Varvat har besökt Gothenburg Games Esport Challenge

I går öppnade portarna till Sveriges nya spelmässa Gothenburg Games Esport Challenge. Av det som till en var tänkt att bli en renodlad spelmässa med allt vad det innebär blev istället en liten del av mässgolvet under inspirationsmässan Kunskap & Framtid.

Även om mässan bantats rejält från ursprungsplanerna så har arrangören lyckats locka en hel del intressanta utställare. Dessutom har man också snickrat ihop ett gediget scenprogram. Fokus har skiftat till att främst handla om E-sport och då CS-GO, Dota 2 och Fifa.

Beatrice de Maré Peterson, ansvarig Gothenburg Games Esport Challenge, är spänd inför hur den nya mässan skall tas emot. Trots att hon arrangerat många event är detta hennes första spelmässa.

– Jag skulle kanske snarare kalla Gothenburg Games för en spelfestival, snarare än en mässa, berättar Beatrice de Maré Peterson. I och med samarbetet med Kunskap & Framtid får vi till ett unikt samarbete med näringslivet och det är ju ingen hemlighet att spelbranschen växer, kanske framför allt i Göteborg.

Även om mässan just nu är blygsam ser hon med tillförsikt fram emot vad som komma skall.

– Förhoppningen är att Gothenburg Games skall växa. Visst hade det varit häftigt om hela mässhallen fylldes av spelutgivare och gamers? Jag hoppas att vi är där om ett par år, säger Beatrice de Maré Peterson.

Mässans fokus på e-sport märks framför allt på det stora podium som dominerar mässgolvet. Under helgen skall det koras flera mästare i något arrangören själv kallar ”E-sportens Gothia Cup”. Har vi tur kanske vi får se framtidens storstjärnor födas på scenen under mässan.

Vad många inte känner till är att Göteborg är landets näst största stad när det gäller spelutveckling. Lokala studios som Zoink!, Ghost och Mindark visar upp sina senaste spel under mässan. Även GothCon finns på plats med och visar brädspel för nyfikna besökare. Räkna också med att stöta på en och annan cosplayare.

GGEC-3

Jonas Linderoth spår en ljus framtid för spelbranschen.

Professor Jonas Linderoth är en inbiten gamer som sedan länge forskat på spel, bland annat med inriktning på hur spel kan användas i utbildningssyfte. Under mässan skall han bland annat hålla en paneldebatt på ämnet Educational game design.

– Jag märker att inställningen till spel som fenomen och journalistiken förändras, säger Jonas Linderoth. Förr var det inte ovanligt att journalister bad mig beskriva spelet de skulle skriva om innan de började ställa frågor. Det är lite som att be Roy Andersson berätta vad en film är innan en intervju.

Hur tror du att spelutvecklingen ser ut i framtiden?

– Jag tror att vi snart nått en gräns för hur mycket vi kan pressa grafik- och spelmotorer, vilket i sin tur tvingar utvecklarna att satsa ännu mer på bra gameplay. Den stora utmaningen är numera att vara unik och vinnarna blir i slutänden spelarna, menar Jonas Linderoth.

När jag frågar hur han ser på PEGI-systemet får jag en motfråga:

– Hur mycket tid har du? Jag har många åsikter om PEGI-systemet. Tyvärr ser måna det som en åldersgräns, men jag skulle snarare kalla det moralisk riktlinje. Visst, det kan vara bra för föräldrar som inte har koll på vad deras barn spelar, men att köpa ett skitsvårt F1-spel till en treåring för att PEGI gett det en treårsgräns kanske inte är så lyckat.

Mässan Kunskap & Framtid tillsammans med Gothenburg Games Esport Challenge pågår till och med i morgon på Svenska Mässan i Göteborg.

Vad tycker du?

0 0

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Spel är ett kall och en passion. Inget är mer avkopplande från livet som småbarnsfar som ett riktigt förtrollande spel. En tur i flygsimulatorn eller ett riktigt bra rollspel är mina självklara förstaval.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.