ROCCAT Khan Pro Headset Recension

Roccat har de senaste tio åren blivit ett varumärke att räkna med inom gamingtillbehör, såväl rörande möss och tangentbord som hörlurar och VR. Det Hamburgbaserade företaget utannonserade sitt nya headset Roccat Khan Pro på ChinaJoy Expo sommaren 2017, med säljstart under sen höst.

Specifikationer
Vikt: 230 gram
Kabel: Flätad, 2,45 m
Anslutning: 3,5 mm
Passar till: Dator, PS4, Xbox One, telefon

Frekvensomfång: 10-40000 Hertz
Impedans: 25 Ohm
Mikrofonkänslighet: -40 dB
Ljudbild: Stereo

Roccat Khan Pro marknadsförs med fokus på professionell e-sport och är som första headset i världen hi-res audio-certifierat. Intrycket av produkten är att man gått in för att maxa användbarhet utan alltför många onödiga finesser. Ergonomi för långvarigt bruk samt störningsfri kommunikation och ljudåtergivning prioriteras över mindre livsnödvändiga moderniteter som USB-anslutning, equalizer eller 5.1-ljud.

Design och komfort

Headsetet är trots sin lätthet gediget i konstruktionen även om vissa element som mikrofonarmen och höljet på svängtapparna känns omoderna. Med tanke på att det är frågan om ett idrottsredskap hade en kanske väntat sig en mer strömlinjeformad produkt som skulle föra tankarna åt det hållet. Kåporna roterar för bättre passning runt örat, och vaddering på kåpor och båge är av memory foam med hög komfort. Höljet i läderimitation kan dock ge viss känsla av instängdhet runt öronen efter en längre session och de metallic-färgade detaljerna andas en del 90-tal.

Mikrofonbommen ser mest ut som den försöker vara osynlig på radar och ger inget vidare intagande eller modernt intryck. Konstruktionen ger också en ljudeffekt lik den av en linjal som vibreras mot ett bord när man kommer åt den, men i gengäld är den försedd med strömbrytare så att den stängs av när en fäller upp den. Istället för volymreglage på kabeln, en vanlig lösning som skapar en svag punkt, så sitter en ratt infälld i vänster kåpas baksida. Således kan volymen snabbt regleras under spel utan att behöva leta upp och ned längs sladden med handen. Vidare ingår adapter för omkoppling till smartphone-jack.

Ljud

Ljudet är förstås helt överordnat allt annat i ett headset. Efter runt tio dagars testande finner jag inget särskilt att klaga på på den punkten heller. Ljudåtergivning vid såväl spelande som musiklyssning och telefonsamtal är tydlig och ren i alla register. Vanliga hörlursproblem som vek bas, skrälligt mellanregister eller beslöjad diskant känns inte närvarande. Det är inga problem att i spel avgöra vilken riktning ljud kommer ifrån och ingen risk att annalkande fotsteg drunknar i bakgrundsmusik. Vadderingen på kåporna är dock så effektiv i dämpning av yttre buller att det är svårt att höra vad en säger själv. Trots att mikrofonen till en början verkar sticka fram som nån slags bogspröt tyder alla tester på att upptagningen är adekvat och ger relativt naturlig ljudbild, utan enklare mikrofoners kompressormatade telefonkänsla. Så långt mycket tillfredsställande.

Emellertid undrar jag vad den här hi-res audio-certifieringen, som i princip tillkännager att utrustningen klarar av att återge ljud med högre kvalitet än CD-ljud, skall tjäna till. De flesta lurar, och unga oförstörda människors hörsel, brukar hålla sig inom spannet 20 till 20 000 Hz, jämfört med Khan Pros 10 till 40 000. Jag testar och konstaterar att jag hör som de flesta 35-åringar förmodligen gör, 20-16 000 Hz. Allt över och under det är för mig och många andra således pynt, som, även om det finns en tanke bakom (utöver att vara världsförst), kanske mestadels resulterar i en dyrare produkt utan motsvarande ökad behållning. Den professionelle e-sportutövaren som ju sägs vara den främst avsedda brukaren av headsetet, har troligen inte större nytta av det oftast ohörbara 20-40 kHz-registret än vad jag har.

Till sist

Sammantaget ett utmärkt bra headset, både för gamers, musiklyssnare och telefonpratare, med lätt, bekväm och robust konstruktion och problemfri ljudbild. Dock finns det, tills motsatsen bevisats, troligen ungefär lika användbara headsets som kostar mindre än Khan pros strax under tusen kronor och som antagligen är mer påkostade i fråga om finesser.

Läs mer om vår betygskala >>

0 Delningar
8
Bra
Jag gillar mest av allt de gamla spelen, och tidiga konsoler i all ära, men textbaserat och ASCII-grafik ligger också högt på listan. Moderna spel med retrokänsla går också bra om det kniper, och egentligen är det nog innovativitet med enkla medel som fascinerar.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.