Papparecensioner: Yum Yum Cookstar

Yum Yum Cookstar må se ut som namnam men är inte mer än en torr och tråkig bulle med färgglatt strössel. Gör dig själv en tjänst och spendera pengarna och tiden med ditt barn på något annat än denna skräpmat.

Med den färgglada paletten, enhörningsrecept ad absurdum och storhövdade figurer såg Yum Yum Cookstar ut som det perfekta spelet jag och min 5-åring kunde dela. Och det var med växande förväntan och fnitter som vi såg på när installationsmätaren för spelet långsamt laddade upp. Den checka musiken och snyggt tecknade laddningsskärmen vid uppstarten gav oss båda ett kalasintryck. Men precis som en påse budgetgodis och fejkcola var Yum Yum Cookstar bara socker och ingen substans. Likt en sliskig sockerbeläggning lämnade det oss båda med en känsla av tomhet och ödslad tid.

Yum Yum Cookstar utspelar sig som en sorts talangshow i snabbmatsformat. Du ska genom en rad korta minispel koka ihop diverse bakelser och maträtter. Recepten kommer i regnbågens alla färger (bokstavligt talat) och har festliga namn som Unicorn Pop Corn, Sushi Burrito och Rainbow Waffles. När munsbiten är tillagad får du betyg av tre domare som naturligtvis inkluderar en snobbig matkritiker. Desto högre poäng du får under tillredningen, desto bättre slutbetyg.

Strukturellt låser du upp recept och köksgeråd genom att värva träning i köket med att tillaga maträtter. Spelmekaniken är lika enformig som att skala potatis. De monotona aktiviteterna går att genomlida den första timmen tack vare den glada partymusiken, skriven av Nile Rogers. Hur fan utgivaren lyckades med bedriften att värva gubben som bland annat producerat ”Like a Virgin” åt Madonna och soundtracket till Halo 2 vette tusan, men det räddar tyvärr inte Yum Yum Cookstar från att bli något annat än pannkaka.

Jag och min dotter testade Yum Yum Cookstar på Nintendo Switch. Utan insikt i kontrollmetoder på spelets övriga plattformar (Steam, Playstation 4 och Xbox One) är en av dess få framträdande egenskaper gyrofunktionen på kontrollerna. Det är betydligt roligare för ett barn att vifta med armarna än att trycka på knappar – framförallt när pappa har hjärtat i halsgropen och vetskapen om att ett par såna plastkontroller kostar uppemot 900 kronor.

Fast det spelar ingen roll hur kul det än är att vifta och vinkla kontrollerna när Yum Yum Cookstar är lika oförlåtande som Gordon Ramsay. Även på lättaste svårighetsgraden behöver du en råtta i hårbotten för att vispa ihop en våffelsmet perfekt. Och när domarna dissar din glatt ihopslängda efterrätt är det inte skoj längre – att sitta genom ytterligare en laddningsskärm, till samma enformiga musikslinga, för att göra samma variation av handrörelser. Faktum är att nästan halva speltiden i Yum Yum Cookstar består av laddningsskärmar.

Nej tack, den här torra bullen står vi över.

Med en prislapp på cirka 420 SEK rekommenderar jag er att istället investera i Toca Kitchen 2, som är ofantligt mycket roligare och mer interaktivt. Sans Nile Rogers då, men du har säkert Spotify ändå.

Obligatoriskt pappaskämt.
0 Delningar
Summering
Amalgameringen av ett enkelspårigt upplägg, repetitiva uppgifter och en sockersöt design som saknar charm gör Yum Yum Cookstar tyvärr till ett ytterst tråkigt spel. Med den fräcka prislappen på över 400 SEK köper du dig en besvikelse som lätt överträffas av likvärdiga gratisappar till smartphones. Jag kan verkligen inte rekommendera Yum Yum Cookstar till någon, särskilt inte i syfte att dela med ett barn. Investera hellre i någon annan gemensam aktivitet, och söker du ett spel föreslår jag istället att du prövar Toca Kitchen 2 som är gratis. Eller om du har äldre barn, köper Overcooked 2 för cirka halva priset.
Bra
  • Färgglatt och med glad attityd
  • Musikslingorna är sköna att lyssna på, en stund.
Sämre
  • Repetitiv spelmekanik
  • Mobilspelsliknande struktur
  • Långa laddningstider mellan varje moment
  • Inte helt anpassad för barn, även på lägsta svårighetsgraden.
4
Dåligt
Jag är en gamer av den gamla skolan och uppskattar både spel som utmanar mitt tålamod och spel som jag kan fly in i. Mina bästa minnen kommer från Super Mario Bros. 3, Mega Man, The Legend of Zelda och Final Fantasy. Nu finner jag mina kickar i Destiny, Bloodborne och Shovel Knight och gömmer mig i Bethesda och BioWares världar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.