Taiwanesiska Cooler Master har sedan 1992 utvecklat kvalitativa kylsystem och chassin. På senare år har de även expanderat till att tillverka nätaggregat och annan kringutrustning. Bolagets enorma erfarenhet gör dem till en etablerad jätte i datorkylningsmarknaden, och de har under åren tillverkat kylsystem på uppdrag av bland annat NVidia, AMD och EVGA.
MasterLiquid PL240/PL360 Flux är de senaste så kallade AIO-kylare (All-in-one-kylare) som Cooler Master lanserat efter en lång rad populära föregångare. Denna gång utlovas hög prestanda och låg ljudnivå med trevlig ARGB-belysning på både vattenblock och fläktar, allt i ett attraktivt och användarvänligt paket. Frågan som bör ställas är: Kan priset rättfärdigas?
I lådan
Kylaren levereras i en rejäl låda med ett stabilt innanmäte för att säkerställa att inget anländer i fler delar än väntat. Delarna i fråga omfattar kylelement och vattenblock, 2 eller 3 st fläktar beroende på modell, RGB-controller, kylpasta, hårdvara för att montera kylaren till praktiskt taget alla socketar sedan tio år tillbaka, en användarmanual och ett block med garantiinformation.
Design
Kylelementet bär en mattsvart yta och en kantig utformning. Stilrent, men de drar inte direkt till sig någon uppmärksamhet. Båda långsidor är prydda med texten “Designed by Cooler Master. Kylslangarna har ett väldigt trevligt flätat hölje, men är dessvärre i det kortare slaget, något som kan begränsa möjligheterna om du exempelvis har ett väldigt stort chassi. Vattenblocket är av en cylindrisk konstruktion med sidor i mattsvart plast. Topplattan är reflektiv och bär siluetten av Cooler Masters hexagoniska logga. Denna topplatta kan dessutom roteras för anpassning till byggen i udda vinklar. Både loggan och plattans yttre ram är försedda med ARGB-dioder. Kontaktytan är i koppar, en metall med god värmeledningsförmåga men som dessvärre inte är speciellt korrosionsbeständig, något som hade kunnat motverkas med nickelplätering. Ytan är slät nog men är man en prestandafanatiker kan man alltid polera den för marginellt bättre värmeöverföring.
Fläktarna som ingår är en uppdaterad variant av Cooler Masters SickleFlow 120 ARGB-fläktar. Dessa har en elegant design i mattsvart plast. Varje hörn har vibrationsdämpning i gummi, och som namnet indikerar så är vart och ett av de åtta fläktbladen utformade som skäror med en ungefärlig vinkel på 55 grader. Bladen är i svagt genomskinlig vit plast, vilket låter dessa lysas upp med ARGB-dioder likt vattenblocket. Fläktarna är försedda med två kablar, en 4-pin PWM-kabel som möjliggör varvtalsstyrning direkt i BIOS eller via mjukvara, och en 3-pin RGB-sladd som kopplas direkt in på moderkortet eller i den medföljande fläktkontrollern för styrning av belysningen.
Fläktkontrollern är en kompakt liten dosa i mattsvart plast, prydd med samma logga som vattenblocket. Den saknar helt knappar men har fem kontakter; en för ström, en usb-kontakt för koppling direkt till en USB-header på moderkortet, och tre kontakter för koppling till RGB-kabeln på fläktarna och vattenblocket.
Installation
Installation av kylaren är relativt enkelt. Användarmanualen har en välskriven och tydlig installationsguide. Även en användare utan tidigare erfarenhet bör utan större svårigheter kunna installera hela kylaren med lite vägledning från manualen. Det finns ingen förapplicerad kylpasta. Istället skickar Cooler Master förvånansvärt nog med en tub av sin egna MasterGel Pro, en kvalitativ kylpasta som utpresterar de flesta skräppastor som ofta skickas med i en liten påse eller direkt applicerat på vattenblocket. RGB-kablarna på fläktarna och vattenblocket sammankopplas i en liten förgreningssladd som mynnar ut i en enstaka kontakt. Därefter får man välja: Har man ett relativt nytt moderkort finns sannolikt en rgb-header där du kan koppla in kontakten, vilket låter dig styra ARGB-belysningen direkt via mjukvara från din moderkortstillverkare. Saknas denna får man istället ansluta kontakten till den medföljande RGB-controllern.
Denna kopplas sedan in på en USB-header på moderkortet varpå man kan styra belysningen via Cooler Masters MasterPlus+-mjukvara. Controllern fästs enkelt på de flesta ytor i ett chassi då den är magnetisk, detta medför dock att den kan skada bland annat hårddiskar, så beakta vart du placerar den. Kontrollera också utrymmet i ditt chassi. Alla vattenkylare tar en del plats så säkerställ att du har tillräckligt med utrymme och att inget hamnar i vägen.
MasterPlus+
För den som valt att nyttja den separata ARGB-controllern behövs MasterPlus+, Cooler Master mjukvara för anpassning av kringutrustning och belysning. I programmet kan du läsa av temperaturer och spänning på GPU och CPU, och anpassa dina Cooler Masterprodukter, följande omfattar dock endast anpassning av belysning.
ARGB-controllern dyker upp i programmet som “ARGB GEN2 CONTROLLER” och styrs via mjukvaran för att justera belysningen på fläktarna och blocket. Här finner du tio förprogrammerade belysningsmönster där du själv väljer färg bland hela RGB-spektrumet, dvs 16 777 216 olika nyanser i valfri ljusstyrka. Dessa förprogrammerade alternativ är endast en bråkdel av vad du kan göra med MasterPlus+. Du kan göra olika profiler med dina egna belysningsmönster, och här är det endast fantasin, och kanske tiden, som sätter gränserna. Du kan galet nog styra varje individuell diod med både färg och mönster, exempelvis om den skall blinka eller pulsera eller lysa statiskt. Med en PL240 ger detta alltså 34 individuella LED:ar, där du zonvis kan välja varje belysningsmöntser, i vilken ordning dessa ska förekomma och vilken nyans varje diod ska ha. Detta resulterar i ett antal kombinationer så stort att det förmodligen ger gemene man huvudvärk bara av att tänka på det.
Ljudnivå
Flux-serien är i sin helhet inte knäpptyst, men tyst nog. Jag kan inte vid något tillfälle höra pumpen, vilket den angivna maxvolymen styrker. 15 dBA faller någonstans mellan en viskning och andning, och vid lägre belastning så uppnås förmodligen inte i närheten av 15 dBA. De gånger pumpen arbetar på maxvolym så kommer den överröstas av fläktarna. Fläktarna är beräknade att ha en maxvolym på ca 32 dBA, vilket faller under den ungefärliga ljudnivån i ett bibliotek, alltså ganska tyst. Ljudnivån är definitivt inom en den behagliga gränsen och de flesta skulle förmodligen inte ha några problem att sova i samma rum som datorn med fläktarna på maximalt varvtal.
Vid cirka 30% belastning så kan jag inte höra fläktarna alls och som om inte det vore nog så har de också ett 0 RPM-läge där de helt enkelt stängs av vid lägre temperatur. Allt detta justeras i BIOS och för den som vill så är det fullt möjligt att konfigurera pumpen och fläktarna så att de faktiskt inte hörs alls vid lägre belastning. Detta kommer som en skänk från ovan för de som ofta lämnar datorn på men inte vill höra den väsnas när den inte belastas.
Prestanda
Dessvärre så har vi inte kapaciteten att testa och jämföra kylare i någon större skala, men efter en längre tid med kylaren så har den presterat magnifikt. Sett till hur tyst den är så kyler den strålande bra. Även vid riktigt tunga stresstest så har processorn aldrig uppnått i närheten av några oroväckande siffror. Inte heller har den strypt vid något tillfälle. Detta åstadkommer den samtidigt som den aldrig blir störande högljudd, utan håller sig snällt på en fullt behaglig ljudnivå. För att faktiskt få se lite konkreta siffror, diagram och jämförelser med andra kylare på marknaden får vi hänvisa till exempelvis TechPowerUp.
Slutsats
Cooler Master har med sin senaste serie vattenkylare, MasterLiquid Flux, lyckats slå en trevlig balans mellan ren prestanda och ljudnivå, där den skiner på båda punkter utan några nämnvärda kompromisser. Den kyler utmärkt, väsnas knappt, och är rent av väldigt stilig. Allt utan att överdriva med onödiga gimmicks och andra meningslösa funktioner. 0 RPM-läget på fläktarna kommer väl till användning och ARGB-aspekten är snyggt implementerad och näst intill förtrollande med sin anpassningsbarhet. Universums värmedöd lär förekomma innan någon testat alla kombinationerna i MasterPlus.
När något låter såhär fantastiskt så finns det alltid hake. I detta fallet kommer den stora skinande nackdelen i form av priset. 1999 kr för en 240mm AIO är mycket pengar, riktigt mycket pengar. Den är i det dyraste slaget, men kylaren presterar också fenomenalt. Om du vill skryta över hur grym din kylare är utan att den överröstar dig så är detta en kandidat värd att överväga. Inget skit, inget krimskrams, inga kompromisser, bara en snygg AIO som kyler väl och håller tyst om det, men med en prislapp därefter.
Specifikationer
Socketsupport:
- AMD
- AM4/AM3+/AM3/AM2+/AM2/FM2+/FM2/FM1/TR4
- Intel
- LGA 1700/1200/2066/2011-V3/2011/1151/1150/1155/1156
Kylelement:
- Material: Aluminum
- Dimensioner (LxBxH): 277 x 119.6 x 27.2mm
Pump
- Dimensioner (LxBxH): 89 x 75 x 40mm
- MTTF: Över 210,000 h
- Ljudnivå (max): 15 dBA
- Kontakt: 4-pin
- Märkspänning: 12V(DC)
- Effektförbrukning: 6W
Fläktar:
- Dimensioner (LxBxH): 120 x 120 x 25mm
- Antal: 2 st (PL240) / 3 st (PL360)
- Belysning: Ställbar Gen 2 RGB
- Hastighet: 0-2300 Rpm ±10%
- Luftflöde (Max): 122.96 m³/h
- Ljudnivå (Max): 32dBA
- Tryck (Max): 2.96 (mmH2O)
- Kullager: ORBS
- Livslängd: Över 160,000 h
- Kontakt: 4-Pin PWM
- Märkspänning: 12V(DC)
- Märkström 0.15A
Garanti:
- 5 år
Rekommenderat pris:
- PL240 1999 SEK, PL360 2199 SEK