Adventure Time: Pirates of the Enchiridion Recension

Äventyrsdags! Ta med dig en vän så ger vi oss av till fjärran länder med hunden Jake och människan Finn. Det roliga tar aldrig slut, det är äventyrsdags!

Pendleton Ward skapade en av dagens mest populära tecknade serier. Det är en hälsosam dos av myspys, WTF-ögonblick och en ren estetik som ger oss en massa roliga karaktärer. När han skrev en skiss för introlåten spelade han in den bara för att visa upp konceptet, men i slutändan blev det seriens officiella signaturmelodi. Trots smattrandet på tangentbordet i bakgrunden.

Detta intro känns som en bra porträttering av serien. Det är anspråkslöst på ett härligt sätt och äventyren som Finn och Jake hamnar på i Ooo är lika skönt avslappnade som deras livsstil och attityd till saker. Detta är dock bara regeln som undantagen bygger på. Vi får en del riktigt mörka och fundamentala upplevelser av serien också. Med Adventure Time: Pirates of the Enchiridion får vi samma blandning av allvar och charmigt trams när vi utforskar en av seriens djupare sägner – Enchiridion.

Som serien fast i spelform

En sak som får massiva bonuspoäng är estetiken och röstskådespelet. Vi får med oss alla aktörer från tv-serien, så tillsammans med en väldigt avslappnad cel shade får vi ett äventyr som känns så nära originalet vi kan komma. Att höra de kända karaktärerna prata, rabbla och strida är en viktig detalj i ett spel som detta. Med andra röstskådespelare hade det inte varit i närheten av samma sak. Med avskalad pastellgrafik, tillsammans med de kända rösterna får vi en spelversion av serien. Och det är gjort på helt rätt sätt.

En sak som jag hänger upp mig på är att vissa saker känns väldigt dåligt gjorda. Jake kan förvandla sig till en moppe och få våra äventyrare att ta sig fram snabbare. Tyvärr använder de en och samma sampling för motorljudet, vilket är en acceleration som loopar var tredje sekund. Det låter slött och något som skulle kunna förväntas i ett hemmapulat mobilspel. Det finns även animationer som känns väldigt slöa, men de förstör inte upplevelsen. De gör sig dock väldigt påminda när de inträffar. Det minsta problemet jag hittar är att Finn nästan alltid ler i sin talanimation, vilket förtar mycket av karaktärens personlighet. Det känns alldeles för campy och även om Finn är en sorgfri våghals känns det fel.

Att Finn ler hela tiden tar bort mycket från hans karaktär och det blir lite för campy.

Det var en gång i Ooo…

Pirates of the Enchiridion är ett rollspel som låter dig utforska en stor, öppen värld. Du har alla ställen vi tidigare besökt i serien, men saker har hänt i Ooo som förändrar mycket. När Ice King ska gå lös och skapa lite cool is märker han till sitt förtret att istället för att frysa vatten till sina frostiga konstverk smälter all is istället. I vredesmod kastar han bort sin krona och tycker synd om sig själv istället. Ooo svämmas över och det främsta sättet att ta sig fram är via båt. Köa pirattemat.

Vad Ice King inte är medveten om är att kronan…”modifierats” av någon som mixtrat med den kristall som ger kronan kraft. Denna kristall är även en viktig komponent för Enchiridion, den uråldriga bok som erbjuder mer än bara kuriosa och historielektioner. När Princess Bubblegum märker detta ger sig Finn och Jake ut på ett äventyr för att ta reda på vilka som ligger bakom detta. Tillsammans med Marceline och BMO ger de sig ut på ett äventyr till havs, där de slåss mot pirater, löser pussel och slåss mot en mängd olika fiender. Allt på deras väg till att avslöja hemligheten bakom katastrofen som inträffat.

Med sina rollspelselement får vi ett turbaserat stridssystem som är väldigt underhållande. Du har dina klassiska items som healing för en eller flera karaktärer, revives och diverse power ups som bl.a. ger olika elementbonusar. Du uppgraderar hälsa, skada och möjlighet att undvika attacker genom att köpa uppgraderingar. Samma valuta används dock för att köpa nya items till dina strider. Men hav förtröstan! De pengar du behöver finns i diverse föremål, rikligt utspridda i världen.

Vi får perspektiv på Ooo med världskartan och det är skoj att se världen i sin helhet. Och det finns gott om ställen att utforska.

Gott om saker att göra

Ooo erbjuder en hel del saker. Det känns aldrig överväldigande och storyn får sakta men säkert flyta på utan att en tappar tråden. Du har diverse saker att samla, side quests och uppgraderingar och levlar att skaffa och det känns roligt att göra det. Hade det inte varit så löjligt varmt i skrivande stund skulle jag spela det mycket oftare, men jag är faktiskt orolig att min PS4:a ska få värmeslag och lägga ned. Jag längtar dock till att kvällen kommer så att jag får sätta mig och spela vidare. Det här är ett charmigt och mysigt spel som är perfekt för en mer avslappnad spelstil, där du bara kan flyta med. Jag får den där härliga känslan av ”bara en sak till” när jag spelar det och det är definitionen av spelglädje. En vill liksom inte sluta spela det och om en gillar Adventure Time är det här en klar rekommendation. Trots spelets brister är helheten riktigt bra.

Summering
Ett charmigt äventyr med Jake, Finn, BMO och Marceline, samt en massa andra kända karaktärer från serien. Upplev Ooo och den lore som tv-serien erbjuder. Trots diverse buggar och småfel är det ett väldigt mysigt spel som väger upp sina brister. Kanske inte ett köp vid release om en inte är ett fan av serien, men definitivt ett mysigt äventyr att ta sig an.
Bra
  • Underbar känsla från serien
  • Röstskådespelarna är på plats
  • Om en gillar serien är det här riktigt roligt
Sämre
  • En del onödiga buggar och glitchar
  • Vissa animationer ser otroligt lata ut
  • Överlag känns det lite opolerat
8
Bra
Uppfostrad av NES och SNES, med en förkärlek till pixlar och chipmusik. Fastnar för de små detaljerna och fingertoppkänsla i spel. Skriver 8-bitsmusik som ViperofVic på youtube.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.