Cooler Master MM711 Recension

Känner du att din precision är sämre än den borde vara? Vet du att du skulle fått de där headshotsen om du bara kunnat röra muspekaren en aning snabbare? Att klämma ut så mycket prestation ur sin hårdvara som man kan är grundstenen som hela marknaden för gamingtillbehör bygger på. Om du letar efter en (mycket) lättare spelmus för att minimera den inverkan vikt och friktion har på ditt gameplay så erbjuder nu Cooler Master ett fjäderlätt alternativ

När detta paketet trillade in i brevlådan trodde jag först att jag hade fått en tom kartong. När jag väl öppnade det så visade det sig dock att så inte var fallet. Nej, det var istället så att denna datormus tillsammans med både förpackning och kartong fortfarande inte vägde mer än hälften av vad mitt gamla dito klockat in på. 

MM711 är Cooler Masters försök att skapa en så lätt gamingmus som möjligt. Den har kanske inte det mest catchiga namnet, men den är onekligen en symfoni av intressanta lösningar för att skala av så mycket vikt som möjligt. Frågan är om dessa gjort att prestandan fått lida?

Design och Utseende

Det första man lägger märke till är att musen ifråga ser ut lite grann som ett halvfärdigt 3D-printingprojekt. Dess fiskenäts-aktiga design är nog för att få även den mest magstarke trypofoben att vrida på sig obekvämt. Färgstarka kommentarer åsido så är detta ett väldigt materialeffektivt sätt att dra ner på vikten. Verkar som honungsbin har en stabil framtid inom gamingtillbehör.

Gamer tested, Bee approved

Nästa detalj som står ut är själva sladden. Likt många andra möss på marknaden har även MM711 en vävd kabel. Tyget på denna är dock tunnare och lämnar mycket mer luft mellan kabelhöljet och trådarna inuti. Detta gör den märkbart lättare, men man undrar ju huruvida detta kommer påverka kabelns livslängd. 

Likt så gott som alla andra gamingtillbehör så har även MM711 inbyggd belysning. Denna sitter dels på mushjulet men är även placerad inuti, vilket tack vare det välventilerade skalet lyser upp hela innehållet. Färgerna går att justera med programvara man kan ladda ner från Cooler Master’s hemsida.

Prestanda

Trots att de sparat in på materialet så lovas det kvalité som ska kunna slåss med resten av marknaden. Det finns totalt 6 knappar, vilket är ganska standard för mer generella gamingmöss. Den är dock testad för att klara 20 miljoner musklick, så den är mer robust än den ser ut.

Vi har redan nämnt att vikten är en av musens stora säljpunkter, så hur står den i jämförelse med sina konkurrenter? Jo, dess totalvikt ligger på ca 60 gram, vilket inte ens är hälften av ett samtida dito med liknande funktioner. Kombinera detta med sju olika lägen för känslighet, från 800dpi(Vilket är aningen snabbare än en glaciär) hela vägen upp till 16000dpi(Med vilket en arg blick på musen får pekaren att flyga över till en helt annan skärm i byggnaden bredvid). Den är alltså optimerad för snabba rörelser med så lite motstånd som möjligt. En sidodetalj är att MM711 är märkbart mindre än många andra gamingmöss. Om detta är ett plus eller minus är såklart upp till varje enskild användare att avgöra.

Utförande

Jag föredrar i normala fall tyngre spelmöss. Trots detta gick det väldigt snabbt att vänja mig vid MM711, även om storleken är lite irriterande för en person med händer i size large. Jag skulle egentligen vilja göra ett mer långtida test för att se huruvida min precision i spel förändrats sen jag började använda denna musen dock för jag kan svära på att jag siktar bättre i de shooters jag frekventerar. För exempelvis RTS och MMO’s är det dock ingen skillnad, men jag skulle helt klart vilja se fler knappar då 6 stycken är lite magert för dessa genrer.

I vanliga fall brukar hål innebära att saker rör sig långsammare

En väldigt nischad fördel jag märkte var dock hur bra en lättviktig mus fungerar med lapboards. Jag har sedan länge övergett kontorsstolen till förmån för fåtöljen och sitter numera med datorn inkopplad i TV-skärmen. Då man sällan sitter helt still kan många möss ofta glida omkring hej vilt när man har sitt portabla skrivbord i knät. Med MM711 är detta problemet nästan helt borta då friktionen från musmattan är nog för att hålla kvar den när man inte använder musen. Som sagt, en nischad detalj, men värd att nämna.

Nätdesignen gör även musen mer ventilerad, vilket kanske inte något man i normala fall förknippar just med den här typen av hårdvara. Om man som mig har äckliga, svettiga händer (det är en biologisk försvarsmekanism mot sociala situationer) så tenderar datormöss dra på sig smuts och annat otrevligt. Med denna luftiga designen så verkar till och med mina händer hålla sig i mer acceptabelt skick och mycket av innandömet är dessutom hydrofobiskt behandlat, så det är inte så mycket skräp som fastnar oavsett.

In alles

Med en prislapp som ligger runt 600:- så är MM711 i den undre halvan av prislistan, men inte riktigt så långt ner att man kan kalla den “billig”. Den är ganska liten och har relativt få knappar, men med god precision och låg friktion lämpar den sig mycket föl för shooters av olika slag. Rent mekaniskt är det en ganska generisk spelmus med en specifik säljpunkt och priset speglar detta. I korta drag: Är du ute efter en av marknadens lättaste spelmöss med god prestanda och inte är så petig med storleken är detta ett varmt rekommenderat val.

Läs mer om vår betygsskala >>

Ergonomi:Högerhänt
Sensor:PixArt PMW3389
Upplösning:400, 800, 1200 (förvalt), 1600, 3200, 6400, 16000 DPI
Hastighet:400 ips
Acceleration:50g
Knappar:6
Omkopplare:Omron
Knappars beräknade hållbarhet:20 miljoner knapptryckningar
Backlight:Justerbart(Lila i grund)
Anslutning:USB 2.0
Avfrågningshastighet:1000Hz
Upplyftningsavstånd:< ~2mm
Musprocessor:32 bit ARM Cortex M0+
On-board minne:512KB
Kabeltyp:Fixed Ultraweave kabel
Tillhörande mjukvara:Cooler Master MasterPlus (PER. Only) Support
Vikt:< 60 g
Dimensioner:Längd: 116.5mm
Höjd: 38.3mm
Vidd: 62.4mm
Kabellängd:1.8m
0 Delningar
Summering
Detta är en utmärkt men aningen sparsmakad mus när det kommer till funktioner. Dess säljpunkt är dess låga vikt och denna aspekt utför den med glans. Det skulle vara intressant och välkommet om Cooler Master i framtiden expanderade denna serien med mer specialiserade modeller för exempelvis MMO's. För en generell spelmus med minimal vikt finns det dock inte många alternativ på marknaden, och av de som finns är det inte många som kommer i närheten när det kommer till kvalitét.
Bra
  • Lätt som en fjäder
  • Mer robust än den ser ut att vara
  • Många val för DPI
  • Förvånandsvärt bra för lapboards
Sämre
  • Få knappar
  • Ganska liten
8
Bra
Öländsk ordvrängare och speldesigner. Tillhör den generation och demografi som växt upp med spel och genom detta haft möjlighet att på nära håll se mediet utvecklas. Slår mig gärna ner med någon form av onlinespel, vare sig det är ett RPG, FPS, MOBA eller MMO. Kan jag spela med, eller i alla fall interagera med andra personer så trivs jag som bäst.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.