Anders Fager: Samlade Svenska Kulter Bokrecension

H.P Lovecraft , Svensk diskbänksvardag och ångestfylld erotisk skräck. Låter det som något för dig? Ja, då är Samlade Svenska Kulturer skriven av Anders Fager en bok du bör lägga vantarna på. Anders Fager har samlat flertalet noveller i sin bok och lyckas skapa en fängslande kontrast mellan vardag och fantasi i det bisarra Sverige det utspelar sig i.

Det är väldigt obehagligt och jag vill inget hellre än att lägga ifrån mig boken, men samtidigt sitter bokens pärmar som klistrade i mina händer och som i trans ger jag mig in i saga efter saga. Jag förfasas och förundras över det jag läser och att inte veta vad som väntar i nästa novell får det att klia i fingrarna på mig.

Ett Sverige från mardrömmarna

Det går inte att ta miste på inspirationen från exempelvis Lovecraft, men samtidigt lyckas Anders Fager skapa något unikt i sina sagor för vuxna. Sättet som berättelserna håller ihop och binder ihop allt till ett större universum är fascinerande och skapar ett litet ”aha”-moment varje gång man upptäcker en koppling mellan novellerna. Återkommande karaktärer, händelser eller teman länkar samman allt och vi får möta allt från östeuropiska varulvar, tonårsflickor som bedriver en kult och framgångssagor gone wrong.

Det är fantasirikt nog och Fager lyckas göra det vardagliga läskigt, perverst men också poetiskt.  Han har tagit idéer och dagdrömmar och kört på utav bara helvete, hur sjukt det än må vara. Men någonstans halvvägs börjar avgaserna att puttra lite oroväckande.

Vissa noveller blir långdragna eller slutar utan att riktigt berätta färdigt sin historia, vilket känns lite snopet. Sedan är innehållet i vissa noveller lite väl lika och det resulterar i att typ 56% av Sveriges befolkning är med i någon typ av Cthulhu-kult.

Jag ville inte riktigt påpeka på den erotiska aspekten i boken, men känner att jag måste det. Självklart skyltar boken med det och det är inte heller något fel med det, men allt för ofta känns det inkastat ”bara för att”. Flertalet noveller stannar upp mitt i sin berättelse för att helt från ingenstans slänga in en sexscen eller liknande och det känns bara pinsamt och omotiverat. Delar av boken ska göra mig obekväm, men just i dessa partier kände jag bara äckel.

Ett snyggt och gripande språk

Samlade Svenska Kulter är skrivet med ett snabbt och effektivt språk, vilket både hjälper och stjälper. Det är många korta meningar, upprepningar och håller på så hela boken igenom. Det är lite synd, för en stor del av det enorma karaktärsgalleriet känns väldigt lika varandra och de får ingen djupare dimension trots olika åldrar, bakgrund och motivation. Däremot används det snabba, korthuggna språket väldigt effektivt och novellernas händelser kommer snabbt, överraskande och dramatiskt, vilket jag tror var den önskade effekten och där måste jag säga att det ändå lyckas.

Efter att ha läst ut Samlade Svenska Kulter är känslorna blandade. Det är en riktigt spännande bok, fylld med skräck, snusk och svängar. Korthuggna meningar, upprepningar och onödiga sexscener drar mig tyvärr ut ur sidorna och lämnar mig både smått frustrerad och obekväm av helt fel anledningar. Jag kan dock inte förneka att det är en av de bättre svenska skräckböckerna jag läst på länge och jag är säker på att många kommer rysa med denna boken i hängmattan i sommarsolen.

ISBN: 978-91-87222-41-2

0 Delningar
Bra
  • Fängslande och fantasirik skräck
Sämre
  • Korta. meningar. Och. Upprepningar.
  • Onödiga sexscener
  • En del noveller blir lite väl lika varandra
6
Skapligt
Louise heter jag och jag bor någonstans söder om Stockholm med en vild katt och spenderar dagarna med jobb, kaffedrickande och en massa twittrande. Spel har varit ett intresse för mig så länge jag kan minnas och det har bara fortsatt att växa. Spel med stora världar, levande karaktärer och spännande historier är favoriterna. Bioware är för alltid min stora kärlek, men även Zelda, Tales of-serien och Persona-serien ligger mig varmt om hjärtat. Förutom spel så är jag en stor konst- och filmnörd. Seriöst, få mig inte att prata om film eller konst. Eller Biowares spel. Jag rabblar på i timmar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.