Cthulhu vaknar är ett av H.P. Lovecrafts klassiska noveller. När den först publicerades, för 92 år sedan i novellblaskan Wierd Tales var det inte direkt någon kioskvältare. I dag är Lovecrafts verk hyllade och den mytologi han lade grunden för har blivit ett delat universum som andra författare skriver om, spelproducenter bygger spel av och konstnärer målar. Tentakelmonstret Cthulhu och allt vad han står för genomsyrar stora delar av popkulturen och har blivit synonymt med galenskap.
Den här recensionen fokuserar på utgåvans form och inte verket i sig.
Nyutgivningen av detta verk är inte en repetitionstryckning i nytt pappersformat. Istället är det en fullt ut illustrerad utgåva med storslagna målningar av franske konstnären François Baranger.
Baranger, som varit konceptillustratör för storfilmer som Harry Potter, Skönheten och Odjuret samt spel som Heavy Rain och Beyond: Two Souls, har sedan länge fascinerats av Lovecrafts mytologi. Med skickliga penseldrag fångar Baranger Lovecrafts stämningsfulla skräck med vördnad och gör varje uppslag i novellen till små konstverk. Variationen i illustrationerna lockar till vidareläsning, då du ständigt undrar vad som väntar på nästa sida – något som ger bränsle till spänningen i texten.
François Barangers illustrationer är vackert avhållsamma på den visuella skräcken. Istället för blod, vassa huggtänder, lemlästade kroppar och annat vi förknippar med skräck i dag, lägger Baranger vikt vid den undertryckta, dolda skräcken som går hand i hand med Lovecrafts sakta eskalerande fasa. Avslutningsvis väntar makalösa målningar av den monstruösa gud som ger novellen sitt namn.
Det är inte helt orimligt att påstå att Lovecraft skulle ge tummen upp.
Relik från sin tid
Fans som är bevandrade i Lovecrafts verk känner troligtvis redan till författarens världsåskådning, men för nyfikna nykomlingar är det värt att veta att texten bär med sig många förlegade normer. När texten skrevs 1924 var rasism allmänt accepterat och rasbiologi en riktig vetenskap, vilket speglas i Lovecrafts verk. Det är heller ingen hemlighet att författaren själv bar på och yttrade dessa värderingar under sin levnadstid. Det är därför viktigt när vi läser texten i dag att förstå kontexten i vilket verket skrevs och inte förankra det hos läsaren.
Personligen ignorerar jag bara de rasistiska yttringarna i texten och fokuserar istället på det som faktiskt gör Lovecrafts berättelser så bra: hopplösheten inför de kosmiska gudarnas inflytande. Hans texter är inga muntra sagor. Den dystra stämningen och tryckande fasan håller spänningen på topp.
Samlarföremål av en tidlös klassiker
Kvaliteten i utgåvan är för sitt pris hög, med både tjocka, blanka sidor och ett hårt omslag som håller många genomläsningar. Bortsett från ett par fel i textläggningen (några ord sticker ut från styckesspalterna) är både typsnitt och färg väl anpassat till konstformatet och är lättläst utan att vara skrymmande för illustrationerna. Material, text och bild är sammanfogat mästerligt till en helhet som inte sviker.
Cthulhu vaknar är onekligen en tidlös klassiker inom skräcklitteraturen och även om du läst verket tidigare är den här utgåvan värd sitt ringa pris (ca. 213 SEK). Den inbundna boken är med sin monstruösa storlek (26 x 35 cm) och makalösa omslag ett perfekt föremål för boksamlaren. De fantastiska illustrationerna gör även boken till ett intressant objekt för spelsamlaren med många art books.
Är du intresserad av ett tevespel baserad på Lovecrafts skräckberättelser? Då kan du kolla in vår recension av det nyligen släppta Call of Cthulhu eller vår förhandstitt av det kommande The Sinking City.