Dell 27 Monitor (SE2719H) Recension

Den som säger att storlek inte är viktigt har nog inte suttit framför en 27"-monitor med ljusreducerande teknik. Dell 27 Monitor (SE2719H) är en ypperlig skärm som tangerar smärtgränsen av vad som är en behaglig skärmstorlek.

Vi har haft nöjet att tillfälligt lägga undan vår skruttiga Aoc-skärm för att prova en stor 27″-monitor från Dell (SE2719H). Uppgraderingen var synnerligen märkbar, mycket tack vare den snygga designen med väldigt tunn kantram. De sena kvällar vi satt uppe och spelade kände vi även tydligt av ljusteknologin som kraftigt drar ner på det hårda, sterila ljus skärmar vanligtvis avger. Våra ögon är mycket glada för det.

Dell SE2719H är den största monitorn i serien 19H med småsyskon på storlekarna 22″ och 24″. Det har stöd för Dells egna applikation Dell Easy Arrange som organiserar och hjälper dig hantera mail, kalendrar och annat i arbetsvardagen. Inget en privatperson har användning för egentligen men något en egenföretagare kan finna användbart.

Som vanligt river vi av de tekniska specifikationerna innan vi avhandlar prestanda och användning.

Specifikationer

SE2719H från Dell sett från sidan.
SE2719H, Dell.

För detaljerad produktspecifikation hänvisar vi till Dells hemsida.

 • Storlek: 27″ (finns även i 22″ och 24″)
 • Högsta upplösning: 1920 x 1080, 60 Hz
 • Bildförhållande: 16:9
 • Färgdjup: 16.7 miljoner
 • Synvinklar: 178° horisontellt och vertikalt
 • Responstid: 8ms
 • Bakgrundsljus: LED
 • Anslutning: HDMI 1.4 och VGA
 • Justerbar vinkel: från -5° till 21°

SE2719H och sina syskon har en 30% mindre fot som inte äter upp lika mycket av skrivbordsytan – särskilt baktill. Däremot är 27″-skärmen enorm ändå och breder ut sig över längden av bordet. En trevlig egenskap med skärmens yta är att det är reflektionståligt och bländar inte lika starkt som en vanlig skärm. Jag som har arbetsbordet vid ett fönster som fångar eftermiddagssolen uppskattar särskilt den här egenskapen.

För oss i familj är skärmens justerbara vinkel fördelaktig för de mindre vars synvinkel är lite lägre än vuxnas. Leden är tillräckligt mjuk och följsam att alla som är stora nog att sitta vid datorn kan ställa in vinkeln efter behag.

Knivskarp, skön bild

I en värld där majoriteten av skärmar i dag har HD-upplösning och 60 Hz bilduppdatering finns det egentligen väldigt få saker som skiljer dem åt bortsett från skärpa och färgdjup. Men även där har vi nått en standard där det mesta ändå är likadant.

Så vad har då SE2719H och dess syskon som särskiljer dem från andra skärmar? Blått ljusfilter och flimmerfri display. Långt från alla skärmar har dessa egenskaper och det är märkbara funktioner som höjer dem till en högre standard.

Flimmerfritt säger sig själv och är utvecklat för att ge en behaglig bildskärpa som inte tröttar ut ögonen. Blått ljusfilter är en teknik som reducerar ljusets blåa våglängd, det som kan få ljus att kännas hårt. Med blått ljusfilter och flimmerfri bildåtergivning orkar jag sitta vid SE2719H länge – utan att få huvudvärk!

Jag är en person som både arbetar och spelar mycket vid datorn och ögontrötthet med efterföljande huvudvärk är något jag ofta får hantera. Sedan jag bytte till SE2719H har mitt välmående vid datorn blivit betydligt bättre. Det kan vara inbillning, men jag tycker ändå skärmljuset är betydligt mer behagligt än min andra skärm. Nu när jag upplevt den här typen av monitor kommer jag ha svårt att gå tillbaka till min gamla.

SE2719H monitor från Dell.
SE2719H, Dell.

Smakar det så kostar det

Teknologin är troligtvis anledningen till att skärmen kryper upp i den övre prisklassen med ett cirkapris på 2 600 SEK. För den som vill investera i en skarp skärm för arbete och gaming är priset ändå överkomligt jämfört med några av marknadens mer avancerade produkter. Men för en casual medelsvensson är två och ett halvt kanske för mycket.

Lurar du som en hök på nätet går det att hitta SE2719H och dess mindre motsvarigheter lite billigare. Dessutom finns liknande modeller hos Dell med snarlika funktioner – för att inte nämna konkurrenter! En sak kan jag rekommendera dig som vill ha en behaglig skärm: kolla efter dem med blått ljusfilter och är flimmerfria! Du kommer inte ångra dig.

0 Delningar
Summering
Dell 27 Monitor (SE2719H) är en stor monitor att ställa på skrivbordet, men en som är snygg och levererar en god kvalitet. Den ljusreducerande tekniken som minskar på hårt sterilt ljus gör den snäll mot ögonen långa kvällar framför datorn. Den tunna ramen får skärmen att nästan smälta in i din omgivning på ett smickrande sätt. Däremot är det ingen billig sak att komplettera arbets- och spelstationen med.
Bra
 • Tunn ram.
 • Behagligt ljus.
 • Skarp bild.
Sämre
 • Prislappen.
8.5
Bra
Jag är en gamer av den gamla skolan och uppskattar både spel som utmanar mitt tålamod och spel som jag kan fly in i. Mina bästa minnen kommer från Super Mario Bros. 3, Mega Man, The Legend of Zelda och Final Fantasy. Nu finner jag mina kickar i Destiny, Bloodborne och Shovel Knight och gömmer mig i Bethesda och BioWares världar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.