Philips Evnia 34M2C6500 Recension

Hur mycket skärmyta är för mycket?

Philips fortsätter ösa ur sig kvalitetsskärmar under namnet Evnia. Här behandlar vi en av de senare modellerna, nämligen Philips Evnia 34M2C6500. Som synes på namnet är det en 34-tummare som dessutom kan stoltsera med dubbel QHD-upplösning (3440 x 1440) på en välvd OLED-panel. Till undertecknads förtret har dock Philips Evnia till slut gått och blivit svart-grå till sin design, precis som alla andra skärmar. Det är dock en av få negativa saker man kan säga om den här skärmen.

Första avtrycket

Philips Evnia 34M2C6500 Recension: Bild på bak- och undersida.
Se officiell sida för mer information.

Philips Evnia 34M2C6500 levereras i en rätt liten låda på lite över 10 kg. I den medföljer HDMI- och DP-kablage, en C13-strömsladd (transformatorn är intern, så bara en vanlig sådan krävs) samt en USB-sladd. Här finns plats för tre bildkällor, varav två är HDMI och en är DP. Specifikationerna skiljer sig vagt (se tabell). Vad gäller USB-kontakterna har Philips Evnia 34M2C6500 bara två, vilket kanske gör den snäppet svårare att sälja in som enda skärm. Den har heller inga högtalare, men däremot ett 3,5 mm-jack för hörlurar. Lite udda, men själv anser jag att inbyggda högtalare ändå aldrig är bättre än ”duger i krig”.

Det starkaste intrycket är dock att Philips Evnia 34M2C6500 inte har en matt finish på skärmen, utan något mellanting mellan matt och blank. Den ska vara antireflexiv, men för en som sitter framför ett fönster (alltså ett riktigt fönster) märks ändå en viss reflektion av skarpt dagsljus. I mörker eller vanlig inomhusbelysning ser skärmen dock på alla sätt fantastisk ut. Precis som blanka skärmar drar den ju dock så klart till sig fingeravtryck, så se till att ha (den icke-organiska!) rengöringsvätskan redo.

För övrigt bör nämnas att Evnia-skärmar använder en stor andel återanvänd plast: 35 % av foten och 85 % av skärmstommen. Trots eller tack vare det känns skärmen ren, fin och robust – helt enkelt som en kvalitetsprodukt.

Inte bara svart, utan TrueBlack 400

Tillverkare av i synnerhet gamingprodukter verkar ha något slags inbördes tävling i vem som kan ha flest modeord och (oftast tom) branschjargong i sina säljpitchar. Philips Evnia 34M2C6500 är så klart inget undantag. Den har VESA ClearMR 9000, DisplayHDR TrueBlack, Stark ShadowBoost, SmartImage, MultiView, och panelen är så klart själv av typen QD-OLED.

Så klart finns där viss betydelse bakom alla dessa magiska trollformler, men för gemene konsument kräver det viss research för att förstå exakt vad. För denne recensent räcker det med att konstatera: QD-OLED = lite mer ljus än en traditionell OLED => bra. Vad gäller OLED är ju en av de mest kända fördelar en bättre svärta och kontrast. Här gör Philips Evnia 34M2C6500 inte mig besviken. För såväl film som HDR-spelande har den en klockren svärta och en oerhört fin skärpa. Kanske är det bara programmen jag använder som inte skalar upp snyggt, men jag tycker framför allt text ser mycket skarpare ut på den här skärmen än dess granne som är 4K.

För underhållning

Nog för att en ultrabred skärm kan göra under för produktiviteten, med sin förmåga att ha 3–4 dokument eller andra fönster uppe samtidigt utan att tumma på utrymmet, men det är ju främst för spel en skärm som Philips Evnia 34M2C6500 är gjord. Här gör den ett ypperligt jobb, både med och utan HDR. Faktum med att jag fick lite problem med att ställa in HDR. I Windows 10 görs detta i bildskärmsinställningarna, och ger ofta en kraftigt ljus- och kontrastreducerad bild först. Jag kunde inte riktigt korrigera denna i skärmens OSD (kanske pga för hög uppdateringsfrekvens inställd; se infotabell), men för de spel jag provat med inställningen igång går det ändå alldeles utmärkt att kräma på med effekterna.


Jag hade glömt vilken ynnest det är att få spela med ultrabred skärm – åtminstone för de spel som faktiskt kan dra nytta av det (vilket faktiskt inte är alla; sitt ned i båten nu). Att den är välvd (det är väl i och för sig alla ultrabreda paneler, men nu börjar jag tappa tråden!) med 1800R gör bara saken bättre. Min nuvarande uppställning gör det lite svårt att sitta rakt i centrum, men jag märker ändå den avsedda, inlevelsefyllda effekten mycket väl.

För film vet du likväl som jag att det finns bättre val av skärm, om inte annat för att i princip inget videomaterial produceras i bildförhållandet 21:9. Kan du leva med pelarbild (svarta pelare på vardera sida skärmen) är dock Philips Evnia 34M2C6500 en alldeles duglig filmtittarskärm. Svärtan gör att kanterna snart inte märks och färgkontrasten gör att jag faktiskt hellre ser min anime på Philips Evnia 34M2C6500 än min primärskärm – åtminstone för tillfället.

I Evnia Precision Center kan du enkelt göra samma saker via din dator som du kan via styrvårtan i nedre högra hörnet på skärmens baksida. Du kan också spara fönsterlayouter (Smart Desktop) och skapa en egen Dashboard. Det är inget måste (framför allt eftersom OSD:n är så skönt responsiv), men det är skönt att mjukvaran finns också.

Några sista ord

Det är väl dags för även mig att inse att ultrabreda skärmar är här för att stanna, även om det är lite jobbigt att behöva ackommodera ytterligare en skärmstorlek. Där finns helt enkelt så pass mycket innehåll gjort för sådana skärmar vid det här laget att upplevelsen blir bättre på en. Men med en prislapp på cirka 10 000 kronor är det ändå en ekonomisk aktivitet som inte blir många förunnad. Ändock – har du det ekonomiska (och rumsliga) utrymmet är det här en ypperlig skärm. Se bara till att följa Philips panelvårdsrekommendationer angående pixeluppdatering. Ska man ha en så här fin skärm kan man gott få ha den länge.

0 Delningar
Summering
Philips Evnia 34M2C6500 är en ultrabred skärm med livliga färger och djup svärta, men med en ansenlig prislapp. Efter en testperiod med den är jag dock bra sugen på att hosta upp slantarna för dess vita variant – så fantastiskt presterar den för spel såväl som för film. Att den inte har riktigt lika många anslutningar som sina föregångare, eller interna högtalare för den delen, är ett icke-problem som försvinner i glansen från en miljard färger i en omslutande 1800R-kurva.
Bra
  • Lätt, och lätt att montera (inga verktyg alls krävs om du har den på sin fot)
  • Superskarp bild med många inställningsmöjligheter (både från skärmens OSD och från annan mjukvara)
  • Smart kontrastinställning (som lär spara en hel del på pixelslitage)
Sämre
  • OSD:n borde varna om inkompatibla inställningar (se tabell)
  • Mindre mångsidig än många av sina föregångare (inga högtalare, få portar etc.)
  • Fortfarande snyggare i vitt :)
9
Grymt
En glad skånepåg bosatt i huvudstaden med ett särskilt intresse för språk. Talar bland annat japanska och tyska flytande (melass är också flytande). De första spelminnena är trånandes bakom storasyster framför Mega Man 2, Wrecking Crew och Super Mario Bros. Första gången som hållare av handkontrollen var det Zelda 2: Adventure of Link som spelades – än idag kvar i backloggen.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.