ARK: Survival Evolved (Switch) recension

Det är ett ett under att ARK: Survival Evolved går att spela på Nintendo Switch, men det här underverket borde kanske inte ha skett.

ARK: Survival Evolved är ett monstruöst krävande spel. Min två år gamla gamingdator mäktar knappt med spelet. Hur i självaste helvete ska då lilla, pytte Switch orka dra lasten? Underligt nog gör den det, men det sker på bekostnad av praktiskt taget all grafik.

Vad är ARK?

ARK: Survival Evolved är överlevnadsspelet där du samlar och bygger din väg från stenåldern till 80-tals science-fiction. Dinosaurier och mytologiska hittepåvarelser står i vägen för dig som du antingen dödar och slaktar, eller tämjer och förslavar. Allteftersom din kompetens och makt ökar utforskar du världens djupaste vrår och upptäcker dess hemligheter.

Den här recensionen fokuserar på versionen till Nintendo Switch. För en detaljerad recension om ARK: Survival Evolved, se vår recension från 2017.

Nintendo Switch får det fullkomliga originalspelet som ursprungligen släpptes till PC 2017 efter många herrans år i early access. Det har alla funktioner, alla dinosaurier och alla konstruktioner. ARK: Survival Evolved till Nintendo Switch är inte bantad på något sätt annat än det grafiska. Men oj, vilken bantningskur!

Det är inget fel på din syn

Innan du kan börja spela ARK behöver du överleva spelets mördande långa laddningstid på uppemot tre minuter – och jag lovar dig, det är inte värt väntan.

De första ögonblicken i själva spelet är chockerande. Inte något annat spel i dag är lika fult som ARK: Survival Evolved på Nintendo Switch. Det är fullkomligt skamligt att titta på. Visst, spelet fungerar som det ska och har en relativt stabil FPS, men fy farao vad fult det är. Träd och annan vegetation renderar först när du står vid dem, skuggor skiftar in och ut ur synfältet och grafiken saknar skärpa. Jag fick ärligt talat ont i ögonen av ansträngning efter några minuter.

Det är svårt att tro att det här är från ett spel år 2018.

Trots ARK:s generella brister (det är ett spel besudlat av småbuggar) är det ändå ett spel jag genuint kan ha kul med emellanåt. Det finns något rogivande i att utföra monotona sysslor som att samla kottar och stenar i ett spel. Nästan som terapi. Och de gånger man gör ett riktigt framsteg, till exempel dräper sin första T-Rex, eller bygger ett fungerande vattensystem till en odling, känner man sig belönad för sitt arbete. Men fasiken vad fult ARK är på Switch…

Spelet är så ohyggligt fult att all spelglädje dräneras från dig. Det är en plåga att spela. Bara masochister kan få ut någon tillfredsställelse av att spela denna styggelse. Jag säger det här med all välmening. Det är en bragd att utvecklaren Studio Wildcard lyckats få spelet att fungera på Switch, men de borde ha lagt energin på att utveckla en mer lämpligt grafisk stil för den här konsolen. Eller skrotat projektet och lagt pengarna på deras kommande spel Atlas.

Inte rätt ark

För att vara fullständigt tydlig vill jag säga att ARK: Survival Evolved inte är ett dåligt spel i sig. Jag tycker faktiskt det är ganska bra. Men konverteringen till Nintendo Switch har resulterat i ett slag mot spelets grafiska integritet som inte går att ignorera. Om du verkligen vill skaffa ARK rekommenderar jag starkt att du väljer något av de andra versionerna, helst PC. Har du bara Nintendo Switch tillhanda finns det flera andra titlar i genren som lämpar sig bättre på konsolen. Dragon Quest Builders, Minecraft eller Stardew Valley är alla spel som går ut på att samla och bygga. Plus att de inte ser ut som skit.

Läs mer om våra betyg här >>

0 Delningar
Summering
ARK: Survival Evolved till Nintendo Switch är den sämsta av alla konsolversioner och inte alls värt sitt pris. Det finns många bättre alternativ där ute.
Bra
  • Relativt stabil prestanda
  • Det fullständiga spelet
Sämre
  • Alla grafiska egenskaper
  • Buggarna som fortfarande finns kvar
  • Otroligt långa laddtider
4
Dåligt
Jag är en gamer av den gamla skolan och uppskattar både spel som utmanar mitt tålamod och spel som jag kan fly in i. Mina bästa minnen kommer från Super Mario Bros. 3, Mega Man, The Legend of Zelda och Final Fantasy. Nu finner jag mina kickar i Destiny, Bloodborne och Shovel Knight och gömmer mig i Bethesda och BioWares världar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.