Spelmode, del 32: Pirater (Black Flag)

Med Sea of Thieves på tapeten har pirattemat åter blivit aktuellt i spelvärlden. Vi har även Skull & Bones som väntar i höst. Det är två stora piratspel under samma år, men de är knappast de första piratspelen vi upplevt. Jag tänkte ge några tips på spel som låter er ta del av piratlivet och dess för- och nackdelar.

Klädesplagg: Sweatshirt
Spel: Assassin’s Creed: Black Flag
Motiv: AC-Logo
Köpt: Loot Crate Gaming

Monkey Island

Det här en serie vi måste ta upp. Vi kan inte prata piratspel utan att ta upp gudfadern och den ultimata klassikern i genren. Utvecklat av Lucas Arts, fann sin väg till många hjärtan. I en svunnen tid då point’n’click var en av de populäraste kategorierna av spel fick vi bekanta oss med Guybrush Threepwood. Han gav sig ut på sitt första äventyr för snart 30 år sedan  samband med debuten 1990.

Sedan dess har han medverkat i ett helt gäng spel i samma serie, bl.a. Monkey Island 2: LeChuck’s Revenge som släpptes kommande år och Curse of Monkey Island som släpptes 1997. Av de alla spel är det främst det första som lämnat det starkaste intrycket. Serien har fått ett helt gäng remakes och finputsningar med åren, men originalen står sig lika starkt idag som de gjorde för nästan en halv livstid sedan.

Galleon

Precis som Tomb Raider är Galleon  ett oblygt action-äventyr. Och precis som första äventyret med Lara är en av de första intrycken av spelet ett av storslagenhet. Galleon släpptes till Xbox 2004. Spelets protagonist, Kapten Rhama, har en atletisk ådra som ifrågasätter trovärdigheten en smula. Han kan utföra fantastiska hopp, klättra på nästintill omöjliga väggar med sina bara händer och falla från vad som anses vara dödliga höjder för oss andra.

Rhama är lite av en stereotyp för sin tid, där han porträtteras med ett nobelt, brittiskt manér, barbröstad machismo och manlighet som räcker och blir över. I sann Johnny Bravo-andra har han begåvats med några av spelvärldens mest oproportionerliga ben. Trots proportioner som en höna är denne mer än duglig i strid, med förmågor som närmast påminner om alla fighters vi såg i gamla Hong Kong-rullar. Hans snurrsparkar är en syn av sällan skådat slag och hör till den typen av humor som genomsyrar hela spelet.

Don’t Sink

Belägra öar, sänk skepp, försvara dina städer och upptäck en värld full med diverse äventyr i detta budgetäventyr. Och med budget menar jag inte att det är undermåligt. Det har just nu en prislapp under 80 dubloner på Steam och har fått övervägande positiva betyg.

En av de bästa sakerna med Don’t Sink är att det aldrig blir överöst med en massa överflödigt text för exposition. Det ger dig ett gäng verktyg och berättar som hastigast hur du ska komma igång. Som en person som lär sig bäst via praktiska övningar, inte genom text, är det otroligt tacksamt. Du kan sträva mot större skepp, försöka bygga upp din koloni, eller fälla segel för att fälla fiender till havs. Hur du väljer att pirata är helt upp till dig.

Age of Booty

I detta strategisel tar du kontroll över ett skepp i jakt på framgång och erövring.  Du rör dig på en hexagonal spelplan som låter dig utföra olka handlingar. Om ditt skepp landar bredvid ett fiendeskepp, ett handelsskepp, en hamn eller en koloni blir det batalj och slagsmål. Du kan uppgradera ditt skepp för att göra eller tåla mer skada, vilket är ett måste allteftersom spelet går framåt.

Målet är att fånga ett visst antal städer vilket förklaras i summeringen av uppdraget i början. I det högre, ävre hörnet kan du se hur du ligger till och vad som behöver göra. Dina motståndare slåss för samma sak så det häller att besegra dem innan de besegrar dig. Age of Booty släpptes 2008 till Playstation 3, Xbox 360 och PC.

Risen 2: Dark Waters

Dark Waters är uppföljaren till ett medeltidsspel, men valde att ta en liten sväng i del två. I Risen 2 får vi bekanta oss med pirater istället. Spelet släpptes till Playstation 3, Xbox 360 och PC för sex år sedan och fick ett ganska ljumt mottagande när det kom. Du tar rollen som den namnlösa hjälten i ett tredjepersonsäventyr. Du kommer kunna utforska världen som är full av quests och möjlighet att uppgradera din karaktär. Dark Waters är ett action-RPG så det lämnar mycket öppet för att bygga sina egna karaktärer som en önskar.  Detta innefattar allt från hur väl du hanterar vissa vapen, hur tålig, snabb eller stark du är.

Spelet fokuserar mycket på Kraken, det havsmonster so mgör varje seglats osäker. När ett skepp förliser under Kraken spolas en överlevande upp på stranden – Patty. Patty har letat efter sin gar under en lång tid. Han är den ökände piraten Gregorius Emanuel Steelbeard. Rykten säger att han kände till ett sätt att segla på haven utan att hotas av dess monster. Det sades att han hade ett vapen som t.o.m. kunde döda Kraken.

Sid Meier’s Pirates

För de som vill skala ned på de bombastiska äventyren och fiktionella bravaderna finns det ett mer verklighetstroget alternativ. Sid Meier’s Pirates utspelar sig under ett av fem olika årtionden under 1500- eller 1600-talet i Karibien, där Spanien är den dominerande stormakten. Du tar inte rollen som pirat, utan snarare en kapare. När du skapar en ny karaktär väljer du en av fyra nationaliteter  – Spanien, Nederländerna, England eller Frankrike. Det är upp till dig var du vill placera din lojalitet, dock. Vill du spela på högsta “svårighetsgraden” kan du mucka med samtliga länder och försöka överleva när de vill giva dig på moppo. Du kan dock ändra lojalitet under spelets gång. Att ha åtminstone en allierad låter dig segla in i deras hamnar, vilket kan vara ganska viktigt om du inte tänkte basera din huvudsakliga kost på luft och saltvatten.

Spelet lämnar mycket åt spelarens val och du kan själv välja hur du vill gå tillväga. Du kan jaga fiendeskepp eller plundra städer eller jaga efterlysta pirater. Du kan leta efter gömda skatter eller eller helt undvika våld och bli rik genom handel. Spelet har inget förutbestämt slut utan slutar när du väljer att pensionera sig. Då får du en status baserad på hur många poäng du samlat in.

Assassins Creed: Black Flag

Vi ska ju självklart ta upp ett av de senaste årens bästa piratspel, samt veckans plagg – Assassin’s Creed: Black Flag. Spelet släpptes 2013 till både den nuvarande generationen samt den förra. Vi får följa med Edward Kenway, en matros som blir pirat och potentiell medlem i lönnmördarorden.

Edward är far till Haytham Kenway (Assassin’s Creed III, m.fl.), och farfar till Ratonhnhaké:ton, även känd som Connor (Assassin’s Creed III, m.fl.). Det dyker även upp riktiga pirater i spelet. Slå upp en historiebok så kan ni läsa mer om Edward “Blackbeard” Thatch, Benjamin Hornigold, Mary Read, Stede Bonnet, Anne Bonny, Calico Jack och Charles Vane.

Som Kenway måste spelaren trassla upp en konspiration som innefattar högrankade tempelriddare inom de Brittiska och Spanska imperien. Dessa har, under en förklädnad att städa upp piraterna i Karibien, använt sina positioner för att hitta en vis gammal man – Bartholomew Roberts. Denne ska kunna leda dem till Observatoriet, ett redskap som kan låta dem bevaka vem som helst, oavsett var de befinner sig. De tänker använda detta instrument för att spionera på och utpressa världsledare.

Kenway blir en ovetande spelpjäs i deras plan när han har ihjäl en lönnmördare vid namn Duncan Walpole. Kenway ser detta som en chans till snabb rikedom, så han tar dennes identitet för att medverka på temåelriddarnas möte på Havanna. Hans oförsiktiga plan hotar hela lönnmördarorden, vilket driver honom till att ta upp jakten på Bartholomew.

 

Vad tycker du?

0 0

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Uppfostrad av NES och SNES, med en förkärlek till pixlar och chipmusik. Fastnar för de små detaljerna och fingertoppkänsla i spel. Skriver 8-bitsmusik som ViperofVic på youtube.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.