Vi har testat Roccat Kave XTD 5.1 Analog

Det händer inte allt för ofta, men då och då recenserar vi på Varvat spelrelaterad hårdvara. Det senaste paketet som landade i brevlådan innehöll ett nytt headset från tyskarna på Roccat, företaget som specialiserat sig på att levererar högkvalitativa gamingprodukter till kräsna gamers.

Senast i raden av headsets från Roccat heter Kave XTD 5.1 Analog. Just att headsetet är analogt innebär att det inte krävs några specifika drivrutiner för att det skall fungera. Istället stoltserar änden på sladden med fyra 3,5 mm stereoproppar i olika färger samt en USB-kontakt. Dessa pluggas in direkt på ljudkortet eller moderkortets ljudpanel i hålen med respektive färg. Snabb och enkel installation med andra ord. Nackdelen är dock att den ordinarie ljudporten blir upptagen, vilket i sin tur innebär att inga högtalare kan kopplas in samtidigt som du använder Kave XTD. USB-kopplingen driver några LED-lampor samt den medföljande fjärrkontrollen. Mer om den senare.

feature4-kave-xtd-analog-v1

Ett rejält headset som sitter som en smäck på skallen.

Den som påstår att ljudet inte är viktigt för spelupplevelsen ljuger. Även om just ljudbilden kanske inte hamnar i fokus så bidrar den alltid till att bygga upp en stämning runt det som sker på skärmen. Därför törs jag påstå att bra högtalare eller ett bra headset är minst lika viktigt som en bra skräm eller en bekväm mus.

Full surround helt enkelt

Kave XTD 5.1 Analog är precis som det låter ett headset som levererar 5.1-ljud till dina öron. Full surround, med andra ord. Detta har man åstadkommit genom att placera tre högtalare i varje kåpa och effekten blir förvånansvärt bra. Även om avståndet mellan öra och högtalare är väldigt kort så ger headsetet dig en distinkt upplevelse av att ljudet kommer från olika håll, både från sidan till sida samt framifrån och bakifrån. Basen kan vara något av det bästa som byggts in i ett headset avsett för gaming.

Roccat skryter gärna med sitt noise cancellation-system, vilket i praktiken innebär att dina lurar stänger ute allt bakgrundsljud. Kvar blir en bättre spelupplevelse där du endast hör det du vill höra. Inget revolutionerande, men ganska välkommet. Problemet blir dock att det är ganska svårt att få kontakt med en familjemedlem som lirar iförd Kave XTD.

Det är inga problem att spela längre perioder med Roccats headset, då de är grymt bekväma. Du behöver inte oroa dig för att de klämmer åt runt huvudet och de väl tilltagna kåporna täcker även de största av öron. Headsetet är byggt i stryktålig plast med en matt finish. Bygel och kåpor är försedda med ett geléartat skum som gör dem mjuka att bära. Dock kan de bli så täta att du faktiskt börjar svettas om öronen. Om man ändå lyckas slita ut stoppningen så är det lätt att byta ut dem genom ett enkelt klicksystem.

feature2-kave-xtd-analog-v1

Fjärren kan fästas på kläderna eller knäppas fast i det medföljande stativet.

Vikten är dryga 300 gram, vilket känns ganska tungt när du väger headsetet i handen, men ändå tillräckligt lätt för att inte påverka ditt spelande när det sitter på huvudet. Den medföljande mikrofonen levererar ett klart ljud och som en extra bonus går den både att vrida undan eller tas bort helt och hållet. Med hjälp av fjärrkontrollen kan du snabbt muta micken om du så önskar.

När vi ändå är inne på fjärrkontrollen så finns det inte heller här mycket att klaga på. Den kan upplevas som relativt stor när den fästes på kläderna. Det är kanske därför den även levereras med ett ställ som kan placeras på skrivbordet. Förutom att reglera volymen är det inga problem att ställa nivåerna på olika högtalarna. Det går också att välja mellan två ljudlägen – film eller spel. Själv märker jag ingen större skillnad, men den kräsne audiofilen kanske blir överlycklig över möjligheten att nörda ner sig i alternativen.

Hoppas och tror att det håller

Kave XTD 5.1 Analog fokuserar på att vara ett gamingheadset, varken mer eller mindre. Det är inget du med lätthet kopplar loss och pluggar in i din telefon. Det går inte heller att koppla upp en bluetooth-enhet till headsetet. Ljudet är så bra och bekvämligheten så hög att det lär dröja ett bra tag innan jag ser mig om efter nya lurar. Förutsatt att de håller vill säga. Det är nämligen så att det senaste headsetet jag testade från Roccat, Kave XTD Stereo, gick sönder efter bara några veckors användning. Det hela handlade om ett kasst lödjobb, vilket känns som ett nybörjarmisstag från Roccats sida. Om XTD 5.1 är lika genuint som det känns så lär jag knappast få samma problem igen.

0 Delningar
Bra
  • Bekväma som attan
  • Mäktigt surroundljud
  • Löstagbar mic
Sämre
  • Något klumpig fjärrkontroll
  • Låg bas-frekvens vid höga volymer
9
Grymt
Spel är ett kall och en passion. Inget är mer avkopplande från livet som småbarnsfar som ett riktigt förtrollande spel. En tur i flygsimulatorn eller ett riktigt bra rollspel är mina självklara förstaval.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.