenet från 2014 som tog alla tweens med storm. Mycket jump scares och kusligheter. Går att hitta på Steam för en liten slant.
 • Limbo: ett obehagligt plattform och pusselspel i svart och vitt. Tät stämning med mycket brutalitet, men inte så grafiskt att det är skrämmande för barn.
 • Slenderman: en modern skräckmyt blir spel. Är ännu inte släppt men har ett kostnadsfritt demo på Steam. Kusligt och skrämmande!

18 och redo för slasher

Nu har vi äntligen nått fram till guldgruvan. Det är trist men sant, de bästa skräckspelen är för äldre. Dessa spel är mix av tonårsspel och vuxenspel med artonårsgräns. Sunt förnuft är rekommenderat när du ger tillgång till något av dessa spel till en minderårig – vissa är till och med läskiga för vuxna!

Dead Space

Dead Space ligger högt upp på min lista av suveräna skräckspel. 2008 var det här ett av de mest blodiga och skärrande spelen på Playstation 3 och Xbox 360. Spelet blev direkt en klassiker och såg flera uppföljare och spin-offs samt filmer och noveller. Dead Space har ett fascinerande universum och groteska monster att tampas med. Du spelar som en ingenjör på en rymdfarkost full av blodtörstiga mutanter. För att besegra monstren använder du verktyg för att kapa deras lemmar!

Dead Space är en het kandidat för Halloween om du inte redan spelat det. Nope-faktorn är hög! Du hittar Dead Space enklast idag på Steam för en tvåhundring.

Dead Space, 2008 EA.
Dead Space, EA 2008.

The Evil Within

Skräckmästaren Shinji Mikami återvände 2014 med detta skräckinjagande actionspel. Jag har förträngt det mesta av handlingen men minns att det blandade lugna moment med intensiv action och mardrömslika psykoser. Helt briljant i min mening!

Idag kan du hitta The Evil Within samt uppföljaren på de flesta plattformar: GOG, Steam, Playstation Store och Xbox. Spelet kostar inte så mycket idag så tveka inte om du är sugen på en riktig singleplayer-rysare!

The Evil Within, Bethesda 2014.

Mortal Kombat 11

Det här känner alla till. Spelserien som fick föräldrar på min tid att blekna av fasa och totalförbjuda tevespel. Det var kaos. Det var förbjudet. Det var blodigt! I dag har våldsfascination och våldsglorifiering normaliserat blod och kapade kroppsdelar på ett sätt som gör det till gammal skåpmat. Men faktum kvarstår att Mortal Kombat är ett fasansfullt häftigt spel – särskilt när våld är sådär lagom tabu för unga. Att se fiender krossade, slitna i stycken, sprängda och kluvna är härligt skräckförtjusande och därför passar det högtiden i fråga!

Mortal Kombat 11 hittar du på alla dagens konsoler.

Mortal Kombat 11, Warnerr Bros. 2018.
Mortal Kombat 11, Warnerr Bros. 2018.

Little Nightmares II

Inget är mer skrämmande än en riktigt tät stämning. Då ljud och bild smälter samman för att fullständigt suga in dig och ge dig starka obehagskänslor. Little Nightmares och dess uppföljare är fenomenala små spel med suverän stämning. Om blod och skrämsel är för rått för dig kan Little Nightmares ett och två vara en mer behaglig skräckupplevelse.

Du spelar som barn i en värld som gått åt pipsvängen. Där vuxna tagit förvridna former och barn enbart duger till att servera till kokt potatis och gräddsås. Mystiken är överhängande och skräcken är sprungen ur det vardagliga som tagit bisarra skepnader. Har du inte spelat dessa spel kan jag starkt rekommendera dem!

Little Nightmares och Little Nightmares II hittar du på de flesta plattformar.

Little Nightmares II, Bandai Namco 2021.

Hedersomnämnande

Skräck och obehag kan ta så många skepnader. Och när det kommer till spel finns det så oerhört många. Jag avrundar här med ett par upplevelser som kan vara värda att kika på om inget ovan intresserar. Framförallt vill jag veta vilka skräckspel du kan rekommendera! Skriv i kommentarerna eller på sociala medier. Läskiga spel ska delas med alla, familj och främlingar!

 • DOOM (2016): inget är mer skrämmande än att stå inför helvetets horder och bara vara beväpnad med en hagelbössa.
 • Resident Evil 2: som om att finna sig i en zombieapokalyps inte vore skrämmande nog, nu är du dessutom jagad av en oövervinnerlig styggelse.
 • Bioshock: långt ner, på botten av havet har ett samhälle gått åt fanders och muterade galningar löper amok. Vilket pris betalar du för att ta dig genom natten?
 • Bloodborne: detta actionrollspel lånar friskt från alla skräckberättelser och blandar en blodig cocktail av skrämsel. Frukta de gamlas blod.
 • Layers of Fear: en psykotisk skräckberättelse om en avdankad konstnärs besatthet av att måla det perfekta mästerverket.
 • Left 4 Dead: och nykomlingen Back 4 Blood är härligt panikartade överlevnadsspel där du behöver handskas med trilska zombies.
 • The Walking Dead: baserat på serietidningen är denna interaktiva berättelse en suverän inramning av mänskligheten vid randen av undergång.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Jag är en gamer av den gamla skolan och uppskattar både spel som utmanar mitt tålamod och spel som jag kan fly in i. Mina bästa minnen kommer från Super Mario Bros. 3, Mega Man, The Legend of Zelda och Final Fantasy. Nu finner jag mina kickar i Destiny, Bloodborne och Shovel Knight och gömmer mig i Bethesda och BioWares världar.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.