Vi har provkört Acers spelmaskin Predator G6

Taiwans stolthet Acer har genom åren framför allt gjort sig kända för sina välbyggda datorskärmar och projektorer. Företaget sätter också ihop både datorer och surfplattor. Vi på Varvat har fått möjlighet att testa företagets senaste värsting Predator G6-710, även kallad en ”unstoppable war machine”

Man kan spendera en hel dag med att diskutera huruvida Acers nya spelmaskin Predator G6 är skithäftig eller anskrämlig. Själv nöjer jag mig med att säga att datorn ser ut som en Transformers, när som helst redo att resa sig upp i sin robotform och sparka lite rumpa. Den ser helt klart annorlunda ut och lådan sticker ut vart du än placerar den.

Under huven

Under skalet gömmer sig en DVD-läsare/brännare, en docka för hårddiskar och en liten krok att hänga ditt headset på.

Under skalet gömmer sig en DVD-läsare/brännare, en docka för hårddiskar och en liten krok att hänga ditt headset på. Små detaljer som gör att Predator skiljer sig från mängden.

När vi snackar datorer spelar det väldigt liten roll hur de ser ut på utsidan. Det är, som det så fint heter, insidan som räknas. Här behöver Predator G6 knappast skämmas för sig. Datorn tillverkas i sju olika utföranden, alla med namnet Predator G6-710. Något förvillande kan tyckas. Det gäller att läsa specifikationen noga med andra ord. Just vår maskin kom utrustad med Intels fyrkärniga i7-6700K, 16 GB DDR4 SDRAM, grafikkortet NVIDIA GeForce GTX 980 med 4 G dedikerat minne samt två hårddiskar, en SSD på 256 GB och en mekanisk disk på 2 TB. Värstingmodellen levereras med 32 GB RAM och grafikkortet GTX 980Ti.

Smakar det så kostar det. Predator G6 finns i dagsläget hos några få utvalda återförsäljare i Sverige för beställning. Vår modell landar på i runda slängar 22 000 kr, men precis som priset indikerar är det ingen dussindator man betalar för.

Min vanliga speldator är kanske inget monster, vilket blev plågsamt uppenbart när jag skulle recensera Call of Duty: Black Ops III i höstas. Det föll sig därför ganska naturligt att det var just detta spel jag skulle ge en ny chans med Predator G6. Till min förskräckelse visade sig spelet flyta om möjligt ännu sämre på Acers monstermaskin, ett problem som dock skulle visa sig vara ganska enkelt avhjälpt. Efter att ha uppdaterat grafikkortets drivrutiner blev det annat ljud i skällan. Men nya drivrutiner flöt Black Ops III utan några som helst problem. Spelet laddades på ett ögonblick och även med grafikinställningarna på max presterade Predator G6 klart över förväntan.

Om man trots de väl tilltagna specifikationerna skulle uppleva att något börjar gå trögt kan man med ett enkelt knapptryck på en Turbo-knapp överklocka datorn till i runda slängar 4,6 GHz. I normalfallet är datorn låst till ca 4,0 GHz, vilket räcker och bli över till de allra flesta spel. Lådan är också utrustad med ett så kallat IceTunnel-system som skall hålla nere temperaturerna. Kylsystemet tycks fungera bra då fläkten sällan jobbar på högvarv, vilket gör Predator G6 till en relativt tyst maskin. De stunder fläkten tvingas arbeta så går ljudvolymen givetvis upp något, men knappast till några störande nivåer.

Vi har under ett par veckor testkört ett antal spel på Predator G6 och över lag presterar datorn mycket bra. Vi fick exempelvis upp Battlefield 4 till drygt 100 FPS i en upplösning 1080p. För er som inte riktigt förstår siffrorna så räcker det med att säga att datorn gör ett sjuhelsikes bra jobb med att driva avancerade spel.

För vem?

Målgruppen för Acer när det gäller Predator G6 är den kräsne gamern som vill kunna spela sina spel utan att behöva tänka på vad som driver maskineriet. Gör-det-själ-byggaren lär knappast välja en Predator G6, dels då datorn är relativt komplicerad att öppna, men kanske framför allt för att den saknar möjlighet till större uppgraderingar. Det går att öka minnet till hisnande 32 GB, men i övrigt erbjuder moderkortet ingen större plats för utbyggnad. Det installerade grafikkortet lägger beslag på den enda PCI-Express 16x-platsen som finns tillgänglig och utöver det finns det bara plats för två extra PCI-kort. Du kan med andra ord glömma att trycka in ett extra grafikkort i burken.

Tillsammans med Predator-skärmen har du allt du kan önska dig av en fullutrustad spelrigg.

Tillsammans med Predator-skärmen har du allt du kan önska dig av en fullutrustad spelrigg.

När vi ändå är inne på begränsningar så blir bristen på USB-portar plågsamt uppenbar när man som jag är en hängiven simulatorflygare. På baksidan finns två portar för USB 2.0 samt ytterligare fyra för USB 3.0. Den senare varianten finns det också två av på framsidan. Antalet USB-portar lär räcka och bli över om man håller sig till spel som endast kräver mus och tangentbord, men pluggar man in en joystick med gasreglage, roderpedaler, USB-hörlurar och annat lull-lull så blir det snart trångt om saligheten.

Avsaknaden av portar återspeglar sig också på moderkortets ljudutgångar, som endast har två nivåer ut samt en mikrofon-ingång. Personligen använder jag ett analogt 5.1-headset som vill ha tillgång till både svart och orange ljudutgång för att få fullt omfång. Då dessa saknas får jag istället nöja mig med vanlig, gammaldags stereo.

Sammanfattning

Vill du inte bygga din egen dator och planerar att lägga en rejäl slant på en ny spelmaskin så ser jag ingen anledning att inte ta en titt på Acers Predator G6. Du får en burk packad med kraft som lär stå sig ett bra tag framöver.­­ Dessutom slänger Acer med ett härligt gamer-tangetbord i form av Apex RAW och musen Sensei RAW från Steelseries. Allt som saknas är med andra ord en skärm och högtalare, så är din speldator komplett.

Är du nyfiken på en Predator G6-710 så finns alla modeller med fullständiga specifikationer på Acers hemsida.

techspec

Klicka för större bild.

0 Delningar
Bra
  • Färdig att använda, direkt från lådan
  • Väldigt mycket kraft
  • Snygg-ful, eller ful-snygg. Välj själv
Sämre
  • Ont om portar
  • Svår att uppgradera
  • Kostar mer än din första bil
7.5
Gillar
Spel är ett kall och en passion. Inget är mer avkopplande från livet som småbarnsfar som ett riktigt förtrollande spel. En tur i flygsimulatorn eller ett riktigt bra rollspel är mina självklara förstaval.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.