AOC C32G2ZE recension

Även om AOC tillverkar flera olika typer av hårdvara är det bildskärmar bolaget gjort sig mest kända för. Produktlinjen består idag av skärmar i en stor mängd olika utföranden i tre serier, från basutbudet i AOC Gaming till proffssegmentet brandade som Agon Pro. Vi på Varvat har tidigare tittat lite närmare på AOC AG273QZ. Daniel var väldigt nöjd med helheten, men mindre nöjd med priset. Vi har nu fått möjlighet att testa den välvda varianten AOC C32G2ZE och känner oss något mer nöjda, även om skärmen lämnar lite att önska för den mest härdade gamern.

Jag har alltid varit lite bortskämd när det kommer till gamingskärmar. Snabb responstid och hög uppdateringsfrekvens är något gamern i mig kräver nu för tiden. Däremot har alla mina skärmar varit platta som pannkakor. Tills nu. Visst, jag har sett och arbetat vid välvda skärmar tidigare, men AOC C32G2ZE bjuder på mina första spelupplevelser på en böjd skärm. Och jag gillar det. Men vi börjar med det mest basala.

AOC C32G2ZE framifrån

AOC C32G2ZE är snygg

AOC C32G2ZE stoltserar med en storlek på 31,5 tum och en upplösning på det högst normala 1 920 × 1 080, vilket i mina ögon kanske är i det lägsta laget för en skärm i de här måtten.  Däremot kan den skryta med en otroligt snabb uppdatering på hela 240 Hz med en responstid på 1 ms. Panelen är av typen VA vilken stöder AMD FreeSync i 48–240 Hz. Vi snackar med andra ord en skärm som är skapad för gaming. För många kanske det här är siffror som inte säger så mycket, men förenklat innebär det att AOC ger oss en skärm som uppdaterar bilden otroligt snabbt, vilket i många spel kan innebära skillnaden mellan vinst och förlust. Skall vi nörda ner oss ännu mer så passar den böjda skärmen perfekt till att flyga simulator, då kanske främst DCS World. Dess storlek gör att du ser mycket av din cockpit samtidigt som du utan större problem kan hålla utkik efter fiendeplan ute på himmelen.

AOC C32G2ZE levereras med en reaktivt enkel fot som inte erbjuder möjlighet att höja eller sänka skärmen. Vi får istället nöja oss med en tiltfuntion som säkerligen duger till de flesta användare men lämnar en del övrigt att önska till oss lite längre användare. Givetvis finns möjlighet att montera skärmen på ett vanligt VESA-fäste om så önskas. Skärmen i sig sticker designmässigt inte ut ur mängden. Den har en klassiskt svart, tunn ram med subtilt röda detaljer, ett signum för AOC. Under ramen finner vi fyra knappar för att styra inställningarna samt en av- och på-knapp som tyvärr är placerad lite för nära de övriga knapparna. I stunder av fumlighet har det hänt att jag stängt av skärmen istället för att bekräfta mina menyval.

AOC C32G2ZE baksida

På baksidan hittar vi två HDMI-ingångar, en Display-port och ett uttag för hörlurar. Foten har också en enkel, men väl fungerade kabelkanal för att dölja den värsta kabelhärvan. Möjligheten att koppla in flera datorer till AOC C32G2ZE är välkommet så här i jobba-hemma-tider. Jag har helt enkelt kopplat in både min speldator och arbetsdator till skärmen och jag kan enkelt välja vilken bild jag vill visa genom ett par knapptryckningar. Jag hade gärna önskat lite extra funktioner, då kanske främst inbyggda högtalare för att spela upp ljud från exempelvis en video.

Bra skärm med lite övrigt att önska

Ingenjörerna på AOC har i mitt tycke gjort ett mycket bra jobb med själva panelen på AOC C32G2ZE. På andra skärmar har jag ofta upplevt så kallat backlight bleed vilket innebär att ljus sipprar igenom i kanterna, främst vid mörka sekvenser i spel. Det är inget jag märker av alls på AOC C32G2ZE . Den höga uppdateringsfrekvensen ger alla spel jag testat en mjuk och behaglig upplevelse. Däremot märks en viss ghosting, främst när du ställt in skärmen på hög uppdateringsfrekvens. Eftersläpningen blir ännu tydligare på mörka partier med gaming-läget påslaget.

På tal om gaming-läget. AOC C32G2ZE har ett antal förinställda spellägen som anpassar färger, kontrast och uppdatering till dina valda spel. Som standard finns FPS, RTS och racing att välja mellan. Det finns även tre lägen som du kan anpassa själv beroende på dina preferenser. Om du så önskar kan du även slå på både FPS-räknare och ett center-sikte på skärmen, allt för att tillfredsställa de inbitna datorspelarna.

AOC C32G2ZE uppifrån

Till sist

Att välja skärm idag är ofta en snårig djungel. I slutänden handlar det ofta om en kompromiss mellan pris och funktion. AOC C32G2ZE ligger med sina drygt 3000 kr i det lägre prissegmentet, men den erbjuder å andra sidan många funktioner som de flesta gamers efterfrågar. Du får en stor skärm med en grym uppdateringsfrekvens. Tyvärr är upplösningen kanske inte vad vi önskar oss hos en skärm i den här storleken. Den stundtals plågsamma ghostingen kombinerat med avsaknaden av äkta HDR gör att det finns skärmar på marknaden som lämpar sig bättre för gaming, men då får du kanske också gräva djupare i plånboken. För mig personligen gör den det jag förväntar mig, men inte så mycket mer. Frågan är vad du är beredd att offra för den perfekta gaming-upplevelsen?

Du kan läsa mer om AOC C32G2ZE på AOC:s hemsida.

Skärmstorlek32 tum
Bildskärmsupplösning1920×1280
PaneltypVA
Färgdjup8
Bildformat16:9
YtskiktMatt
Pixelstorlek0.36
Uppdateringsfrekvens240 Hz
Responstid1 Mz
AdaptivFree Sync
Kontrast4000:1
Färgrymd91
Ljusstyrka300
Betraktningsvinkel178 grader
HDMI2 st
DisplayPort1 st
Hörlursutgång1 st
Strömförbrukning45
EnergiklassB
Garanti3 år
0 Delningar
Bra
  • Rejäl skärm med sober design
  • Bra pris
  • Grym uppdateringsfrekvens på hela 240 Hz
Sämre
  • Foten är inte höj- och sänkbar
  • Ghosting vid höga frekvenser
  • Erbjuder inte det där lilla extra
  • Menyerna lämnar en del att önska
7
Gillar
Spel är ett kall och en passion. Inget är mer avkopplande från livet som småbarnsfar som ett riktigt förtrollande spel. En tur i flygsimulatorn eller ett riktigt bra rollspel är mina självklara förstaval.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.