Ni No Kuni: Wrath of the White Witch Remastered sätter den moderna klassikern i dagens konsoler, men vi som redan upplevt rollspelet har inte mycket nytt att se annat än vackrare grafik.
Ni No Kuni: Wrath of the White Witch kom till våra breddgrader 2013, flera år efter våra kusiner i öst. Snacket om spelet väckte en nästan outhärdlig längtan bland fans långt innan releasen. Att legendariska Studio Ghibli stod för spelets grafiska form fick oss att tugga regnbågsfärgad fradga. När det väl kom hyllade många det som en vacker saga, medan andra kritiserade tempot och de enformiga sidoaktiviteterna. På Metacritic ligger spelet på stabila 85% och användarbetygen svävar lite högra på 8,7.
Något man behöver förstå med Ni No Kuni: Wrath of the White Witch är att det inte är ett revolutionerande rollspel. Det har starka rötter i japansk spelkultur när det kommer till speldesign och utförande. Det är ett långt spel som tar sin tid, har mattematiska trösklar du måste level:a dig över och mycket röstlös dialog. Karaktäristiska drag hos japanska rollspel. Har du inte spelat Ni No Kuni och vet med dig att du ogillar rollspelen från öst finns det ingenting med Remastered som mildrar dessa egenskaper. Originalet och Remastered är mekaniskt identiska.
Vad Ni No Kuni: Wrath of the White Witch däremot har och som Remastered förstärker, är en grafisk form som fångar den där känslan av förundran och barnsligt hjältemod som tangerar på ångest och sorg. Utvecklaren Level-5 har tillsammans med Studio Ghibli skapat något av ett visuellt underverk som sätter tonen för hela spelet. Jag kan fortfarande inte låta bli att hänföras när jag åter igen, efter sex år, kliver in i spelets magiska värld. Ni No Kuni spelar på samtliga av mina känslosträngar och jag kan sitta i timmar och bara mysa.
Årets rollspel 2013
2013 utsåg vi Ni No Kuni: Wrath of the White Witch till årets rollspel. Såhär motiverade vår dåvarande redaktör Kim Jonsson valet:
Spelet fullkomligt glänser med sin unika design som får Wind Waker att stiga ned från förstaplatsen för snyggast cellshading. Miljöerna är så välgjorda och personliga att man ofta bara går omkring och njuter av sin omgivning, och att utforska världen kräver ingen kista i slutet av resan för att vara värd besväret. Även om stridssystemet och uppdragen kan kännas stundvis klumpiga och fantasilösa så är det så mycket annat som väger upp för det, och att Ni No Kuni har gjort sig förtjänt som årets rollspel är helt enkelt en no-brainer. Studio Ghibli har gått från att förtrolla oss med silverduken till att förtrolla oss med en handkontroll i näven.
Charmigt. Vackert. Oförglömligt.
Remastered, vad menas med det?
Ni No Kuni: Wrath of the White Witch Remastered erbjuder en högre upplösning och bättre bildfrekvens än originalet på Playstation 3. På en vanlig Playstation 4 får du din vanliga HD-upplösning i lena 60 bildrutor per sekund. Det är inte varje dag en får njuta av en så hög frekvens, men Ni No Kuni är fullkomligt makalöst vackert på PS4. Har du en PS4 Pro kan du skruva upp upplösningen till 4k, men på bekostnad på en halverad bildfrekvens på 30 rutor i sekunden. Inte riktigt värt det i min mening, men valet finns. PC kan med rätt utrustning klämma ut 4k i 60 bildrutor i sekunden.
Däremot saknar spelet stöd för HDR, vilket är förbluffande. Ni No Kuni med sin starka färgpalett hade verkligen kunna skapa visuell magi med HDR. En annan tråkig nyhet är att versionen till Nintendo Switch har samma grafiska kvalitet som originalet. Om det är någon tröst var spelet vackert redan då.
Kär bekant på besök igen
Ni No Kuni: Wrath of the White Witch Remastered är ett av många spel som nu för tiden uppgraderas visuellt till dagens konsoler. Jag kan hålla med om att tillämpningen av att släppa samma spel igen är tröttsam. Men samtidigt gläds jag för de gamers som inte hade möjligheten att uppleva Ni No Kuni 2013 men som i dag sitter med en Switch eller Playstation 4. Att det äntligen får komma till PC är också lite av en skänk från ovan.
Sov inte på den här om du inte redan upplevt Ghiblimyset som är Ni No Kuni: Wrath of the White Witch. Jag kan starkt rekommendera Remastered på samtliga plattformar, även om Nintendo Switch går miste om grafikuppgraderingen. Om du däremot redan äger originalet och inte är religiöst frälst av spelet finner jag ingen anledning för er att hoppa på Remastered. Vänta om möjligen på Black Friday-rean innan du gör dig redo för ett kärt återbesök. Eller damma av din PS3:a och poppa originalet.