För lite mer än två år sedan överraskade Nintendo med ett nytt varumärke som till en början verkade helt galet. I ett klimat där CS:GO och diverse MOBA:s regerar onlinevärlden, verkade söta bläckfiskvarelser med vattenpistoler tämligen fjantigt. Två år senare är det ett av Nintendos mer framgångsrika tävlingsinriktade spel, bredvid Smash. Konceptet av territoriell krigföring med färgglatt bläck, tight spelkontroll och funktioner som är lätta att lära sig med svåra att bemästra visade sig vara en hit. Nu har uppföljaren kommit, exklusivt till Nintendos nya konsol Switch.
Sött splatter
Precis som i föregångaren är Splatoon 2 en explosion i starka pastellfärger. Designen är orörd och fortfarande lika tilltalande med sin härliga mix av söndagstecknat och punk. Att måla ner gråa och sunkiga arenor med grälla färger är både roligt och väcker din inre vandal. Här ligger Splatoons kärna orörd – spelglädjen.
Ett härligt busigt soundtrack med funk och pop kompletterar den visuella designen. Tillsammans med bläckfiskarnas hittepå språk får Splatoon 2 en unika dragningskraft som lämnar få orörda. Efter bara några timmar med spelet kommer splatterljuden och de trallvänliga låtarna att eka i ditt huvud – och du kommer vara övertygad om att det enda sättet att få sinnesro är att spela mer Splatoon.
Programledarna Pearl och Marina har tagit över efter Callie och Marie och är lika charmerande och polariserande som sina föregångare. Splatoon har alltid handlat om att välja sida – något som de många tidigare eventen visat. Där Marina är älskvärd och sympatisk är Pearl högljudd och kaxig. Dynamiken mellan dem när de presenterar dagens arenor och händelser hindrar spelavbrottet från att bli tjatigt och irriterande. Istället blir deras 30 sekunders show något av en ritual inför varje spelsession.
Överlag håller Splatoon 2 en hög kvalitet både designmässigt och gameplaymässigt. Splatoon 2 är inte bara en spel som är kul att titta på, det är kul att spela det!
Don’t get cooked… Stay off the hook!
Förbättringar
De små ligister till bläckfiskar som du spelar är söta och går att klä i diverse fejkmärkeskläder med användbara egenskaper. Nytt är möjligheten att slumpa om egenskaper på din favoritutrustning för att skapa en både stilmässigt och funktionell utstyrsel. Funktionen är smått beroendeframkallande och väcker garderobsdjävulen i dig. Bli inte förvånad om du kommer vilja ha ett plagg för varje tillfälle. Möjligheten att hoppa mellan butiker med ett knapptryck gör shoppingen dessutom mycket mer uthärdlig.
En stor kritik originalet fick dras med var bristen på en lobby där spelare kunde organisera sig. 2:an gör inte direkt om samma misstag utan har en simpel lobby för att samordna matcher med vänner. Tyvärr har spelet fortfarande ingen integrerad voice chat för kommunikation. Istället är den funktionen flyttad till Nintendo Switch applikationen, med vilket du också kan bjuda in vänner till spelsessioner. Erfarna onlinespelare kommer klia sig på huvudet över detta faktum och jag kan inte annat än klia mig också.
Bortsett från en betydligt stabilare framrate är nog den största nyheten i Splatoon 2 det nya co-op-läget Salmon Run. Likt ett horde mode skall fyra spelare tillsammans överleva allt starkare anfall från havsmonster samtidigt som de skall stjäla deras ägg (jag sa ju att bläckfiskarna var ligister). Spelläget är hektiskt, actionfyllt och otroligt jäkla roligt. Att signalera till varandra, eller använda appen, är nödvändigt för att klara utmaningen. Salmon Run är begränsad till särskilda dagar och tider, som går att se i spelets meny. Restriktionen är en otrolig besvikelse. Varför man skulle vilja skära ner på ett så underhållande spelläge, förstår jag inte. Har du vänner med Switch kan ni hooka upp varandra i LAN eller Local Play och ge er ut på laxfiske – annars är det vänta som gäller. Så passa på när Salmon Run är aktiv.
2
Splatoon 2 är en regelrätt uppföljare. Den behåller originalets koncept och breddar spelupplevelsen med nya funktioner och spellägen. I sin helhet är 2 ett mycket bättre spel än originalet och ett måste för fans. Tyvärr har den inga överraskningar under ytan, utan fungerar i regel som föregångaren. Likt föregångaren inkluderar detta även flertalet gratis uppdateringar under årets gång samt flertalet globala händelser. Splatoon 2 är utan tvekan ett måste för Switch-ägare. Vare sig du är en erfaren onlinespelare eller nybörjare är Splatoon 2 ett förbannat roligt spel.
Det som dragit ner betyget från en annars solklar 9:a är Nintendos envetna klampande i det förgångna. Spelare vill idag med lätthet kunna organisera sig i grupper och kommunicera med text om inte röstchatt! Att förlägga kommunikationen på en applikation till mobiltelefoner gör det nästan mer komplicerat. När jag spelar vill jag inte behöva ha min telefon laddad och uppkopplad också, det är bara bökigt. Appen borde vara ett komplement, ett sätt att kommunicera när man inte har Switchen med sig, inte en förutsättning till kommunikation. Att du enbart kan ha kontakt med personer på din vänlista är ytterligare ett kliv bakåt.
Splatoon 2 släpps den 21 juli exklusivt till Nintendo Switch.