Cooler Master MasterLiquid PL360 Flux recension

Vi på Varvat har fått möjlighet att testa den kraftfulla kylaren MasterLiquid PL360 Flux från Cooler Master och vi år både imponerade och lite frustrerade.

Det första som blir tydligt när vi skall testa MasterLiquid PL360 Flux är den ganska krångliga installationen. Eftersom kylaren ska passa både till Intel och AMD samt flera olika fästen så finns det en mängd med olika tillbehör som ska användas beroende på vilken processor du använder. Den medföljande guiden förklarar med små bilder vilka delarna är och vad dem ska användas till men för någon mindre tekniskt bevandrad kan alla alternativ skapa onödig frustration. En tydligare installationsguide hade varit att föredra, men är du bara lugn och metodiskt så löser du troligen det hela. Har du däremot aldrig byggt ihop en dator så skulle jag rekommendera att man tar hjälp av någon som har erfarenhet av att pilla med hårdvara. Det kan trots allt bli ganska dyrt om du gör fel. Som en liten bonus tillhandahåller dock Cooler Master en video som beskriver hela installationsprocessen på MasterLiquid PL360 Flux hemsida.

MasterLiquid PL360 Flux är en rejäl pjäs, så se till att den passar i ditt chassi innan du slår till.

Pumpen monteras direkt på processorn och slangarna som sitter fast går att böja lite på för att få det på plats, beroende på vilken låda du använder för ditt skrytbygge. Själva pumpen i sig är väldigt liten och håller en låg profil men via ny teknik ska vara väldigt effektiv för att leda bort värmen från din processor.

Det jag saknar för egen del är olika sätt att montera själva radiatorn, alltså den stora enhet med tre fläktar som fördelar kyla till själva kylarblocket.. Här har du bara ett alternativ och passar inte skruvhålen med ditt chassi så får du lösa det efter bästa förmåga. Det finns ingen direkt beskrivning hur du bör göra. Du kanske inte kan förvänta dig att Cooler Master ska ha med adaptrar och beskrivningar för alla olika chassin som finns på marknaden, men lite mer hjälp i denna delen hade varit bra.

Finns två olika alternativ

Jag som ändå har ett Cooler Master chassi (dock med några år på nacken) fick inte ihop det utan var tvungen att tillverka ett eget fäste för att kunna sätta fast radiatorn på ett bra sätt i mitt chassi. Därför är det ett het tips är att kolla upp ordentligt om MasterLiquid PL360 Flux får plats i just din låda. 360 är längden på radiatorn i mm. Det också finns en mindre variant på 240mm med två fläktar istället för tre.

När du väl fått all hårdvara på plats är det hög tid att koppla in alla sladdar. Alla fläktar och även pumpen har förutom den “klassiska” kabeln för att styra fläkten även en kabel som ska kopplas in för att få RGB-belysningen att fungera. Här medföljer en RGB controller som du kopplar in sagda sladdar. till. Kontrollen pluggar du sen in i datorn via USB. Förslagsvis använder du möjligheten att koppla hela härligheten direkt till moderkortet så slipper du ha en sladd utanför chassit som tar upp värdefulla USB-portar. Ett tips till Cooler Master: Det hade varit bra om man kunnat koppla fläktarna direkt in i denna kontrollbox så att man också kunnat styra fläktarna med medföljande programvara.

Kort sagt, det blir väldigt många sladdar som du bör stuva undan för ett bra luftflöde genom datorn samtidigt som det också skall se snyggt ut.

Programvaran för att styra RGB-ljuset gör vad den ska. Det är rätt enkelt att styra ljuset i de kombinationer du själv önskar. Du kan även skapa scenarier eller stänga av ljuset helt om du föredrar det.

RGB-belysningen begränsas endast av din fantasi.

Tystare och svarale

När du väl fått allt på plats och skruvat ihop din dator igen så slår den mig. Tystnaden. Jag var faktiskt tvungen att kontrollera att fläktarna snurrade, så ljudlösa var de. Nu har jag visserligen ingen högpresterande dator, men jag märker ändå några procent lägre temperatur från min tidigare kylare utan någon vidare last. Även när jag spelar mer krävande spel spelar så stiger självklart temperaturen men inte alls till samma nivåer som tidigare. Ett gott betyg till MasterLiquid PL360 Flux primära funktion: att kyla min processor.

Största vinsten för min egen del är dock ljudnivån som är väsentligt mycket lägre än tidigare. Det är givetvis relativt beroende på min förra kylar, men faktum är att den största fördelen med MasterLiquid PL360 Flux är att du inte behöver köra fläktarna på sin maxeffekt för att få en effektiv kylning. Ett välidgt gott betyg till enheten.

Om jag får önska skulle jag vilja ha ett liknande system till mitt grafikkort, eller möjligheten att kunna bygga ut MasterLiquid PL360 Flux för att även inkludera grafikprocessorn.

0 Delningar
Bra
  • Enkelt med ett färdigt slutet system
  • Effektiv kylning
  • Låg ljudnivå
Sämre
  • Något otydliga installationsinstruktioner
  • Många sladdar för alla funktioner
7
Gillar

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.