Artikeln är ett betalt samarbete:
Zombiespel: Spännande, blodiga och helt hysteriska

Ända sedan tv-spelen kom har man gjort zombiespel. Denna ofta rysliga genre har genom årtionden fascinerat människan, och den har porträtterats i såväl litteratur som i film. Och när den gjorde sitt intåg till spelvärlden var det en given succé.

Men som med allt annat sker utvecklingar. Ett tema kan delas upp i flera sub-teman, och det var precis vad som hände med zombiespelen. I dag kan man nämligen inte bara hitta spel som går ut på att man ska rädda mänskligheten från en fruktansvärd zombieattack. Det går att hitta zombiespel som får spelaren att vrida sig i skratt, då det antingen är naturen som slår tillbaka mot zombieinvasionen, djuren eller bara zombies som vill ta över städer för att själva ta del av vad städerna har att erbjuda.

Spelintresset ökar

Undersökningar har visat att intresset för att spela spel ökar och sträcker sig över alla åldrar samt intresserar både män och kvinnor. E-sport har fortsatt att växa över hela världen och det finns i dag både en stor följarscen såväl som flera spelare. Spelen som spelas sträcker sig från online spel till klassiska konsolspel och det är detta som har gjort att det finns en så stor spelvariation och att genrerna utvecklas och blir fler. Det är nämligen inte endast zombiegenrern som har fått en humoristisk subkategori utan man kan hitta action- mysterie- och thrillerspel som har glimten i ögat.

Roliga zombiespel

Vad finns det då för zombiespel som bjuder på mer skratt än skräck? Det finns ganska många och de första kom fram redan på 80-talet. Sedan dess har det dykt upp mängder av spel, varav Teenage Zombeis: Invasion of the Alien Brain Thingys!, Nature’s zombie apocalypse, Burn zombie burn, Zombie tsunami och Plant vs Zombies är några av de mest omtyckta och spelade.

Även spelsajter som erbjuder online casino har fastnat för den här subgenren av zombiespel. I Karmabas spelutbud finns spelautomaten Lost Vegas, i vilken zombies har tagit över Las Vegas, och spelaren får välja att spela antingen zombie eller människorna som försöker fly undan dem. Den som gillar skräckfyllda teman och mystik kan också hitta andra spel såsom Rich Wild and the book of dead, Wild blood och Archangels Salvation.

Gemensamt för spelen är att de inte har syftet att vara otäcka och skrämmande, eller ens realistiska. Istället är de skämtsamma och ofta väldigt färgglada. I Nature’s zombie apocalypse är det djuren som slår tillbaka mot zombieinvasionen och i Plants vs Zombies är det växterna. Den sistnämnda har släppts i flera versioner och nyligen lyckades Amazon läcka ut att det är dags för ytterligare ett spel, nämligen Plants vs Zombies: Garden Warfare 3. Däremot har företaget, trots läckan, inte bekräftat att det kommer ett spel, men informationen som släpptes innehöll uppgifter om att det är originalskaparen av serien, Tim Lattie, som är tillbaka för att leverera ännu fler zombies.

Retrospelen gör comeback

Som tidigare nämnt går de skämtsamma spelen tillbaka flera år, och de är trots dagens teknik fortfarande omtyckta av såväl nostalgiska skäl som för sin originalitet. Spelet ”Zombies ate my Neighbors” från 1993 anses vara det första zombiespelet av sitt slag och den som kan få tag i spelkassetten har nu chansen att spela spelet igen. Nintendo har nämligen gått lös på att släppa sina  gamla konsoler i nyversioner och man planerar enligt uppgifter att släppa SNES Classics i slutet av året, vilket är den konsol som kan spela upp spelet från ’93.

Variation ökar spelandet

Det är mycket tack vare variationen av spel som fler har börjat att spela – det finns helt enkelt något för alla. Vad som är roligt med zombiespelen är att de ofta har undangömda skämt om just zombies, som de som är familjära med genrern kan skratta gott åt. Under 2018 kommer det att komma ut fler zombieinspirerade spel, men även andra olika typer av spel, varav flera har varit efterlängtade länge.

Och den som vill få sig ett gott skratt samtidigt som de jagar zombies behöver inte leta länge efter att hitta ett lämpligt spel. Det finns som ovannämnt flera alternativ och de flesta går att spela på surfplattan, datorn eller den gamla 64-konsolen som kanske finns kvar nere i källaren.

0 Delningar

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Jag är den typen av spelare som älskar MMO och nästan allt från just Blizzard. Jag har spelat diverse spel genom åren men inget slår ett bra MMO. Jag är väldigt fotbollsintresserad så därför står FIFA-serien mig väldigt nära också.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.