Pokémon Super Mystery Dungeon Recension

Pokémon fast ändå inte. Det här spelet är en blandning av två genrer som aldrig blir hälften så bra som sina renodlade former.

Jag var en av de första riktiga Pokémonnördarna. På den tiden när allt var uppdelat i rött eller blått och lojaliteterna handlade om Squirtle, Charmander eller Bulbasaur. Det var enkelt på den tiden. Nu när vartenda känd färg och bokstavsprefix är nyttjad är det inte längre lika lätt att hålla jakten på alla Pokémon underhållande. Därför är det väl bara naturligt att spelgenrer muteras istället för de små monstren.

Pokémon Super Mystery Dungeon den senaste delen i Mystery Dungeon-serien, en slags rogue-like dungeon crawler, fast med Pokémon. Det kan tyckas en förträffligt bra kombination med tanke på rollspelsfunktionerna i Pokémon. Men jag ställer mig tveksam till resultatet.

För segt

Genom att svara på några frågor kan en Pokémon som passar din personlighet väljas åt dig. Eller så väljer du själv.

Genom att svara på några frågor kan en Pokémon som passar din personlighet väljas åt dig. Eller så väljer du själv.

För att vara en dungeon crawler, där fokuset förväntas vara i utforskandet av labyrinter, är det som ett stort ok kedjats fast i mig som spelare. Det tar helt enkelt så himla lång tid att komma igång med spelet. Bara inledningen som skall utbilda mig i spelets funktioner tog mig över fem timmar att komma igenom. Detta för att spelet fylls ut med små sekvenser där olika Pokémon samtalar med varandra i något slags vardagsdrama. Först när dryga tio timmar gått börjar äventyret ta fart, men då har jag redan tröttnat.

När det väl är dags för expeditioner ner i grottor tar spelet fart och växlade från sömniga konversationer till förödande strider. Det är som att få en kalldusch i sängen. Med begränsade resurser och nästan alltid i elementalt underläge (Pokémon-figurerna har en sten-sax-påse-aktiga styrkor och svagheter). Det är kul, en liten stund.

Den gulliga bödeln
Pokémon Super Mystery Dungeon ger sken av att vara ett lättsamt spel, både i sin grafiska stil och i interaktionerna mellan figurerna. Men det här spelet är obarmhärtigt. Det straffar den som inte maniskt har tränat sina Pokémon eller hamstrat på helande föremål. Genom att förlora alla föremål och pengar på sig om man dör, går det snabbt att förlora alla sina resurser. Eftersom butikerna säljer ett mycket begränsat antal föremål per tillfälle, går det inte att lika snabbt köpa upp sig på förnödenheter. Spelet straffar alltså den som redan har det svårt.

Striderna äger rum på ett rutnät vilket gör striderna väldigt taktiska.

Jag fastnade på ett uppdrag där jag skulle hjälpa en annan Pokémon att besegra en boss. Vägen till bossen var en promenad i parken, men väl framme vid bossen blev alla mina Pokémon ihjälslagna i en attack. Jag testade att paralysera bossen. Jag prövade att använda föremål mot den. Jag använder flera olika typer av attacker. Inget gav någon vidare framgång. Det var uppenbart att jag var för låg level. Den rekommenderade leveln var tolv. Jag var 16… Jag tänkte inte spendera timmar på att nöta upp leveln på mina Pokémon. Där stängde jag av spelet.

Enbart för en liten skara fans
Pokémon Mystery Dungeon är ett speciellt spel som bara ett fåtal personer kan uppskatta, de som är fans av de tidigare Myster Dungeon-spelen. Gamers som älskar dungeon crawlers, rogue-likes eller Pokémon kan hitta något att gilla här, men säkerligen annat att störa sig på. Jag föreslår att ni spela ett renodlat Pokémon-spel istället.

Läs mer om vår betygsskala >>

0 Delningar
Bra
  • Trevlig atmosfär.
  • Intressanta koncept men...
Sämre
  • ...är för komplicerade för att vara kul.
  • Onödigt svårt.
5
Okej
Jag är en gamer av den gamla skolan och uppskattar både spel som utmanar mitt tålamod och spel som jag kan fly in i. Mina bästa minnen kommer från Super Mario Bros. 3, Mega Man, The Legend of Zelda och Final Fantasy. Nu finner jag mina kickar i Destiny, Bloodborne och Shovel Knight och gömmer mig i Bethesda och BioWares världar.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.