Något som däremot är svårare att simulera är den taktila feedbacken, alltså de rörelser piloter upplever när de sitter i ett flygplan. Det finns en mäng experimentella plattformar som simulerar rörelse, men faktum är att de flesta gör sig bäst för bilsimulatorer. Det är betydligt svårare att simulera känslan i en roll eller loop, jämfört med att ta en skarp kurva på racerbanan.
Varvat har fått äran att testa en ForceFeel-dyna från tjeckiska Realteus. ForceFeel är en sittdyna du placerar på din befintliga gamingstol för att ge ännu mer veklighetskänsla till din simulator. Den är främst avsedd för just bilracing, men skall funka precis lika bra i de flesta flygsimulatorer, främst då kanske X-plane 11, Microsoft Flight Simulator och DCS World. Då jag personligen är relativt ointresserad av bilspel kommer jag i denna recension att fokusera på just flygsimulatorer.
Realteus har haft en tung start
För att göra en lång historia kort så lyckades Realteus uppröra en spelvärld genom att ta in beställningar och ta betalt för en vara som sedan inte levererades. Som grädde på moset gjorde sig utvecklarna i stort sett oanträffbara för dess kunder, något som skapar mycket frustration och ilska, främst i flygsimulator-kretsar där Realteus marknadsfört ForceFeel hårt. Orsaken till förseningarna var enligt företaget leverantörsproblem, men det lär krävas hårt arbete från Realteus sida för att bygga upp det skadade förtroendet. Det faktum att vi får recensera ForceFeel är i sig ett bevis för att de nu har en produkt att leverera och det är en bra början.
Vad finns i lådan?
Förutom Realteus ForceFeel hittar vi i lådan en väl tilltagen bruksanvisning samt en cd-skiva (ja, ni läste rätt) med den mjukvara som behövs. Bruksanvisningen består dock främst av säkerhetsinstruktioner på flertalet europeiska språk. Själva instruktionen ryms på en sida och berättar kortfattat hur jag kopplar ForceFeel till min dator. Manualen råder mig dessutom att ladda ner den senaste mjukvaran från den officiella hemsidan. Så mycket för den CD-skivan.
Installation
Realteus ForceFeel monteras relativt smidigt direkt på din befintliga gamingstol. Den fästes med ett par remmar som dras åt för att dynan inte skall glida ner. Just dessa remmar lämnar en del i övrigt att önska då kvalitén inte är den bästa på marknaden. De relativt smala remmarna har redan från start en tendens att fransa sig i ändarna. Det gamla tändar-knepet löser dock snabbt det problemet. Det är inte svårare än att elda lite på fransarna för att smälta ihop nylonen. Kvaliteten på remmarna gör mig dock lite orolig för hur länge de kommer att hålla. De skall palla för tyngden av en fullvuxen person som reser sig från stolen ett par gånger per dag. I längden ser jag en överhängande risk att de helt enkelt går av.
ForceFeel kan kopplas till din dator på två sätt, antingen genom USB eller via en ledig port för vanliga hörlurar. Ljud har ju som bekant en förmåga att ge ifrån sig vibrationer och det är den principen som används i dynan om du väljer att använda din ljud-port. Allt som behövs utöver det är ström. Här stöter jag tyvärr på ännu en liten dum-snål designlösning från Realteus. Strömsladden är på tok för kort för att funka i min spelhörna. Därför måste jag dra fram en ful förlängningssladd varje gång jag vill känna vibrationerna från det fordon jag manövrerar. Som om vi inte hade sladdar nog…
Väljer du att koppla in ForceFeel via USB krävs mjukvaran SimShaker Wings eller Wheels beroende på vilken typ av spel du vill spela. Faktum är att flera titlar har stöd för den här typen av haptisk feedback. Om vi tar DCS World som exempel låter SimShaker Wings dig känna flera unika rörelser i sittdynan, så som landningsställ som fälls upp, bomber som släpper från vingarna eller en liten extra knuff när ditt flygplan tänder efterbrännkammaren. I bilspel kan du tydligt känna rycket i karossen när du växlar eller kör över en ojämn kant.
Du sätter på ForceFeel genom en knapp på den kontrollbox som hänger i en sladd intill dynan. På samma box kan du även justera styrkan i vibrationerna mitt under spelets gång. Vill du finlira ännu mer kan du justera styrkan på varje individuell rörelse direkt i SimShaker.
The look and feel
Realteus har egentligen bara en konkurrent på marknaden för vibrationsdynor, nämligen Gametrix. Deras motsvarighet till ForceFeel heter Jetseat och är i simulatorkretsar vida känt för hög kvalitet och bra funktion. Det är omöjligt att skriva en recension utan att jämföra de två.
Det är inget snack om att Realteus har designat en väldigt snygg produkt. Den subtila, svarta dynan i fakeläder smälter bra in i vilken gamingstol som helst. Hela ytan är perforerad med tusentals små hål som enligt tillverkaren skall låta sätet andas och ge en svalare och därmed bekvämare dyna att sitta på. Vibrationselementen är relativt bulliga och knöliga, men den väl tilltagna stoppningen gör att det är bekvämt att sitta på din ForceFeel även när den inte används.
I mina ögon är ForceFeel betydligt snyggare än Jetseat, vilket faktiskt är ett bra säljargument. Jetseat, med sin skarpt markerade orangea konturer smälter inte alls lika bra in i stolen. ForceFeel ser däremot ut att vara en naturlig del av din gamingstol och det är först när du sätter dig på den som du märker att stolen är extrautrustad. Funktionsmässigt så är de båda produkterna relativt likvärdiga. Båda använder sig av SimShaker och ger i stort sett samma feedback. Jag tycker dock att motorerna i ForceFeel är något starkare än i Jetseat.
Är det något för mig?
Om du älskar simulatorer, främst med bilar eller flygplan, så ger ett ForceFeel-säte en härlig uppgradering som tar upplevelsen till en ny nivå. Du kommer att känna vartenda skarv i vägbanan eller g-kraft i en intensiv kurvstrid. Kombinera med ett VR-headset och du kommer så nära varligheten som det bara går hemma i spelhörnan. Visst, du kommer inte känna suget i magen vid branta dyk eller trycket från säkerhetsbältet vid en kraftig inbromsning, men du lär inte komma närmare än såhär för en vettig peng.
Realteus ForceFeel får att köpa på den officiella hemsidan och går på i runda slängar 2000 kr. Då får du en snygg produkt som funkar bra med de flesta bil- och flygspel på marknaden. Jag kan dock inte gå i god för att Realteus har fixat alla sina leveransproblem eller om deras kundservice fungerar tillfredsställande. av deras hemsida att döma verkar det dock som att de flesta kunderna är väldigt nöjda med både leveranstid och produkt.
Jag vet ännu inte heller hur ForceFeel står pall tidens tand, men för mig har det fungerat helt utan problem. Och faktum är att jag aldrig vill sätta mig i en simulator igen utan att få den där unika, haptiska feedbacken. Den tar upplevelsen till en helt ny nivå och jag gillar det skarpt.