Soundtracksöndag 24: Från udda håll och kanter

Här finns så ofantligt mycket inom spelmusikens värld att fullkomligen förbluffas över. Det gäller inte minst i den alltid så kreativa domänen av remixer, covers och allehanda ny- och gammalversioner. Denna söndag tänkte vi fira spelsoundtracks, eller rättare sagt framförandet av dem, från otippade håll och kanter. Ett par av dem har den väl bevandrade läsaren säkert stiftat bekantskap med redan tidigare, men som vanligt är det inte anledning nog att hoppa över dem. Så för att hjälpa er läsare (och oss själva) genom denna söndag i det socialt avståndstagandets tidevarv ger vi er här lite toner på färden.

En tribut till PC-högtalaren

En av de mest förbluffande aspekter med spelmusikkomposition är vad tonsättare lyckas med för mirakel på primitiv hårdvara. En PC-högtalare från 80-talet hade i princip bara ett jobb: varna användaren när något inte står rätt till. Den kunde spela upp ett enda ljud åt gången och var begränsad till en ren sinusvåg. Ändå tog vissa ljudtekniker sig an utmaningen att komponera för denna tondöva snigel till ljudprofil. Resultatet är inget mindre än ett mirakel. Var gång jag hör en PC-högtalare spela upp introt till Secret of Monkey Island får jag besök av lökhackande ninjor. Den försöker verkligen sitt bästa. I all sin förtjusande enkelhet kan man inte hjälpa annat än att bli betagen.


A cappella

Nu är ju i och för sig Monkey Island ett slags officiellt sanktionerad gammalversion, så vad sägs om att gå vidare till något helt annat?

Smooth McGroove, eller Max Gleason, är en YouTuber som varit med i spelet sedan 2012. Hans kanal har inte färre än 192 videor där han framför spelmusik a cappella, med (för det mesta) åtta rösters polyfoni. Nu vet jag i och för sig inte om man kan kalla fysiska, mänskliga röster för polyfoniska, men Smooth McGroove nynnar, beatboxar och sjunger hur som helst kör med sig själv. Och det är verkligen en ynnest att beskåda. Särskilt gulligt är att katten Charl ofta får vara med på ett bokstavligt hörn – dock inte som stand-in-röst.

Nu har Gleasons YouTube varit relativt tyst det senaste året, men här har ändå samlats en hel del fina hits med åren. Förutom YouTube har han även en närvaro på Spotify och bandcamp samt har ett album släppt på vinyl.

En udda orkester

Mekaniska delar i teknologi tenderar att låta en hel del under drift. Det gäller i synnerhet för gamla skrivare, diskett- och skivläsare, men även för eltandborstar och vibratorer. Det låter helt befängt, men tillsammans kan dessa ting skapa något som ändå kan definieras som musik. Det är verkligen en syn att beskåda en orkester på 64 diskettläsare spela upp Imperiemarschen från Star Wars eller fyra vibratorer spela upp Game of Thrones signaturmelodi. Men nu är det spelmusik vi ska fokusera på.

Device Orchestra är en kanal precis som den låter: allehanda hushållsverktyg får agera bandmedlemmar i den mest udda av orkestrar. Kanalens ägare tycks ha en förkärlek för eltandborstar och brukar dessutom förse dem med ögon, armar och en hatt inför sina framföranden. Det går inte att titta på utan ett leende på läpparna.

Paweł Zadrożniak har en liknande videoserie kallad The Flopotron. Länken till Imperiemarschen ovan är från denna kanal, men det är inte det enda inom mekanisk musik som går att hitta där. Här finns inlägg från Undertale såväl som Super Mario Bros. och DOOM – förutom en fascinerande katalog pop- och rockklassiker (Livin’ on a Prayer, någon?).


Nu är det här kanske inte den typen av musik man bränner ut på skiva och har med sig i bilen, direkt. Utan sitt videoinnehåll försvinner en rätt stor del av charmen, men visst är det ett lagom sätt att spendera en söndagstimme eller två med?

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

En glad skånepåg bosatt i huvudstaden med ett särskilt intresse för språk. Talar bland annat japanska och tyska flytande (melass är också flytande). De första spelminnena är trånandes bakom storasyster framför Mega Man 2, Wrecking Crew och Super Mario Bros. Första gången som hållare av handkontrollen var det Zelda 2: Adventure of Link som spelades – än idag kvar i backloggen.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.