Speedlink Quinox Pro USB Gamepad Recension

Tyska Speedlink har genom åren gjort sig kända för att leverera högkvalitativa gamingprodukter till kräsna spelare. Vi påVvarvat har fått möjlighet att klämma och känna på deras senaste gamepad Quinox för PC.

Quinox heter alltså Speedlinks senaste tillskott till deras familj med gamepads. Designen är slående lik den vi är vana vid från Xbox One. Man kan nästan tro att de är gjutna i samma form. På framsidan hittar vi som sig bör två analoga spakar, ett 8-vägs styrkors, A, B, X och Y-knappar samt Start och Back. Inga överraskningar så långt med andra ord. Vänder vi blicken mot toppen av kontrollen så hittar vi de fyra sedvanliga axelknapparna, samt två extra knappar som kan tilldelas valfri funktion via makro.

Låt oss presentera, i rött och svart, Speedlink Quinox Pro USB Gamepad!

På baksidan hittar vi det som skiljer sig mest från en vanlig Xbox-kontroll, nämligen ytterligare fyra knappar som alla går lätt att komma åt med fingrarna. Dessa kan givetvis även dem programmeras för att passa användarens behov. Här sitter också två av- och på-knappar där vibrationen går att stänga av, samt även växla mellan XInput and DirectInput-lägen.

På kontrollens undersida hittar du två små scrollhjul där du snabbt kan ändra kontrollens inställningar efter dina önskemål. Det är inga problem att med ett enkelt knapptryck ändra spakarnas känslighet eller tilldela kontrollen ett förinställt makro.

Sladdlös men inte trådlös

Quinox är även utrustad med en 2,4 meter lång, flätad sladd som går att koppla loss från kontrollen. Därmed inte sagt att kontrollen är trådlös. Utan sladd, inget spelande. Kontakten i själva gamepaden är rejält nersänkt och det är ibland riktigt krångligt att sätta tillbaks sladden. Mitt tips är att strunta i att dra ut den.

När vi ändå talar utseende så måste jag säga att jag älskar kontrollens färgsättning. Vad kan gå fel med rött och svart? Knapparna, spakarna och den lilla displayen på framsidan är alla upplysta med ett diskret, rött sken. Givetvis är det inga problem att stänga av ljuset, men då lär du få svårt att se vilka knappar som är A, B, X, Y. Men å andra sidan så har varje gamer de knapparna programmerade i ryggmärgen.

Baksidan bjuder på massa knappar och reglage. Alla kan programmeras för dina behov.

När det kommer till funktion så är det just makron och antalet knappar som talar för Quinox. Med hjälp av de två små hjulen på undersidan så är det lätt att programmera kontrollen efter egna önskemål. Med samma hjul växlar du sedan under spelets gång mellan dina förprogrammerade profiler. Väldigt behändigt i exempelvis fightingspel där knappkombinationer ofta är avgörande för matchernas utgång. Eller är det fusk?

Knapparna och spakarna bjuder på lagom motstånd och bumper-knapparna på ovansidan är väldigt känsliga, något jag gillar skarpt. Det faktum att du väldigt enkelt kan ställa in spakarna känslighet på en 20-gradig skala gör att Quinox utan problem kan användas till alla spel där du föredrar att spela med handkontroll.

Slutsats

Så, är Quinox en perfekt kontroll? Visserligen finns det en hel del att berömma hos Speedlinks senaste tillskott, men det finns också en del brister. Till att börja med så är den, som nämnt tidigare, inte trådlös. Om du, som jag, har kopplat din PC till din TV för att kunna spela från soffan, så vill det till att datorn inte står allt för långt bort.

Kvalitén på kontrollen kan tyckas lite väl plastig och styrspakarna är lite för glatta för min smak. Under intensiva strider händer det allt för lätt att tummarna glider av sitt grepp. För det efterfrågade priset så törs jag nog ändå säga att Quinox ändå är ett bra köp. Den kan trots allt skryta med fler knappar än de flesta konkurrenter och när det kommer till funktion så finns det inte mycket att klaga på.

Vi gillar’t. Men varför måste vi ha med en kabel?

 • Analoga spakar och digitalt 8-vägs styrkors med hög precision
 • Två analoga triggers, två bumpers och tio digitala knappar inklusive Start och Back
 • 2 extra axelknappar som kan tilldelas valfria funktioner och klarar makron
 • 4 extra knappar på undersidan som kan tilldelas valfria funktioner och klarar makron
 • Knapparnas funktioner kan sparas i två knapprofiler
 • Makron kan sparas i två makroprofiler
 • Två reglage för knapprogrammering och inställningar
 • OLED-display
 • Vibrationseffekter
 • Belysning
 • Känsligheten kan ställas in för analoga spakar och triggers
 • Avtagbar 2,4 USB-kabel (Ej sladdlös)
 • Vikt: ca 205g

Quinox kostar ca 600 kr vid en jämförelse på Prisjakt.

0 Delningar
Bra
 • En mängd knappar som kan programmeras efter behov
 • Snygg färgsättning
 • Ligger bra i handen
Sämre
 • Inte trådlös
 • Något plastig
 • Hala spakar
7
Gillar
Spel är ett kall och en passion. Inget är mer avkopplande från livet som småbarnsfar som ett riktigt förtrollande spel. En tur i flygsimulatorn eller ett riktigt bra rollspel är mina självklara förstaval.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.