DCS World 2.0 och M-2000C Recension

Jag erkänner. Jag är en nörd, men en stolt sådan. Jag älskar att flyga flygsimulatorer och jag har inget emot att plugga hundratals sidor manual. Jag går all in när det gäller mina kära flygmaskiner. Nu har jag ännu fler anledningar att studera checklistor och vikttabeller.

Min fru hatar det. Hon hatar att jag kan bli så fullständigt uppslukad av en datorskärm. Det är svårt att förklara. Alla som gillar att flyga simulatorer vet vad jag menar. Flygsimulatorer är mer än en hobby. Det är en livsstil med allt vad det innebär. En äkta simulatornörd köper hellre en dyr joystick än en weekendresa med hustrun. Vi går kort sagt all in!

Idag finns egentligen bara en flygsimulator värd namnet på marknaden, åtminstone om man vill ha lite action med målsökande robotar och smarta bomber. Jag talar om Digital Combat Simulator, förkortat DCS. DCS är en simulator med fokus på realism utvecklad av den ryska studion Eagle Dynamics. På deras hemsida kan man gratis ladda ner spelet DCS World, vilket är ett första steg mot tyngre grejer.

Eagle Dynamics har utvecklat flygsimulatorer sedan 90-talet och har flera välkända titlar bakom sig, däribland Lock On, vilken måste sägas vara föregångaren till DCS. För ett antal år sedan började studion utveckla en ny affärsmodell och i och med lanseringen av DCS World så öppnades också dörrarna för tredjepartsutvecklare som själva kunde börja producera tillägg till DCS World i form av bland annat flygplan och helikoptrar.

DCS World är i sig en helt ok flygsimulator med en karta baserad på Kaukasus-regionen runt Svarta havet. Dessutom så får man med ett flygplan, det ryska markstridsplanet Su-25 ”Frogfoot”. Men gillar man flygsimulatorer så kommer man inte långt med en gammal rysk skördetröska med vingar. Det är nu tredjepartsutvecklarna kommer in i leken. Genom DCS så kan spelare köpa så kallade moduler, tillägg till DCS World som adderar kartor, uppdrag och inte minst flygmaskiner. Det kan röra sig om allt från kampanjer till klassiker som P-51D Mustang och Bf 109 K-4 Kurfürst.

Lär dig alla knappar. Det blir läxförhör senare.

Lär dig alla knappar. Det blir läxförhör senare.

Denna recension skall dock främst handla om Dassaults Mirage 2000C, en modul utvecklad av studion Razbam Simulations. Razbam har en lång erfarenhet av att producera flygplan till framför allt FSX, men studion har på senare tid insett att DCS World erbjuder en bredare kundbas och mer lukrativ marknad.

M-2000C är franskt enmotorigt multirollflygplan av fjärde generationen som varit i aktiv tjänst sedan tidigt 80-tal. Kärran har med andra ord några år på nacken. Det är utan tvekan ett vackert flygplan. Den enorma deltavingen ger bra stabilitet samtidigt som det finns gott om plats för många vapen i form av bomber och robotar. Flygplanet har genom åren uppgraderats i många steg, men ”C” är faktiskt den allra första modellen. ”C” står för chasseur vilket betyder jägare. De flesta flygmaskiner till DCS World är av något äldre modell, främst på grund av stävan efter realism. Nyare flygplan kringgärdas ofta av stort hemlighetsmakeri och det är svårt att få fram tillförlitliga data om dem och deras olika system.

I cockpit på M-2000C märks det att vi inte flyger ett flygplan av den senaste generationen. Framför oss har vi främst ett antal analoga instrument, med undantag för en radarmonitor. I stort sett alla knappar i cockpit är klickbara även om vissa delar fortfarande är under utveckling. Radarn fungerar utmärkt i air-to-air-läge, det går både att följa och låsa fientliga flygplan. Vapnen gör det de skall göra, om du som pilot hanterar dem rätt vill säga. M-2000C är främst tänkt som en jagare, vilket innebär att dess roll är att hålla luftrummet rent från fiender och jag måste nog säga att när det kommer till air-to-air så är Miragen den mest kompletta modulen till DCS idag.

Detta var det sista fiendepiloten såg innan hans flygmaskin förvandlades till en brinnande plåthög.

Detta var det sista fiendepiloten såg innan hans flygmaskin förvandlades till en brinnande plåthög.

Jag skall inte sticka under stolen med att jag har väldigt lite erfarenhet från riktiga jetflygplan, annat än som passagerare på diverse charterflygningar, men kontrollen känns mycket väl balanserad när jag sitter bakom spakarna på min M-2000C. Mer erfarna flygare hintar på diverse forum om att planet kanske ändå inte är fullt utvecklat ännu, vilket märks i en del mindre buggar. Till exempel kan det vara svårt att få vissa missiler att låsa på sitt mål, men Razbam fortsätter hela tiden att släppa små eller stora uppdateringar till sin modul, alla med avsikt att göra flygupplevelsen ännu mer genuin.

Visuellt så har studion gjort ett magnifikt jobb med M-2000C. Det går inte att ta miste på att modulen är utvecklad med en viss kärlek till den verkliga föregångaren. Dessutom inkluderas flertalet vackra skins där den flygande tigern har blivit en personlig favorit. Visst, ett brandgult flygplan med ögon och ränder kanske inte är det bästa kamouflaget, men det är rätt häftigt.

Manualen är ett kapitel för sig, precis som sig bör när det gäller stridsflygplan.  I fallet M-2000C så landar instruktionsboken på 164 sidor. Sidor som bör studeras noga om man skall få någorlunda kontroll på de många system som planet erbjuder. Till exempel så bör man ta reda på exakt vad alla knappar på styrspak och gasreglage har för funktioner. Man kan också läsa sig till att Miragen inte gillar att bära blandade vapentyper. Lastar du både bomber, raketer och robotar så kommer du inte att kunna fälla några bomber. Något som kan vara bra att veta…

Gillar du att synas så rekommenderar jag detta tiger-mönster.

Gillar du att synas så rekommenderar jag detta tiger-mönster.

Jag har främst flugit M-2000C över Nevada, den nya kartmodulen som är utvecklad av Eagle Dynamics själva. Den senaste versionen av DCS World erbjuder nämligen möjligheten för utvecklare att skapa egna terränger till spelet. DCS World 2.0 är ännu i ett beta-stadium, vilket märks i en del mindre, men överkomliga brister. Bland annat så saknar jag en flygledning som nämner de olika flygfälten vid namn.

Nevada erbjuder en härlig variation och flera flygplatser, däribland Nellis AFB och Groom Lake AFB, även kallad Area 51. Las Vegas är mer eller mindre exakt återskapat av utvecklarna och de stora ökenområdena utgör en perfekt plats för att öva precisionsbombningar. Fler kartmoduler sägs vara på väg och det florerar rykten om att studion Leatherneck utvecklar en Viggen-modul samt en karta som kommer att innefatta Gotland samt delar av Östersjön.

Har jag nu väckt intresset för flygsimulatorer i dig så finns det inget som hindrar dig från att ladda ner DCS World från den officiella hemsidan. Förslagsvis så lägger du också några slantar på en modul. Gillar du att skjuta ner flygplan ur luften så kan jag absolut rekommendera M-2000C, även om det i vissa avseenden märks att modulen ännu är i ett beta-stadie. Vill du däremot göra livet surt för fientliga stridsvagnar så är nog A-10C ett bättre alternativ för dig.

Oavsett vad du väljer (du kanske till om med hellre flyger helikopter) så kommer du kanske att bli lika fast i flygsimulatorernas underbara värld som jag är. Då är steget inte långt till att börja spendera veckopengen på avancerade joysticks och roderpedaler. Visst, det är kanske inte nödvändigt, men det gör simflygandet både lättare och roligare. Som sagt, det är ingen billig hobby att vara skrivbordspilot.

Notera att betyget är baserat på Razbams nuvarande version av M-2000C-modulen, vilken ännu inte är helt komplett. Till exempel så saknas ännu välbehövliga träningsuppdrag. Hade modulen varit helt klar så hade betyget förmodligen blivit något högre.

Läs mer om vår betygsskala >>

0 Delningar
Bra
  • Detalrikt och vackert
  • Stort fokus på realism
Sämre
  • Brant inlärningskurva
  • En del system som ännu inte fungerar
  • Relativt omodernt flygplan
  • Avsaknad av träningsuppdrag
7.5
Gillar
Spel är ett kall och en passion. Inget är mer avkopplande från livet som småbarnsfar som ett riktigt förtrollande spel. En tur i flygsimulatorn eller ett riktigt bra rollspel är mina självklara förstaval.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.