Recension: Drakar & Demoner – Monsterboken

42 år har passerat sedan den första utgåvan av Drakar & Demoner såg dagens ljus, 39 sen andra utgåvan - den första av flera med Michael Whelans klassiska Elric Stormbringer-bild på omslaget. 2022 kickstarter-finansierade Fria Ligan den elfte utgåvan och nu börjar det bli dags att kika på det första av flera utlovade komplement (och i mitt tycke alltid det viktigaste), monsterboken.

Understundom händer det som bekant att vi på Varvat väljer att recensera andra saker än produkter relaterade till tv- och datorspel. Det här är ett sånt tillfälle. En del känner säkert till att rollspelskonstruktörerna Fria Ligan under visst pompa och ståt lanserade en ny utgåva, den elfte i ordningen, av svensk bordsrollspelskulturs grand old lady Drakar & Demoner. Ett nysläpp som visade på både modernitet och återgång till det ursprungliga verket från 1982 med signatur Äventyrsspel. (Konceptet D&D passerade många händer innan det till sist landade i Fria Ligans knä för några år sedan). Det som nu ligger framme för skärskådning är det nya tillbehöret Monsterboken. Monsterböcker har ända sen Gary Gygax’ första i hast utprånglade Monster Manual till Dungeons and Dragons 1977 varit ett standardtillbehör för rollspelare. Äventyrsspel var givetvis inte sämre utan gav efter ett par års konstnärlig vånda och redaktionellt kaos ut den första Monsterboken 1985, innehållande ”över 100 varelser” till Drakar & Demoner (förtjänstfullt illustrerade av Nils Gullikson, som 20 år senare blev en av hjärnorna bakom spelkonceptet Just Cause). Den följdes inom kort av Monsterboken II och ersattes sedermera av tillbehörsboxen Monster.

Den nya utgåvans monsterbok bär tydliga spår av sina föregångare som sig bör, och vi känner igen klassiska fantasy- och rollspelsmonster som drakar, troll, jättar, demoner (saknades lustigt nog i första monsterboken) och monster unika för Drakar & Demoner som de mystiska karkionerna, med panterfejs och fladdermusvingar. Precis som med tidigare D&D-monsterböcker har man (tyvärr) också dammsugit medeltida Europas bestiarier och de grekiska gudasagorna, så ungefär en fjärdedel av de 63 monstren i boken känns lite inpatchade från andra sammanhang.

63 monster kan förresten kännas lite lite vid första anblick, inte minst jämfört med 100 utannonserade 1985, men på den tiden fanns i även diverse vilda djur som björn och haj, alver av ett tiotal olika smaker samt människor från olika länder och kontinenter med i monsterbokens register. Människor och (nästan alla) alver huserar nu endast i huvudboken bland konventionellt spelbara arter, och spelets kända värld är dessutom än så länge relativt liten. Flera av de någotsånär humanoida monstren, som exempelvis svartalfer och grodfolk, får i den här boken däremot extra regler för att kunna spelas av spelarna, ett nytt grepp som känns som en synnerligen frisk fläkt.

Vad som också känns fräscht är att texterna om monstersläktena inte är så gravallvarlig hela tiden. Det berättas exempelvis om att titaner kan befinna sig i dvala under långa tider, så en gammelfarfar och hans barnbarnsbarn roar sig med att pynta den som råkar stå i närheten av där de bor. ”Jättekul, ju!”. Boken anges ”in game” vara skriven av den nyfikna halvlingen Theodora Nysört och illustrerad av dvärgen Brasimor Galla (David Brasgalla, vars illustrationer här i många fall är återpubliceringar från 2016).

Utöver den väntade informationen om varje monster ur ett bestiarium och en uppsättning rollspelsregler, åtföljs varje uppslag också av ett exempel på slumpmöte, hur spelledaren kan välja att spelarna ska träffa på monstret, samt ett ”äventyrsfrö” som ger möjlighet att använda monstret ifråga i spelet mer än som bara hjärndöd fiende till spelarna. Separat kan man också köpa till pappfigurer för att använda monstren tillsammans med spelkartor eller liknande.

Monsterboken är ett nära nog nödvändigt tillval för den moderna spelare som på allvar tänkt sig spela Drakar & Demoner. Undertecknad, som gillar monsterböcker och bestiarier nästan mer än att faktiskt spela rollspel har förstås hemskt trevligt, men skulle kanske önska ett större galleri av specifika D&D-monster, både retrospektiva och nyskapade, på bekostnad av en del av de sydeuropeiska klassikerna. Emellertid bör noteras att Fria Ligan ger möjlighet under öppen licens för vem som helst att ge ut egna komplement till Drakar & Demoner, så om du saknar ett nödvändigt monster är det bara att skriva ihop det själv!

Drakar & Demoner: Monsterboken lanserades 27 februari 2024 och kan köpas i Fria Ligans webbutik, andra platser där man vanligtvis införskaffar böcker, samt i PDF-format från DriveThruRPG

0 Delningar
Summering
Drakar & Demoner: Monsterboken är den nya inkarnationen av ett klassiskt komplement till varje rollspelssystem med självaktning, i det här fallet den nya (2023) inkarnationen av det mest klassiska svenska rollspelet. Sammantaget en lagom mix av gammalt och nytt, klassiskt retromys och modernare grepp, men man kunde önska en något längre lista odjur, färre bestar från grekisk mytologi och gärna lite mer biologi.
Bra
  • Lagom blandning av nytt och nostalgi.
  • Bra med inkludering av slumpmöten och äventyrsfrö.
  • Fräscht grepp att ge möjlighet att göra monstren till spelbara arter.
Sämre
  • Jag skulle önska fler än de 63 monstren.
  • Den stora mängden grekiska monster känns malplacerade.
  • Skulle gärna läst mer om t.ex. miljö och habitat. Texterna är lite väl korta nu.
8.5
Bra
Jag gillar mest av allt de gamla spelen, och tidiga konsoler i all ära, men textbaserat och ASCII-grafik ligger också högt på listan. Moderna spel med retrokänsla går också bra om det kniper, och egentligen är det nog innovativitet med enkla medel som fascinerar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.