Kingdom Hearts HD 2.8 Final Chapter Prologue Recension

Fortfarande utan ett releasedatum till Kingdom Hearts III håller Square Enix fansen i ett stadigt punggrepp. Oförmögna att släppa taget om sina allt mer uttråkade fans matar studion oss med putsade gamla silverskedar där varje skopa spel får en allt längre titel.

Square Enix har kommit långt i räkningen sedan de bestämde sig för att dra ut på releasen av Kingdom Hearts III. Vad som började med 1,5-utgåvan från 2013 och som fortsatte med 2,5-utgåvan från 2014, har nu kommit till 2,8. Men ännu är det inte dags att jubla. Square Enix har ju hela två decimaler kvar innan de är illa tvungna att släppa KH3. Tycker ni att jag låter förargad? För någon som väntat i över tio år på den ”sanna” uppföljaren har jag all rätt till lite gnäll.

När Kingdom Hearts kom 2002 var jag fortfarande inne i Final Fantasy och hade precis räddat Spira från det förödande väsendet Sin i Final Fantasy X. Ingen trodde väl att Final Fantasy kunde paras ihop med Disney, allra minst jag. Sådär i efterhand var det väl självklart att två företag som bygger på genusdifferenser och starkt traditionella normer skulle förälska sig i varandra. Kingdom Hearts var i alla fall en smash hit och ett av mina favoritspel på Playstation 2.

Producenten Tetsuya Nomura, som designat karaktärerna i FFX, visade sig dela Hideo Kojimas överdådiga sinne för komplexa berättelser – något som skulle bli klart som korvspad i seriens alla spretande uppföljare. Den ena utgåvan efter den andra utvidgade spelets universum och historia med skurkar, brödraskap och myter. Till slut var storyn så huvudvärksframkallande att det inte fanns något annat val än att låta serien bli en trädgårdslabyrint i vilket fans kan gå runt i och lukta på blommor. Skeletten i buskarna? Det är casual gamers som gått vilse.

Längtar du också efter denna? Inget releasedatum är sagt, men ryktena gick att det skulle släppas 2015.

0.2 till midnatt

Förbered er på name dropping av bibliska proportioner, för om det är något som kännetecknar Kingdom Hearts så är det alla tungvrickande namn. Innehållet i denna samlingsutgåva är inget mindre än en HD-konvertering av det fem år gamla Dream Drop Distance till Nintendo 3DS; A Fragmentary Passage som är en avstickare till PSP-spelet Birth By Sleep; samt cutscene-filmen X Back Cover. Notera att alla dessa även har namnet Kingdom Hearts i titeln. Där Dream Drop Distance agerar som en renodlad polering, fungerar A Fragmentary Passage som en slags aptitretare för Kingdom Hearts 3. A Fragmentary Passage fyller ut luckorna i Birth By Sleep hos karaktären Aqua och är ett actionfyllt äventyr på några timmar. Jag skulle kunna sträcka mig så långt som att påstå att A Fragmentary Passage är den mest spännande delen i denna kompott, då den tillför något nytt. Filmen X Back Cover utökar storyn från webbspelet Kingdom Hearts Unchained X, men mycket mer än så kan jag inte säga utan att behöva googla.

Skall man tro Square Enix så är det här den sista samlingsutgåvan innan trean släpps och jag kan bara hoppas på att de talar sanning. Den här utgåvan misslyckas nämligen med det jag tänkte att den skulle fungera som – ett hajppådrag inför Kingdom Hearts 3. Vad den istället lyckas med är att göra mig mer ängslig. Kommer jag att i över huvud taget begripa mig på trean när den väl släpps? Med tanke på alla avstickare serien har infinner sig en oro över att serien har övergivit mig, en av dess första fans.

Kan du namnen på alla dessa? I så fall har du troligtvis redan spelat alla KH-spel.

Gårdagens gourmet

För att vara helt ärlig är fullängdsspelet i utgåvan, Dream Drop Distance HD inte ett dåligt spel i sig. Det bygger på koncepten som introducerades i de första två spelen och utvecklar det med några nya funktioner så som parkourgimmicken Flowmotion och Dream Eaters, ett slags pokémon som du tar med och tränar i strid. För den som vill ha en något så logisk fortsättning på Kingdom Hearts 2 är Dream Drop Distance ett bra spel att starta med. Storyn handlar om hur huvudkaraktären Sora och kompisrivalen Riku blir keyblade-mästare. Speldesignen är av det lite äldre slaget och har inte åldrats med värdighet, även om det är ett fullt dugligt spel. Men då Dream Drop Distance är en direkt konvertering finns det inte mycket att hämta här för dig som redan spelat 3DS-versionen.

Du som med stolthet räknar dig själv till ett av seriens hängivna fans kan säkert finna glädje i att pryda din bokhylla med denna utgåva. 2.8 Final Chapter Prelude är för Kingdom Heart-fans ungefär vad den senaste utgåvan av Harry Potter-böckerna är för häxor och trollkarlar – ett tillskott som inte tillför så mycket. A Fragmentary Passage är däremot en trevligt bonus som för de flesta berättigar prislappen på omkring 600 spänn. Du som istället sitter och väntar på número tres, får gott nöja dig med vad som erbjuds. Är du som jag, lär inte väntetiden vara särskilt rolig.

Läs mer om vår betygsskala >>

0 Delningar
Bra
  • 3-i-1
  • Fanservice
  • Fin startmeny
  • Massor med lore-inlägg
Sämre
  • Pengamjölkning
  • Kräver förkunskaper
  • Stillar inte längtan efter KH3
  • Varför får vi inte en bara ett releasedatum till trean?
6
Skapligt
Jag är en gamer av den gamla skolan och uppskattar både spel som utmanar mitt tålamod och spel som jag kan fly in i. Mina bästa minnen kommer från Super Mario Bros. 3, Mega Man, The Legend of Zelda och Final Fantasy. Nu finner jag mina kickar i Destiny, Bloodborne och Shovel Knight och gömmer mig i Bethesda och BioWares världar.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.