Jag är sedan gammalt skeptiskt när en laptop utger sig för att vara en ’gamingdator’. I min värld kan ett litet chassi inte rymma de massiva komponenter som behövs för att komma upp den prestanda som dagens grafiktunga spel kräver. På senare tid har jag dock tvingats omvärdera den åsikten och med den sjunde generationens Legion-dator från Lenovo får jag snällt medge att tekniken nu är så pass bra att även den tunnaste av datorer kan prestera på riktigt höga nivåer.
Vad finns under huven?
Lenovo marknadsför sin Legion Slim-serie som världens mest mobila laptop. Hur de kommit fram till det epitet skall jag dock låta vara osagt. I min värld är den precis lika mobil som de flesta konkurrenter, kanske till och med något tyngre. Men för att vara helt ärlig så är kanske inte mobiliteten det som avgör om en dator är bra eller inte. Det handlar snare om vilka komponenter ingenjörerna lyckats klämma in under chassit. Den burk Varvat har fått testa kan skryta med Intel i7-processor på 2.3 GHz, 1 TB SSD-lagring, 16GB ramminne och ett RTX3060-grafikkort som klarar de flesta moderna spel.
Som ni kanske förstår är det ingen dussindator Lenovo skruvat ihop. Det är väldigt tydligt att målgruppen är gamers som vill ha möjligheten att ta med sitt spelande vart de än går. Det som verkligen gör skillnad är det kraftfulla grafikkortet på 6GB grafikminne. Vi har spelat flera olika typer av spel på vår testenhet och för det mesta levererar grafikkortet klart över förväntan. I Overwatch 2 kan vi skruva upp de flesta inställningar till max och ändå få en stabil uppdateringsfrekvens på runt 100 FPS. Dock kämpar Legion Slim 7i betänkligt med att leverera över 60 FPS i Call of Duty: Modern Warfare II.
För att sätta datorn på rejäla prov kopplar vi in vårt Reverb G2 VR-headset och startar upp flygsimulatorn DCS World. Det ultimata kraftprovet helt enkelt. Här blir det dock lite för mycket för den annars så väl presentande Slim 7i. Hur jag än vrider på inställningarna så flyter inte spelet helt optimalt i den virtuella verkligheten. Dock är jag ganska övertygad om att lite mer RAM-minne hade låtit råda bot på den låga frame raten. Då är det tur att det faktiskt är ganska enkelt att uppgradera just RAM-minnet i Legion-datorn.
Det bör också nämnas att datorn blir relativt varm när den sätts på hårda prov. Det är ett vanligt problem när det gäller laptops då det är svårt att få tillräcklig luftgenomströmning i chassit. Slim 7i har dock i sammanhanget relativt tysta fläktar och även om de jobbar på högvarv förtar de inte upplevelsen från ditt spelande.
Prestanda i testmaskinen
Skärm | 16 tum, 16:10 , 2560×1600 px, IPS, 165 Hz, matt, 3ms responstid |
Processor | Intel 12th-gen Alder Lake, Core i7-12700H, 6PC + 8 Ec/20T |
Grafikkort | Iris Xe + NVIDIA GeForce RTX 3060 med 6GB GDDR6 VRAM 80-100W, med MUX och GSync |
Minne | 16 GB DDR5-4800 (8 GB fast+ 8GB DIMM) |
Lagring | 1 TB PCIe gen4 (SK Hynix HFS001TEJ9X115N) – 2x M.2 2280 PCIe gen4 SSD-platser |
Trådlöst | WiFi 6E (Killer 1675i), Bluetooth 5.2 |
Portar | Vänster: 1x USB-C 3.2 gen2, 1x USB-C 4.0 med Thunderbolt 4 Höger: 1x hörlursingång, 1x eShutter-knapp, SD kortläsare Baksidan: 3x USB-A 3.2 gen2, HDMI 2.1, laddare |
Batteri | 99.9 Whr, 230 W-laddare, USB-C-laddning upp till 135W |
Storlek | 358 mm bredd x 260 mm djup x from 16.9 mm höjd. |
Vikt | 2.18 kg + 0.96 kg för laddare och kablar |
Övrigt | Belyst tangentbord, FHD webbkamera, fingeravtrycksläsare, stereohögtalare. |
Trackpaden lämnar lite att önska
Tangentbordet är en viktig del av upplevelsen när du skall spela. Det får inte lagga och känslan i tangenterna måste vara ”rätt”. Vad som är rätt är däremot en högst personlig preferens. Precis som sig bör när det kommer till speldatorer har varje tangent i Slim 7i en egen mekanik, vilket ger snabbare input, något som kan vara väl så viktigt när det kommer till intensiva online-matcher i LoL, CS eller annat, valfritt spel. Anti-ghosting-tekniken gör också att dina inputs i stort sett aldrig laggar och här behöver Lenovo absolut inte skämmas.
Vår modell av Legion Slim 7i kan skryta med ett tangentbord i full storlek, något som inte är helt vanligt när det gäller bärbara datorer. Det innebär att datorn är utrustad med ett numeriskt tangentbord intill det vanliga tangentbordet. Faktum är dock att det blir lite trångt om plats och personligen upplever jag att det är ganska utmanande att skriva snabbt på Slim 7i. Det är helt enkelt lite för trångt mellan tangenterna. Om jag ändå bestämmer mig att nattsudda och skriva i mörker underlättar det att alla tangenter är bakgrundsbelysta. På testenheten får vi nöja oss med ett vitt sken i olika styrka, men andra modeller av Legion har RGB-belysning i alla tänkbara färger, något som säkerligen kan locka lite mer kräsna användare. För egen del räcker dock det vita skenet gott.
Styrplattan är ett kapitel för sig. Jag är van vid de stora plattorna som Apple sedan länge skämt bort sina användare med. Trackpaden på Slim 7i är visserligen lagom stor, men den känns i jämförelse inte lika högkvalitativ. Den ger ett lite slappt intryck och jag saknar en rejäl taktil känsla som tydligt bekräftar mina tryck. Däremot har den bra känslighet även när det gäller gester med flera fingrar. Men ärlig talat, ingen spelar väl spel med en trackpad? Troligen kopplar flesta användare, så även jag, in sin favorit-mus när de skall ge sig ut i gaming-världen.
Otroligt bra skärm
Kronan på verket när det kommer till Legion Slim 7i är utan tvekan den 16-tums IPS-skärmen med en upplösning på 2560 x 1600 och 165 Hz uppdateringsfrekvens. Den är faktiskt häpnadsväckande bra med grym svärta, klara färger och snabb responstid. Jag tror faktiskt inte att jag någonsin sett en så pass bra skärm på en laptop tidigare. Storleken gör också att jag inte känner något behov av extern skärm när jag spelar på andra platser än vid mitt skrivbord.
När vi ändå talar om skärmen måste jag nämna de något annorlunda gångjärnen som låter dig vika bak skärmen 180 grader. Just den funktionen avfärdade jag i börja som en gimmick som inte tillför något nämnvärt till funktionen. Men så bestämde jag mig en dag för att stå över datorn och skriva. Plötsligt visade sig den udda skärvinkeln vara helt perfekt. Den är faktiskt så användbart att jag troligen kommer att väga in vinkeln på skärmen vi varje framtida laptop-inköp.
En annan udda designlösning som Lenovo är relativt ensamma med är placeringen av input-portar. Vanligtvis kopplar du in extern hårdvara i en laptop via ingångar på sidan av chassit. På Legion Slim 7i har Lenovo valt att flytta alla vanliga USB-portar, tre till antalet, till baksidan av chassit. Här hittar vi också laddnings-porten samt en HDMI-ingång. Det enda datorn har på sidan är två USB C-portar, en minneskortläsare samt hörlurs-ingång. Jag måste tillstå att jag till en början var något skeptisk till lösningen, men när jag nu använt datorn i ett par veckor har jag helt ändrat uppfattning. Faktum är att det är bekvämt att slippa alla sladdar som sticker ut från sidan av burken när den laddas eller om du kopplar in en extern skärm. Även den trådlösa dongel jag använder till min mus blir i stort sett helt dold när den är inkopplad på datorns baksida. Smidigt!
Precis som sig bör har Legion Slim 7i en inbyggd webkamera som levererar det man kan förvänta sig av en modern laptop. Däremot saknar kameran ett fysiskt linsskydd, vilket gör att du inte kan vara helt säker på att ingen ser dig när du använder datorn. Vi sidan av chassit finns något Lenovo kallar e-linsskydd, en funktion som skall stänga av kameran, men som sagt, ett fysiskt linsskydd hade nog varit att föredra. Nämnas bör också att datorn kan låsas upp med en fingeravtrycksläsare integrerad i strömknappen, något som fungerar helt utan krångligheter.
Summering
Sammanfattningsvis kan vi konstatera att Legion Slim 7i är ett mycket bra alternativ för den som vill spela och vara mobil på en och samma gång. Skärmen är riktig bra och det robusta chassit ger en verklig premium-känsla. Att Legion Slim 7i dessutom är väldigt snygg gör det ännu bättre. Flera smarta designlösningar gör att datorn sticker ut från mängden, även om det finns lite mer att önska när det kommer till tangentbord och trackpad.
Går du i tankarna att införskaffa en laptop för gaming bör du dock vara medveten om att Legion kommer i en uppsjö olika modeller med ganska stor skillnad i prestanda och pris. Mitt tips är att inte snåla på vare sig grafikminne eller RAM-minne i burken. Räkna dock med att få lägga runt 20 000 kronor och uppåt på din dator för att den skall klara moderna spel.